9 юни 2010 г.

Брускети с ............охлюви



Брускети обичаме всякакви.
Или препечени филийки с нещо си, като две неща са задължителни - хляба да е тип селски с дебела кора и да са добре натрити с чесън и масло, а с тях и парченца домат. Гарниране - всякакво. Хапване - по всяко време.
Но тези с охлювите ми харесват. Много. Като малка може да бях злояда, но често, като ходихме при дядо на гости имаше някакви сготвени охлюви (с ориз най-често, или просто пържени) и потапях филията в тигана при тях.  Замразените охлюви се разделят лесно и винаги може да си извади човек 10-на броя за няколко брускети.
Това си идеи, както аз ги правя. Почти винаги на скаричката, парти-грил.





Продукти:

почистени охлюви -месото, филии хляб, масло, чесън, сирена - миризливо, кашкавал, козе сирене - колкото са по-ароматни, толкова по-добре, домат, зелени подправки

Приготвяне:
Охлювите са нарязват на дребно (може и цели, но с нарязани е по-добре), доматите на кръгчета, кубчета; сиренето на резени; зелени подправки по избор - копър или магданоз - ситно нарязани. Чесънът се счуква и разбърква със зехтин или масло
Филиите се препичат от двете страни.
Когато е препечена и втората страна, се намазва обилно с маслото или поръсва със зехтина, поставят се парчетата охлюви и връща за минута отново да се запече. Ако ще се слагат зелените подправки - сега е момента.
Изваждат се, гарнира се с доматите и сирената и запича отново за минута, колкото да се запече сиренето.  



Тези  долу са: 

почистеното месо от охлюви (ок 40бр.) е  запържено, заедно с 2-3 стръка пресен чесън в масло. За около 3-4 мин. Накрая - ситно нарязан копър и разпределяне по предварително запечените филии хляб.  Чушка, домат, черен пипер.



5 коментара:

  1. Еееей Пепи,
    ако продължаваш с тези охлюви направо пеша ще се довлача от Варна докъм вас, за да си изпрося една брускетка :)))
    Страхотна идея са тези филийки с охлювчета!
    Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Вземи миди на тръгване :)))
    и от мен прегръдка, Лети!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,при следващо идване в Пловдив,само с охлюви!
    Сама никога няма да ги приготвя,но бих пробвала...за идеята... :))

    Иначе...брускетки хапваме всякакви!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, не е честно, Пепи :))
    Какво да взема аз?!
    Прегръдки и много :-)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...