8 юни 2010 г.

Пилешки хапки със зеленчуци


Продукти:
1 кг пилешко месо (бяло или бут без кожа)
марината за месото: 50 мл светъл соев сос, 50 мл алкохол, 50 мл олио или зехтин, щипка сол, щипка майорана, щипка червен пипер
200 гр гъби
200гр грах (замразен, пресен, консерва)
3 картофа
3 моркова
1 чушка
1 голям мек домат (или 200 мл доматен сок)
сол на вкус
щипка захар
още 3-4 с.л. олио/зехтин за готвене

Приготвяне:
* Месото се нарязва на кубчета-хапки - ок. 3/3 см. и залива с продутите за мариноването; оставя да престои поне 1-2ч. в хладилник, най-добре една нощ.
* Поставя се в широка тенджера заедно с марината и задушава.
* През това време се измиват гъбите, нарязват и прибавят към месото.
* Оставя се да се задушава без капак, като разбъква от време на време
* Картофите, морковите и чушката се почистват (белят), нарязват на кубчета.
* Заедно с граха и 1 с.л. сол се поставят в 1л. вряща вода и варят 15 мин. (ако граха е от консерва - не се вари)
Тук е момента да направя реклама  :)  на водата от филтърните системи (за домакинството кани ) Брита. Преди много време се чудех защо зеленчуците, които варя си сменят цвета и потъмняват. Оказа се, че е от водата - тук тя е доволно варовита. Водата от Брита вече няма такава карбонатна твърдост и зеленчуците наистина остават с онзи свеж вид, в който ги показват по всички реклами.
* Когато са готови зеленчуците се отцеждат в гевгир или голяма цедка.
* Месото се задушава, докато остане на мазнина. Тогава се прибавя настъргания домат или доматен сок, щипката захар, отново задушава, докато течността се изпари.
* Прибавят се отцедените зеленчуци, разбърква, отмества от котлона и захлупва с капак за 5 мин. да почине. 



***Зеленчуците могат да се задушат и в микровълновата  фурна -  15 мин на макс в мааалко вода е достатъчно.Вариант без доматен сок или кетчуп - с 1 ч.л. куркума при мариноването на пилешкото месо. И без картофи. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...