10 юни 2010 г.

Паприковани пилешки крилца

      От доста време правя тези паприковани крилца. Харесваме ги, но първо ги варя, после местя в тава да пека, а понякога нямам време за варене, затова тези дни реших да видя как да ги мариновам така, че после само да ги изпека и пак да са крехки, сочни, но с препечена коричка. Затова смесих рецептата с тези пилешки филета с мед и паприка.
Резултата е видим, а на нас страшно ни се услади nyam nyam


Продукти:
1,2-1,5 кг пилешки крилца (пилешки продукти)
2 пълни с.л. сладък червен пипер
1 с.л. брашно
1 ч.л. сол (или на вкус)
1 ч.л. майорана или мащерка (или любима подправка за пиле)
сока на 1 лимон (ок. 50-60мл)
50 мл светъл соев сос
2-3 с.л. алкохол без мирис (водка имам сега излишна)
50 мл зехтин/олио
50 мл бира
щипка захар (или повече, по желание. Аз не сложих много заради госпожицата, тя не обича сладникави меса)

150 мл вода или бира още

Приготвяне:
* Крилцата се почистват, измиват, подсушават.
* В тенджера се разбъркват всички подправки и продукти. Поставят се крилата (пиешкото) вътре и разбърква добре с ръце.
* Затваря се тенджерата и прибира в хладилник поне за 24 ч. (този път държах 36ч. и  така най-много ми хареса готовия продукт) като през това време се разбърква няколко пъти.
* Изваждат се от марината и нареждат в тавата за печене, а самата марината се прецежда - ако остане червения пипер препечен в тавата, последната не е приятна за чистене.
* Наливат последните 150 мл бира или вода (на нас повече ни хареса с бирата), завива тавата с фолио и пече в загрята фурна 15 мин. на 220*, 30 мин. на 180*, изважда тавата, развива фолиото и връща да се запече за още 15 мин на 220* (до зачервяване)

***Рецептата е изключително подходяща не само за крила, а и за други части на пилето, аз сложих и пилешко филе за девойчето, което също стана много сочно.
***Може да се сервират в "изчистен стил" - т.е. само крилца
 , с гарнитура по желание, или както госпожицата ни харесва - с любимия и гъбен сос

8 коментара:

  1. Страшно апетитно, Пепи :))
    Благодаря за идеята !
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятни са и крилцата, и филето, заедно с гъбения сос! :)
    Сърдечни поздрави, Пепи и благодарност за споделената рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, Дани, Ева :)
    Хубав петъчен ден и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда вкусно!Ще го опитаме,а и от тук рецептите са разкошни!

    ОтговорИзтриване
  5. Тази рецепта определено ще се пробва! :) А дали би станала и със свинско месо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За свинското предлагам тази рецепта на врата http://pep-4o.blogspot.com/2013/02/blog-post_19.html или пък тази, която е подобна на маринатата с червен пипер на крилцата http://pep-4o.blogspot.com/2014/05/blog-post_20.html

      Изтриване
    2. ПП: Налага се да копирате линковете, не мога иначе да поставя. Но и двете са мноого вкусни :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...