Само да вметна, че спечелих облога и девойчето няма да ходи повече в китайския ресторант
Сигурно и в бългаски ресторанти е така, но откакто гледах едно предаване за китайските и един готвач смете ориза с метла и лопатка и сложи в легена при другия, ми се отщя. След което се загледах по-внимателно в нашия китаец и компания, които всекидневно срещам (имаме си тук наблизо такъв със собственици истински китайци) и си обещах повече да не влизам там. А има много неща, които ми харесваха от китайския - пилешки сладко-кисели хапки, пържени банани, паниран сладолед.... Същите вече успешно ги приготвям в къщи, дори сладоледа - благодарение на Драго
Госпожица Стоева обаче упорито повтаряше,че там спагетите са уникални и в къщи няма да станат така. До снощи. Разбира се, подходи с недоверие към чинията, но после се чуха онези мъркащи звуци на доволно хапващо коте

(в случая Лингуини, защото си донесох от Пловдив от щанд с истински италианец
Времето за подготовка е повече - около 30 мин., отколкото времето за приготвяне - ок. 15 мин.

1 пакет спагети/паста - 500 гр.
2 пилешки филета-пеперуда (около 700гр)
четърт малка зелка - около 300-400 гр.
2 малки глави лук
2-3 моркова
3-4 скилидки чесън
3-4 с.л. св. соев сос
60-80 мл олио
50 мл сок от лимон
1 ч.л. мед
сол
2 яйца
може и чушка и тиквичка, но първите нямах в момента, а втората не е от любимите ни.
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на дребни ивички (знам и думата жулиени, но предпочитам българската
* Зелето се нарязвана тънки ивици; моркова - на тънки пръчици; лука на полумесци и стрива с ръце така, че да се отделят люспите една от друга и пак да се получат ивици; чесъна се поставя на дъска, притиска с широката част на ножа да се смачка и нарязва след това на ситно - това е моя начин да го нарежа. Посоляват се и намачкват с ръка.
* Поставя се голяма тенджера с 3л. вода да заври, а когато тя заври се изсипва вътре пастата и вари указаното на пакета време.
* През това време яйцата се разбъркват с вилица и изсипват в намаслен тиган, за да се приготви омлет от тях - дебел, колкото тънка палачинка. Пържи се от едната страна 2 мин, обръща и от другата пържи 1 мин. Изважда в чиния и като се охлади, нарязва на тънки ивици (много е лесно както е сгънат на две) които се поставят в голяма купа (или голяма чиния за сервиране)
* Котлона се включва на мах. степен. Останалото олио се поставя в тигана да загрее и в него изсипват всички зеленчуци. Пържат се, непрекъснато бъркайки за 4-5 мин.
* Изсипват се в купата, тигана се връща на все така силно сгорещения котлон и в него поставят ивиците пилешко филе - пържат се 6-7 мин (всъщност първо се задушават в соса,) докато се изпари течносттта и съвсем леко сменят цвета.
* През това време спагетите са готови, отцеждат (аз не ги мия) и поставят при зеленчуците.
* Когато и пилешкото е готово се изсипва при тях, всичко се обърква и захлупва с капак за 2- мин.
Това е.
Това е и първата рецепта от категория "Учим се да готвим", която ще трябва да попълня, освен белия ориз с пиле.
Преди години писах тетрадка с изпробвани рецепти на приятелка, която я ползваше, когато се омъжи. Сега обаче вместо да пиша в тетрадка, ще пиша тук, а младежът, за когото са предназначени рецептите на този етап вместо да звъни поетапно, ще може да чете тук (Ники, сложи пакет салфетки до лаптопа

Направо да тръгва към мексиканския
ОтговорИзтриванеаха, добре че нямаме такъв :)))
ОтговорИзтриванеНа една от предишните ми работи се събирахме целия отдел всеки последен петък от месеца в един китайски ресторант... овършавахме менюто, даже имахме карта за отстъпка ;) И аз отдавна не съм ходила в китайски ресторант... Ще си копна рецептата, Пепи :) Мерси :)
ОтговорИзтриванеХубави събота и неделя от мен :)
Пепи,
ОтговорИзтриванеи аз да вметна -
не съм се съмнявала, че няма да спечелиш кулинарен облог!
Рецептата е чудесна, предполагам и вкусът!
Поздрав и за двете ви,
хубави и усмихнати почивни дни, Диана