Сезон на градинските патладжани е все пак, нали :) И отново в доматен сос, но и с кайма в плънката. Фаворит сред всичките патладжани ми са тези медальони от патладжани с телешко месо, защото естествено са с парченца месо, но и с кайма става. И тъй като лятото е сезон за всякакви пъленни зеленчуци, ето и пълнени патладжани с кайма и ориз. Името изчерпва съдържанието на рецептата, но в общи линии е това:
Продукти:
2бр. патладжани по ~300г
~ 300 г смляно месо (свинско)
4 с.л. с връх ориз
4 средни домата ~ 1кг.
40-50 мл олио
1 каф. л. сол (на вкус)
1ч.л. захар
1/2 връзка магданоз
щипка риган
4-5 скилидки чесън
Приготвяне:
* Патладжаните се измиват и разполовяват по дължината. Част от дръжката се оставя, за да не се разтворят съвсем по време на печене.
* С малко ножче, или лъжичка се изважда вътрешността им, но им се оставя по около 1см. от страните цяла - да се оформят като лодка.
* Посоляват се и оставят за 20-на мин. да се отцедят.
* Сърцевината им също се нарязва, посолява и оставя да се отцеди.
*Доматите се настъргват на средно ренде и поставят в тавата за печене. Подправят се със сол и захар, прибавя се олиото и 2.3 пасрани скилидки чесън.
* Посолените патладжани се измиват със студена вода. Лодките се поставят в тавата за печене в настърганите домати.
* Сърцевината се нарязва на ситно и смесва със смляното месо, измития ориз, подправките, ситно нарязаните магданоз и останалите скилидки чесън.
* Прибавят се 5-6 лъжици от настърганите домати и сместа за пълнене се обърква добре.
* Разпределя се в лодките от патладжан.
* Тавата се покрива с фолио и поставя в загрята вече на 200* фурна.
* Пече се около 20 мин. така; градусите намаляват на 170 и пече още 40 мин.
* Развива се фолиото на тавата и се запича 5 мин. открито - доматеният сос трябва да се е сгъстил добре, но тъй като това зависи от вида на доматите, ако соса е много воден, може да се запекат още 10-15 мин. в долната част на фурната, докато се сгъстят.
29 август 2017 г.
26 август 2017 г.
Брускети - циганската баница на италианските баби
Брускети - Bruschetta. На български - запечени филии, намазани със зехтин или масло и подправки и гарнирани. И точно това намазване със зехтина ги отличава от просто препечените филии.
Варианти за намазване - по вкус и по желание; за плънка - по желание и по вкус :). А ние брускети обичаме всякакви, дори такива с охлюви
Брускетите всички знаем се запичат и още горещи се заливат със струйка зехтин и натъркват със срязана скилидка чесън. Когато обаче правиш една тава с брускети си спестяваш време, като овкусиш зехтина със пасирана вътре скилидка чесън, или гранулиран чесън. Загрявам зехтина за кратко - колкото да се стопли, не за пържене и слагам в него лъжица чесън прах, или пасираната скилидка чесън, 2-3 щипки риган и оставям така за 15- на мин., да си пусне аромата.
В кръчмите в съседна Гърция още със сядането на масата заедно с водата поставят на масата и чиния с така препечен и полят със зехтин и подправки хляб. Често и в къщи с вечерята правя такива, особено ако вечерята е нещо набързо "избрано" от хладилника.
Най-добрите брускети се получават от хляб чабата, или франзела. Запичат се на скара, или грил тиган от двете страни и още горещи се намазват с четка с ароматния зехтин.
Следва разнообразното гарниране, според вкусовете на домашните - някои с домати, фета сирене и риган, други с повече песто и твърдо сирене, тип пармезан, или пекорино, други с тарама хайвер и маслини, някои само с лентички прошуто....
По време на екскурзията ни в Рим, всяка вечер ние си правихме брускети. Беше неминуемо, след като открихме прясно приготвяно песто долу в магазинчето. Приготвяме си ние значи брускетите - една огромна тава с филии чабата, съвсем тънко намазани с песто и чакаме фурната да загрее. През това време в кухнята влезе дама от другата групичка и с пренебрежение каза "А, циганска баница ли ще ядете" Хем ни обиди брускетите, хем е забравила, тъй като е връстница, че това е най-бързата и любима закуска на всяко хлапе преди години. Пошегувахме се с нея, че това е циганската баница на италианските баби. Пък у нас циганска баница до преди няколко години беше често срещано среднощно хранене дори :) Сега всеки път, когато си приготвяме брускети у дома се шегуваме, че пак ще ядем циганската баница на италианските баби.
ПП: С прошуто, яйца, домати, маслини, пекорино и босилеково песто
23 август 2017 г.
Фокача с карамелизиран лук и синьо сирене
Както вече съм писала, фокача ( Focaccia) е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, зехтин и подправки. Може и сирене, или зеленчуци. Може тъничка, с хрупкава коричка като пица, а може и по-бухнала. Тъй като при нас пиците са обилно гарнирани и тънки, фокачата по подразбиране е по-дебелата сестра :) Подобни на нашите пърленки, или пити, но с повече средиземноморски привкус :) затова и си ги публикувам с името фокача. Тестото е същото, като при всички пици, които правя, но със съвсем малко повече вода.
Карамелизиран лук също съм писала, че си правя често, по една тенджера :) да се разбира кило лук и замразявам в кутийки във фризера, за да имам готов, когато "внезапно" ми потрябва за готвене. Соления и пикантен вкус на синьото сирене се съчетава перфектно със сладостта на карамелизирания лук. Наслада за небцето
Карамелизиран лук също съм писала, че си правя често, по една тенджера :) да се разбира кило лук и замразявам в кутийки във фризера, за да имам готов, когато "внезапно" ми потрябва за готвене. Соления и пикантен вкус на синьото сирене се съчетава перфектно със сладостта на карамелизирания лук. Наслада за небцето
Продукти за 2бр. с d ~26см:
200мл вода и 80мл прясно мляко
500г брашно
20г жива мая/или 7 г суха
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
3-4- с.л. зехтин
за който трябват:
4 глави лук (тук е лилав)
~ 50мл вино и 20мл оцет
1 с.л. масло и 1 с.л. олио
1 равна с.л. захар и 1/2 ч.л. сол
и още:
2 шепи маслини Каламата Джъмбо (или други любими)
250г синьо сирене (пикантно горгонзола, или друго любимо)
риган
малко зехтин още
Приготвяне:
* Тестото се замесва в хлебопекарната :) т.е. така правя аз напоследък. Но това тесто е лесно за работа, месене и затова когато нямах хлебопекарна, затоплях течностите, прибавях захарта и маята, малко брашно и оставях да се активира маята за 15-на мин. След това всички останали продукти към закваската и с лъжицата го обърквах много добре, докато стане на топка. Тестото е малко лепкаво, меко, но с повече бъркане спира да лепне по ръцете и се оформя на топка. Която се оставя да втасва на топло място ,покрита с кърпа, докато удвои обема си.
* През това време може да се приготви карамелизирания лук, ако не сте го направили доста по-рано като мен :) и да извадите от фризера кутия с готов: нарязва се на полумесци, посолява и претрива с ръка. Слага се заедно с маслото и олиото в тиган или тенджера (с капак) на котлона, и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лука при осоляването. Когато остане на мазнина се прибавя оцета; малко по малко се прибавя от виното, докато го поеме всичкото и остане пак на мазнина. Поръсва се захарта и ригана и отстранява от котлона. Лекът трябва да е съвсем омекнал и сладък :)
* Тестото се разделя на две топки.
* Всяка топка се овалва добре с намаслени ръце и разстила във форма за печене.
* Всяка топка се овалва добре с намаслени ръце и разстила във форма за печене.
* Оставят се да втасват отново - за около 20 мин. на топло място - отново да удвоят обема си.
* Фурната се загрява на 220*С.
* Карамелиризираният лук се разпределя върху тестото.
* Нареждат се маслините, парченца от сиренето и поръсва с риган.
* Пекат се в загрятата вече фурна за около 20 мин - до зачервяване по краищата.
* Изважда се и поръсва с тънка струя зехтин.
Готовото тесто може да издържа до 2-3 дни в хладилник. Преди ползване оставете на стайна температура за 30-40 мин. да се климатизира и тогава оформяйте.
Карамелизираният лук може да издържи в хладилник до 1 седмица. Затова съхранявам направо в камерата.
21 август 2017 г.
Маррррмалад :) от праскови . И на фурна
Честичко казвам, че когато правиш нещо във фурната трудно ще ти изкипи. Или поне ще напълни само фурната, няма да го гониш по печката и около нея :) Това е и начин да се използват оставащите плодове, с които се зариваме през лятото, просто защото природата ни е дарила с тях в изобилие. Дозата може да бъде малка, или голяма, или две тави на фурната... според количеството плодове. Така се получава тази доза тук от 3кг праскови - малко количество, лесно за направа и неангажиращо с часове около огъня.
Представата ни за мармалад е сладкият краен продукт, който сме получили при изваряването на смлени плодовете. Голяма част от средното поколение помним вкусния соц мармалад от шипки, ябълки и сливи. Мармаладът се вари на същия принцип като сладкото и конфитюрите, но предимство при приготвянето му е, че не е 1/1 части със захар и не се стараем да запазим плодовете цели. Няма "внимателно бъркане", няма "захарен сироп", няма кипваме, отстраняваме, връщане да кипнем, пак охлаждане.... Просто е възможно най-лесния начин да си приготвим сладък ароматен разкош за намазване на филийка, палачинка, поничка..... Така правя и конфитюр от сини сливи, така може да се направи и от други плодове. Смесени от 2-3 вида плод става най-ароматен, но за съжаление съм правила в съвсем малки количества - да се разбират 1кг общо плод, за бърза консумация 2 малки бурканчета, които не са стигали до фотосесия.
0,5кг захар
1 пак. лимонтозу (10г)
Приготвяне:
* Прасковите се измиват, белят и почистват от костилките. Когато са добре узрели беленето е лесно, но когато са твърди, прасковите се цепват на дупето на кръст и пускат във вряща вода за 1 мин., след което охлаждат (както доматите за консервиране). Така ципата им се бели много лесно.
* Мелят се с месомелачка със средна решетка, или в блендер, но не до пюре.
* Поставят се в дълбока тава, в която ще се пекат във фурната и поръсват със захарта.
* Оставят се да постоят докато фурната се загрее на 250*С.
* Поставят се в най-долната част на фурната.
* Разбъркват се през 10 мин. - течността изплува отгоре, а гъстата част остава отдолу.
* За около 40-50 мин. водата се е изпарила и мармалада е достатъчно сгъстен: Пробва се като се извади лъжица от него (след хубаво разбъркване) и се постави в чиния. Когато изстине и се наклони чинията - не трябва да се разлива. Тук трябва да се внимава да не се превари, защото когато изстине ще стане много твърд (личен опит )
* Тавата се изважда; фурната се изключва; прибавя се лимонтозуто и хубаво разбърква.
* Пълни се в затоплените бурканчета***, които се затварят/запечатват добре и се обръщат на капачката и поставят върху скарата в топлата/гореща фурна, където се оставят да изстинат напълно.
Представата ни за мармалад е сладкият краен продукт, който сме получили при изваряването на смлени плодовете. Голяма част от средното поколение помним вкусния соц мармалад от шипки, ябълки и сливи. Мармаладът се вари на същия принцип като сладкото и конфитюрите, но предимство при приготвянето му е, че не е 1/1 части със захар и не се стараем да запазим плодовете цели. Няма "внимателно бъркане", няма "захарен сироп", няма кипваме, отстраняваме, връщане да кипнем, пак охлаждане.... Просто е възможно най-лесния начин да си приготвим сладък ароматен разкош за намазване на филийка, палачинка, поничка..... Така правя и конфитюр от сини сливи, така може да се направи и от други плодове. Смесени от 2-3 вида плод става най-ароматен, но за съжаление съм правила в съвсем малки количества - да се разбират 1кг общо плод, за бърза консумация 2 малки бурканчета, които не са стигали до фотосесия.
Ето тази доза за мармалад от праскови - 5 бурканчета по 360г и 3 по 160г
3 кг праскови 0,5кг захар
1 пак. лимонтозу (10г)
Приготвяне:
* Прасковите се измиват, белят и почистват от костилките. Когато са добре узрели беленето е лесно, но когато са твърди, прасковите се цепват на дупето на кръст и пускат във вряща вода за 1 мин., след което охлаждат (както доматите за консервиране). Така ципата им се бели много лесно.
* Мелят се с месомелачка със средна решетка, или в блендер, но не до пюре.
* Поставят се в дълбока тава, в която ще се пекат във фурната и поръсват със захарта.
* Оставят се да постоят докато фурната се загрее на 250*С.
* Поставят се в най-долната част на фурната.
* Разбъркват се през 10 мин. - течността изплува отгоре, а гъстата част остава отдолу.
* За около 40-50 мин. водата се е изпарила и мармалада е достатъчно сгъстен: Пробва се като се извади лъжица от него (след хубаво разбъркване) и се постави в чиния. Когато изстине и се наклони чинията - не трябва да се разлива. Тук трябва да се внимава да не се превари, защото когато изстине ще стане много твърд (личен опит )
* Тавата се изважда; фурната се изключва; прибавя се лимонтозуто и хубаво разбърква.
* Пълни се в затоплените бурканчета***, които се затварят/запечатват добре и се обръщат на капачката и поставят върху скарата в топлата/гореща фурна, където се оставят да изстинат напълно.
***Бурканчетата се затоплят много лесно - поставят се отгоре на печката, в задната част, където излиза топлината от фурната, докато се изварява мармалада.
От тези дни имах за публикуване едно страхотно бонфиле и този мармалад. Тъй като това е публикация № 1000 в блога , докато белех изпечените чушки за лютеница имах над 2 часа време да взема решение коя от двете да пиша - месото, под чийто слоган е този блог, или сладичкото Ама тъй като този блог се оказа един голяяяяям мармалад от рецепти от всичко по малко, а месо много - реших да е мармалада. Пък за вечеря - глиганско с грах .
14 август 2017 г.
Чийзкейк с бял шоколад :) и на петна
Отново в основата е добре познатия ни и най-любим чийзкейк без печене. Този път в млечната смес има бял шоколад (течен бял шоколад), а едната част от сместа смесих с какао, за да се получи мраморен ефект. Ефектен при разрез и очакващо вкусен :) летен сладкиш с пресни праскови.
Продукти :
~ 230 г. какаови бисквити (Роден край с какао, голям пакет . Смених 5-6 бисквити с бели, за да стане по-пъстър и блата)
150 г. едро смлени орехи
125 г. масло
2 с.л. какао
40 мл прясно мляко
За крема:
400 г. крема сирене
200 мл. сладкарска течна сметана
200г заквасена сметана
2 бр бял шоколад по 100г
2 с.л. какао с 2 с.л. топло прясно мляко
1 ч.л. желатин (5г)
За заливката:
~700 г праскови
5 с.л. захар
1 ч.л. желатин (5г)
Приготвяне:
* Бисквитите се смилат, или ситно натрошават.
* В купа се смесват с ядките, мекото масло, какаото и млякото и разбъркват, докато сместа стане на трохи.
* Дъното на форма за печене - d 26 см. се покрива с хартия за печене, или напръсква със спрей за печене. Отстрани се поставя ацетатна лента, или намаслява отново. С ацетатната лента е лесно освобождаването на сладкиша от формата, но ако нямате такава - лесно се получава и като се прекара тънък нож между сладкиша и страницата на формата.
* Бисквитената смес се разстила на дъното и притиска плътно.
* Охлажда се за час в хладилник.
* В купа се смесват крема сиренето и заквасената сметана и бъркат с лъжица толкова, колкото да се получи еднородна смес.
*Сладкарската сметана се разбива до твърди върхове.
* Прибавя се внимателно към млечната смес, разбърква се.
* Шоколадът се разтопява внимателно на водна баня, като се бърка непрекъснато - белия шоколад е капризен.
* Когато е готов се оставя да се охлади за 10-на мин. и тогава прибавя към млечната смес; разбърква се внимателно, докато го поеме.
* През това време желатинът се разтваря в 3-4 с.л. студена вода (30-40мл) да набъбне, след което се загрява и прибавя към млечната смес. Обърква се много хубаво. Принципно така се прави. Но след като набъбна, аз го сложих в топлия (не горещ) разтопен шоколад, смесих с него и тогава прибавих заедно към млечната смес.
* Отделя се 1/3 от сместа, в която се прибавя разтвореното в топло прясно мляко какао и се обърква в нея.
* От бялата млечна смес се изсипва 1/3 върху охладената бисквитена основа, следват съвсем безразборно поставени 4-5 лъжици от кафявата млечна смес, отново бяла и отново кафява, докато свършат.
* Тук формата се хваща здраво с две ръце и внимателно тупва няколко пъти в масата, за да се изравни млечната смес - няма нужда от заравняване с лъжица. Така и останалите в сместа мехурчета излизат.
* Прибира се в хладилник да стегне добре - около 1,5 - 2 часа са достатъчни.
* Почистените, обелени и нарязани на малки кубчета праскови се поставят в малка тенджерка, или касерола, заедно с 2-3 лъжици вода и захарта. След завирането се варят 3-4 мин. и отстраняват от котлона.
* Изчаква се да поизстине (до ок. 37*) и се прибавя разтворения в студена вода и набъбнал желатин - по горния начин. Отново се оставя да се охлади и когато започне леко да се желира се разпределя върху млечната смес на сладкиша, която трябва да е добре стегнала през това време.
Продукти :
~ 230 г. какаови бисквити (Роден край с какао, голям пакет . Смених 5-6 бисквити с бели, за да стане по-пъстър и блата)
150 г. едро смлени орехи
125 г. масло
2 с.л. какао
40 мл прясно мляко
За крема:
400 г. крема сирене
200 мл. сладкарска течна сметана
200г заквасена сметана
2 бр бял шоколад по 100г
2 с.л. какао с 2 с.л. топло прясно мляко
1 ч.л. желатин (5г)
За заливката:
~700 г праскови
5 с.л. захар
1 ч.л. желатин (5г)
Приготвяне:
* Бисквитите се смилат, или ситно натрошават.
* В купа се смесват с ядките, мекото масло, какаото и млякото и разбъркват, докато сместа стане на трохи.
* Дъното на форма за печене - d 26 см. се покрива с хартия за печене, или напръсква със спрей за печене. Отстрани се поставя ацетатна лента, или намаслява отново. С ацетатната лента е лесно освобождаването на сладкиша от формата, но ако нямате такава - лесно се получава и като се прекара тънък нож между сладкиша и страницата на формата.
* Бисквитената смес се разстила на дъното и притиска плътно.
* Охлажда се за час в хладилник.
* В купа се смесват крема сиренето и заквасената сметана и бъркат с лъжица толкова, колкото да се получи еднородна смес.
*Сладкарската сметана се разбива до твърди върхове.
* Прибавя се внимателно към млечната смес, разбърква се.
* Шоколадът се разтопява внимателно на водна баня, като се бърка непрекъснато - белия шоколад е капризен.
* Когато е готов се оставя да се охлади за 10-на мин. и тогава прибавя към млечната смес; разбърква се внимателно, докато го поеме.
* През това време желатинът се разтваря в 3-4 с.л. студена вода (30-40мл) да набъбне, след което се загрява и прибавя към млечната смес. Обърква се много хубаво. Принципно така се прави. Но след като набъбна, аз го сложих в топлия (не горещ) разтопен шоколад, смесих с него и тогава прибавих заедно към млечната смес.
* Отделя се 1/3 от сместа, в която се прибавя разтвореното в топло прясно мляко какао и се обърква в нея.
* От бялата млечна смес се изсипва 1/3 върху охладената бисквитена основа, следват съвсем безразборно поставени 4-5 лъжици от кафявата млечна смес, отново бяла и отново кафява, докато свършат.
* Тук формата се хваща здраво с две ръце и внимателно тупва няколко пъти в масата, за да се изравни млечната смес - няма нужда от заравняване с лъжица. Така и останалите в сместа мехурчета излизат.
* Прибира се в хладилник да стегне добре - около 1,5 - 2 часа са достатъчни.
* Почистените, обелени и нарязани на малки кубчета праскови се поставят в малка тенджерка, или касерола, заедно с 2-3 лъжици вода и захарта. След завирането се варят 3-4 мин. и отстраняват от котлона.
* Изчаква се да поизстине (до ок. 37*) и се прибавя разтворения в студена вода и набъбнал желатин - по горния начин. Отново се оставя да се охлади и когато започне леко да се желира се разпределя върху млечната смес на сладкиша, която трябва да е добре стегнала през това време.
10 август 2017 г.
Таратор ... таратор ... таратор
Какво по-подходящо време от почти 40-те градуса навън за публикуване на една от най-българските (по-скоро балкански) рецепти - таратора. Класически и и два различни, които хапваме в къщи. Най-вече класическия. Доживях и рецепта за таратор да пиша, но си имам хитринка, която ще споделя (освен ако вече не знаете). Чудесен, разхлаждаш с бучки лед, с аромат на копър и краставици. В повечето случаи.
В края на пролетта, когато имам повече краставици, нарязвам и прибирам в торбички във фризера и зимата правя таратор с тях - без да размразявам, поставям буцата замръзнали краставици в приготвения айран - там се размразяват, но си и пускат сока, който е ароматен и замирисва на лято :) Вярно, малко по-меки са, отколкото като се прави с пресните краставици, но аромата на градинските краставици е в плюс срещу зимните дървени такива. Краставицата е за предпочитане да е обелена и млада. Противно на схващанията, че голямата, одъртяла :) краставица за друго, освен за таратор не става. Ако не искате олиото да стои отгоре на таратора - разбърквайте го в млякото. Аз обаче харесвам да стои отгоре на звездички и го слагам накрая, преди да прибера в хладилника.
Класическия таратор
1 кофичка кисело мляко ~ 400 г
~300мл вода
3 с.л. ситно нарязан копър
2-3 с.л. олио
2 скилидки чесън
2 краставици, около 500г
Приготвяне:
* Обелената краставица се нарязва на съвсем ситни кубчета в тенджерата. Посолява се.
* Скилидките чесън се счукват/пасират много фино. Към тях се прибавят и 2 лъжици от нарязаните краставици и намачкват/счукват добре. Така пускат повече аромат и таратора става много ароматен. Всъщност това ми е тайната. Връщат се в тенджерата при останалите нарязани краставици.
* Скилидките чесън се счукват/пасират много фино. Към тях се прибавят и 2 лъжици от нарязаните краставици и намачкват/счукват добре. Така пускат повече аромат и таратора става много ароматен. Всъщност това ми е тайната. Връщат се в тенджерата при останалите нарязани краставици.
* Киселото мляко се разбърква до гладкост в кофичката. Изсипва се при краставиците, а кофичката се пълни с водата - 3/4 от обема и.
* Прибавя се към млечната смес в тенджерата.
* Прибавя се и ситно нарязания копър, посолява се всичко, прибавя олиото и разбърква добре.
* Оставя се в хладилника да се охлади за поне 2 часа. Дали ще го пиете от чаша, или хапвате от купичка :) изборът е Ваш. Аз през лятото често си пълня бутилки, охлаждам до почти замразяване и си нося на работа.
Таратор с репички
Продукти за 4 порции:
2 връзки репички
парче 5-6 см краставица
1-2 скилидки чесън
3-4 стръка копър и 2-3 листа мента
500 г кисело мляко
400 мл вода
3-4 с. л. олио
сол на вкус
шепичка орехи
Приготвяне:
* Киселото мляко се разбива с водата.
* Чесънът се счуква в хаванче, прибавя се и едро нарязаната краставица и тя счуква. Така таратора става по-ароматен и свеж.
* Почистените репички се нарязват съвсем ситно и прибавят към таратора.
* Подправя се със сол, ситно нарязаните копър и мента. Разбърква се и охлажда поне 2-3 часа в хладилник. .
* Ореховите ядки се смилат едро и запичат на сух тиган.
* Прибавят се заедно с олиото непосредствено преди сервиране.
Този таратор след 12 часа престои в хладилника има много приятен розов цвят :)
Таратор с авокадо и маруля
Продукти за 4 порции:
вътрешните листа на 1 маруля – около 200г ***
1 малко авокадо
3-4 ск. чесън
2-3 стръка копър
10-на орехови ядки
500г кисело мляко
3-4 с.л. олио
Приготвяне:
* Авокадото се почиства от семката и кората.
* Заедно с листата маруля, чесъна и ореховите ядки се пасира до гладкост в половината от киселото мляко.
* Разрежда се с останалото кисело мляко, още 500мл студена вода и прибавя олиото и копъра.
* Сервира се с още лед
***Ползвам вътрешните листа на марулите, защото вкуса на външните е „по-тревист”. А вътрешните са крехки и пасират добре.
Много удобен е да се приготви за обяд за работа - да се напълни в бутилки, охлади почти до замръзване. Без чесъна, разбира се
8 август 2017 г.
Салата с миди и рулца от раци
Продукти:
1 пак рулца от раци 200г
~250г сварени ядки миди
2 с.л. каперси
копър
сока на 1 лимон
3-4 лъжици зехтин
сол и черен пипер
Приготвянето :) е съвсем простичко. Сварените миди се смесват с много едро настърганите рулца от раци, копъра, каперсите. Заливат се със зехтина, лимоновия сок, подправят и разбъркват :)
Много е вкусна охладена, затова я оставям за час поне в хладилника преди вечеря :) Най-добре от сутринта - до вечерта.
ПП: 20 дни по-късно Салатата е още по-вкусна, когато към нея се прибавят парченца пушена сьомга - на тази доза горе, 100г пушена сьомга се включиха много добре.
1 пак рулца от раци 200г
~250г сварени ядки миди
2 с.л. каперси
копър
сока на 1 лимон
3-4 лъжици зехтин
сол и черен пипер
Приготвянето :) е съвсем простичко. Сварените миди се смесват с много едро настърганите рулца от раци, копъра, каперсите. Заливат се със зехтина, лимоновия сок, подправят и разбъркват :)
Много е вкусна охладена, затова я оставям за час поне в хладилника преди вечеря :) Най-добре от сутринта - до вечерта.
ПП: 20 дни по-късно Салатата е още по-вкусна, когато към нея се прибавят парченца пушена сьомга - на тази доза горе, 100г пушена сьомга се включиха много добре.
3 август 2017 г.
Банички с шунка, кашкавал и яйце на оче :)
Идеята за баничките с цялото яйце на очЕ вътре е от това клипче, където кората е питка за тортиля, не кори за баница. Ама аз си имам от по-дебелите, но нежни одрински кори за баница ипредпочетох да ги направя така. Може и да е по-добре :) тъй като виждам дебелите препечени краища на питката за тортиля :) Резултата е повече от добър и това е второто им правене у нас от три дни насам. Не знам дали ще стане с фини кори за баница, ако искате да ги приготвите - ползвайте Одрински, или печените на сач кори. Най-добрият случай е да си разточите :) от домашните по-хубави няма.
Продуктите за 1 баничка са:
1 кора (Одринските са големи, кръгли)
2-3 с.л. масло
1 с.л. царевично нишесте
кашкавал и чедър тук - за повече цвят на кашкавалите, но може да е Ваше любимо
2-3 резена шунка, или филе някакво пушено
яйце за намазване
семена за поръсване -тук нигела
Приготвяне:
* Кората се разтваря на масата/или плота.
* Нарязва се(накъсва с ръце в моя случай, защото са нежни) на големи парчета, От тях се оформя основана някакво подобие на правоъгълник с големина ~30/15 см.
* В отделни купи се разбиват яйцето за намазване и разтопява маслото.
* Всяка кора се намазва тънко с масло и поръсва фино с нишесте. Тъй като корите са нежни, прясно точени, то не им позволява да се слепват и останат недоизпечени. Цялата кора се нарежда така, че да се оформи на пластове (3-4-5) правоъгълник.
* В едната му част на дъното се поставят парчетата шунка/филе. ***
* По края се разпределят настърганите кашкавали, така, че в средата да остане кладенче - за яйцето, което се чуква там внимателно, за да остане цяло.
* Останалата половина от правоъгълника се прехвърля върху плънката и с ръце притиска леко по краищата, да се затвори.
* Намазва се с разбито яйце и поръсва със семена.
* Така се приготвят и другите банички. Нареждат се тавата, застлана с хартия за печене, или намазнена.
* Пекат се на 220*, в предварително загрята фурна на 1 ниво под средната скара (но не и на дъното) за около 15 мин. - до зачервяване
***На половината кори разпределях продуктите в единия край и захлупвах с другия, но на друга част от корите я поставях в средата и след това завих краищата нагоре, към средата, да покрие добре плънката. И по двата начина става, както се вижда от горните снимки.
Абонамент за:
Публикации (Atom)