Петровски пост е сега. Много близки и познати съблюдават постите, но ние не. Въпреки това на празниците тачим традициите и хапваме, каквото празника повелява - на Петровден петел се яде.
А това пилешко, въпреки наличието на многото магданоз е любимо у нас.
Продукти за 5 порции:
1 пиле около 1,2-1,5 кг
5-6 домата (или 800 мл доматен сок)
2 глави чесън
2 червени сухи люти чушки (по желание)
2-3 връзки магданоз
сол на вкус
1 ч.л. захар
1 с.л. царевично нишесте (или брашно)
мазнина за готвене - ако трябва
Приготвяне:
* Пилето се почиства, измива се добре и се подсушава.
* Реже се на порционни парчета, залива се с 1,5 л студена вода и се поставя да заври.
* След като поври 10-ина мин на тих огън, месото се изважда, а бульонът се прецежда.
* Бульонът се връща обратно в тенджерата заедно с измитото (по желание и почистено от кожата) месо и се прибавя малко мазнина, ако пилето не е тлъсто.
* Слага се доматеният сок, солта и захарта.
* Включва се да ври на максималната степен на котлона, за да може сосът да се редуцира до 1/3 количество.
* Прибавя се пасиран чесън, накъсана суха чушка (по желание за лютивина може да се прибавят и семките) и се оставя да поври още 4-5 мин.
* Ситно накълцаният магданоз се сипва в яденето, прибавя се разбитото с малко вода нишесте/брашно и се отмества от котлона.
* Сервира се порция от пилешкото, която се залива със сос, или той се споднася в сосиера.
До съвсем скоро хич не обичах магданоз. Сега съм направо пристрастена към някои комбинации. Много вкусно ми звучи това:) Мисля, че мъжът ми много ще го оцени:)
ОтговорИзтриванеПробвай, Руми, надявам се да ви хареса. Аз магданоз може би няма да обикна в тоз живот, но обича га дотвя с него. А после го поизчиствам :)
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Честита нова визия на блога!!!
ОтговорИзтриванеПилето звучи вкусно...
Спокойни почивни дни,Пепи! :))
Благодаря, Краси :)
ОтговорИзтриванеХубави и не толкова горещи, колкото обещават събота и неделя на теб :)