30 януари 2010 г.
Солени бисквити със сусам и подправки
Продукти:
1 яйце
100 г кисело мляко
200 г масло
100 г сирене
100 г кашкавал
15 г бакпулвер (1 и половина пакетче)
1 ч л самардала - сол
щипка чубрица
1 с л ситно нарязан копър
1 ч ч сусам (от 200 мл)
1 ч ч едро смлени орехи
около 600-700 гр брашно
Приготвяне:
* Разбърква се - с вилица яйцето с киселото мляко
* Прибавят се - накуп - разтопеното масло и всички останали продукти.
* Разбъркват се с вилицата или лъжица и като се поомесят, се започва прибавянето на брашното - на 3-4 пъти.
* След третото прибавяне - започва да се отлепва от стените на съда и се омесва с ръка (вече не лепне)
* Щом стане на топка, се разделя на 3 части и се оформя на пръчки с дебелина около 3-4 см.
* Завиват се във свежо фолио или найлонова торба и прибират в камерата на хладилник/фризера, за около 30 мин.
* Изважда се, отвива - трябва да е почти замръзнало, реже се с остър нож на кръгове с дебелина около 3-4 мм
* Нареждат се в ненамазана тава и пекат в предварително загрята фурна на 170* - т.е. сушат, за около 15-20 мин.
* Изваждат се и нареждат на решетка да изстинат.
***Прибират се в кутия, където биха могли да издържат поне 10 дни
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Браво pep-4o точно соленки търсих, тези ще ми свършат чудесна работа. Лесни и вкусни! Какво количество стават. Целта ми е да ги направя по отрано за рожден ден в събота.
ОтговорИзтриванеКате, тези стават малко, според моите разбирания :) Една кутия от металните за бонбони не може да се напълни, а тя е с d 25-26см.
ОтговорИзтриваневиж и тези Соленки - съчетанието на мас и масло е невероятно, страшно пръхкави са и тези Соленки с масло. Дозите на тези са добри за почерпка :)
А така и така съм почнала да ти пускам соленки, виж тези Крекери с ленено семе. Лененото семе е малко специфична подправка, но много хора ги харесаха, а са и нестандартни.
А тук на блога има едни чудесни Ореховки Жужу - бързи, чисти и невероятни сладки са. Тях горещо ги препоръчвам.
Поздрави :)
Забравих да допълня, че всичките могат да се правят няколко дни по-рано и съхраняват на сухо място.
ОтговорИзтриванеДъртизъм, това е ;)
Много благодаря, максимално ще се възползвам от съвета и рецептите, а тези ореховки съм ги заплюла отдавна, но все не ми остава време. Много хубави сладки има в блога, отдавна търся рецепта за лукумките с мая, но тук я намерих :)
ОтговорИзтриванемного ми харесва как описваш рецептите и нищо не пропускаш - ширина, дължина, печка
ОтговорИзтриванеПоздрав най-сърдечен
Кате, Райна, благодаря!
ОтговорИзтриванеРайна, аз самата мноооооого пъти съм била в недоумение в каква тава да изпека някой сладкиш, колко кифлички или сладки ще излязат от тази доза, дали като правя някоя рецепта няма да го ядем цяла седмица.
А когато пък ми трябват повече сладки или бисквити, дали ще ми стигне тази доза? И вместо наведнъж, съм правила една исъща рецепта два пъти в един ден.....
И така :) Затова съм обствоятелствена. Но се надявам това да помага на други ентусиасти.
Поздрав най-сърдечен и на теб!
Ммм...как вкусно излеждат!Има ли още.....?
ОтговорИзтриванеХубав уикенд и много усмивки!
ааааааа, не! Тези точно отдавна ги няма. Но тъй като съм на вълна соленки и тестени закуски, тези дни ще правя пак.
ОтговорИзтриванеХубав ден и на теб!