Правя ги така:
Трябват още:
500-600г кайма
колкото броя чушки, толкова супени лъжици ориз /Ники: за теб са по 1,5 пълни, супени лъжици, /.
2 добре узрели домата (или 200г смлени домати)
по 1 каф.л. черен пипер, червен пипер, чубрица и кимион
1 ч.л. сол
60-80мл зехтин или олио
магданоз
малка глава лук, 1-2 моркова
Приготвяне:
* Доматите се настъргват на ренде, поставят в малка тенджера заедно с каймата, ситно нарязания лук, моркови, мазнината и солта.
* Задушават се до оставане на мазнина, като през това време каймата се разбърква добре на трохи в доматената смес.
* Прибавя се почистеният и измит ориз, подправките /със ситно нарязания магданоз/ и готовата смес охлажда за 10-15 мин.
* Чушките се почистват от семената.
* Пълнят се, притискайки сместа към върха на чушката почти до горе - да останат 1-2см ненапълнени
* Поставят се в тава, заливат с вода до ниво 1/2 на чушките и прибавя в нея 1 ч.л. сол още.
* Завиват се с фолио и пекат около час във фурната.
* Развива се фолиото, обръщат се чушките и запичат до зачервяване /още 10-15 мин./
*** Ако няма да правя сос - включвам на долен реотан до изпаряването на течността при чушките; Ако правя - тази течност използвам за соса.
Приготвяне на соса:
* Отцежда се течността от чушките.
І вариант на соса:
* Прибавят се 50-60 мл олио, 200мл прясно мляко и включва да заври.
* През това време се размиват 2 с.л. брашно, щипка сол и прибавят с бъркане във врящия сос до сгъстяването му.
* След като леко се охлади се прибавя сока на половин лимон.
ІІ вариант на соса:
* Прибавят се 50-60мл. олио и 100 мл топла вода.
* Оставя се да заври. Отделно се разбива 1 кофичка /400гр/ кисело мляко с 1 яйце и 2-3 с. л. брашно, сол на вкус.
* Взема се от врящата смес и с бъркане налива към млечната, докато се разреди наполовина.
* След това се връща пак с енергично разбъркване към сместа на котлона, изчаква да клокне и отмества.
Пепи,
ОтговорИзтриванеобичам тези чушки
като предпочитам втория сос :)
Поздрави и хубава вечер!
:):) Имаме еднакви вкусове. На мен ми е по-плътен и атова го харесвам повече.
ОтговорИзтриванеХубава вечер и на теб, Дани!
Хм,Драгомирава щеше да каже,че ти е малко ориза ... Чудни са чушчиците,страшно апетитно изглеждат!!!
ОтговорИзтриванеНие сме се договорили с нея, аз не и се меся колко кайма слага, пък тя не ми гледа ориза :)
ОтговорИзтриванеАма ти верно си изчерпала всички варианти:) Аз пък ги обичам варени с втория сос:)
ОтговорИзтриванеНо пък сме всички се единни в това, че обичаме пълнените чушки :)
ОтговорИзтриванеМного обичам пълнени зелени пресни чушки, а и с доматче вътре... ммм, разкошотия.
ОтговорИзтриванеСвекито ги прави като на килограм кайма слага една к.ч. ориз, малко сол, олио и черен пипер, нищо друго. Но моите са по-вкусни :)))
Ехей, ама тя наистина набляга на каймата :)
ОтговорИзтриванеНо и на нас ни харесва с доматче вътре, не толкова изчистени :)))
DOBRA EEEEEEEEEEEEE SPOR NQMA :)))))
ОтговорИзтриванеАз пък им слагам ситно нарязани картофи и патладжан,повечко магданоз и каквито подправки обичаме. А колкото плънка остане сипвам около чушките и пека с повеко водичка за да остане след като се изпекат сос.
ОтговорИзтриванеВкусно! Аз прибавям към сместа за пълнежа 1-2 яйца.Целта е да не се пръска.А след като ги напълня отупвам с брашно за да не излиза от чушките.
ОтговорИзтриванеС яйце в каймата може и да пробвам. Макар че, нямам проблеми с пръскането или излизането на плънката, хванах цаката на чушката до къде да е. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеНо - към предния коментар :) Патладжан и картофи отказвам да сложа. Веднъж сложих картофи и се зачудиха това мусака в чушки ли е, или ги пробвам кога ще откажат чушките :))
Майка ми ги прави без моркови.Доматите (2-3) -отрязва калпаче,издълбава ги за сместа.После ги пълни и тях и ги пече с чушките .Ама тя си ги яде,защото ние предпочитаме чушките.
ОтговорИзтриванеДобре :))
ОтговорИзтриванеИ ние печени домати не обичаме :)
Моята баба слагаше и малко счукани орехчета, също ставаха хубави.
ОтговорИзтриванеМоже, щом така ги е харесвала. А аз не бих ги пробвала, най-малкото, защото аз не обичам орехи. А домашните ще ми ги захлупят на главата, ако им ги предложа така :)
ИзтриванеРецептата е убиец! Абсолютно по класически :)
ОтговорИзтриванеВажно да е вкусно :)
Изтриванеmmm tazi recepta e syperi e mnogo vkystno.
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за рецептата! Днес ги направих (задушени в тиган, с кисело-млечния сос) и станаха чудни! Сега си облизвам пръстите пред послушно опразнената чинийка :)
ОтговорИзтриване:) радвам се ,че ти е било сладко :)
ИзтриванеБлагодаря, че реши да опиташ моя начин :)
О, ако трябва да кажа кои са ми любимите ястия, това със сигурност са мусаката и пълнените чушки. Но не кои са е пълнени чушки, а тези, които прави баба ми. Като гледам тези снимки, се надъхах още тази вечер и аз да си приготвя една тавичка. Благодаря за рецептата, дано изляза и аз що годе добър готвач :д
ОтговорИзтриванеПробвай :) Надявам се да ги докараш като тези на баба си :) дори да не е от първия път. На баба манджите са най-вкусни :)
ИзтриванеОпитах рецептата! Чушките станаха невероятни! Благодаря!
ОтговорИзтриванеСега ще ги приготвям по тази рецепта
ОтговорИзтриванеНадявам се да сте доволни от крайния резултат :)
ИзтриванеБраво! Страхотни рецепти! Много благодаря за тях и описанията към тях! ��
ОтговорИзтриванеМоля, моля :)
ИзтриванеМинавам само да кажа, че през 2010 за пръв път приготвях чушки по тази рецепта като ученичка, а сега ги приготвям за сина си пак по същата рецепта.
ОтговорИзтриванеОгромно благодаря за споделените рецепти и като цяло за блога! Сигурна съм, че са помогнали на много други момичета, които са нямали кой да ги научи!
Много благодаря за доверието! Със сигурност рецептите ми помагат и за начинаещи в кухнята, за което много се радвам!
Изтриване