1 юни 2010 г.

Кюфтета от грах

Втора серия. Сега му е сезонът на граха. Както е видно от много любими публикувани тук рецепти, ние го обичаме.  И тъй като целогодишно го ползваме замразен, време е за пресен. От няколко години правя тези Кюфтета от грах , но в днешните вече има промени. Е, чак значителни и на външен вид не, но тези освен, че станаха по-пухкави, бяха и по-вкусни от старите и съвсем отговорно ще правя тях занапред.

Продукти:
400 г. грах (пресен е моя, но съвсем успешно правя и със замразен)
150 г. сирене
100 г. кашкавал
3 белтъка
1 с.л. кисело мляко с 1/2 ч.л. сода за хляб
по половин връзка магданоз и копър
1 ч.л. черен пипер
малка глава лук
3 сварени картофа, големи  колкото яйце примерно :) 
1 с.л. олио/зехтин
2 с.л. брашно

още олио за пържене


Приготвяне:
* Грахът се вари за не повече от 10 мин. (замразения само бланширам 2 мин.)
* Отцежда се от водата и поставя в купа за пасиране, заедно с белтъците и лука. Пасират се до получаването на гъста каша.
* Прехвърля се в дълбока купа. Сиренето, кашкавала и сварените картофи се настъргват на най-ситната част на рендето; Копъра и магданоза режат също на много ситно.
* Прибавят се към сместа, заедно с брашното, киселото мляко и черния пипер.
* Всичко се обърква с лъжица, на гъстота трябва да се получи като  мляко с ориз, което е сварено и чака да го разсипете. Тази вечер не ми се отдават сравненията.  Но такова е - гъста каша, от която като гребнеш не тече от лъжицата, а поставена тази смес от лъжицата в тигана трябва да се раздърпа, за да получи овална форма на пържещото се кръгче смес в тигана. Мазнината в сместа не позволява на кюфтетата да се напояват много и да се получат тежки от пърженето. Но при всички случаи тези дни ще пробвам да направя и изпечени, макар да съм сигурна, че здравословния вариант няма да ни допадне толкова, колкото този, високохолестеролния.
Пък и щом Мишето не сви нос при вида на пържено :))) 



Може да се поднесе с млечно-чеснов сос (кисело мляко, чесън, копър и сол. ) или сос Скордаля. И в двата случая е еднакво вкусно. Само дето млечния ми е по-бърз за приготвяне.

5 коментара:

  1. Ама Пепи, направо се шашнах! Изобщо не ми беше хрумвала даже възможността за кюфтета от грах, звучи много интересно и вкусно, пък и придружени от Скордаля или любимото ми млечно-чесново сосче, изглежда страхотно предложение!
    Спорна, весела и вкусна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Лети :)
    Наистина са много свежи и много се харесват.
    Нашата госпожица тук от снощи насам три пъти е хапвала от тях, гледам - това е и закусила :)))

    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Явно всички зеленчуци стават на кюфтенца...
    Непременно ще се възползвам.
    Пепи,имаш награда при мен!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, и аз не съм правила кюфтета от грах,
    но с тази хубава рецепта ще се изкуша :)
    А и с това сосче ...
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Краси,
    благодаря, Дани :)
    няма да съжалявате.

    Усмивкии хубава вечер на вас!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...