30 януари 2022 г.

Пълнени бекаси с бекон и манатарки

 

       Горският бекас е ценен ловен вид. Разрешен е за ловуване  от 15 август до 28 февруари, а поради това, че ловът му е интересен и труден,  някои го наричат „царски лов“.  Ако Вашите близки ловци са случили повече на тези малки пернати, с интересни дълги човки, може да ги съхранявате във фризера, неоскубани, за да не съхне месото им, а непосредствено преди готвене да ги почистите от перушината и вътрешностите. Днешните и следващите бекаси виждате благодарение на приятели ловци :) но скубането този път е със съдействието на авджи Стоев. 

     Месото на бекаса, както на другите дивечови птици и богато на мазнини. Въпреки това, ако  се пече вероятността месото да стане сухо е  голяма, затова аз ги завивам в бекон, или прошуто, които го предпазват. Подходящо вино за сервиране с бекасите е розето – тъй като в ястието има бекон, който е по-мазен, това вино го прави по-леко, без да подтиска аромата на пушено месо и дивеч.

Пълнени бекаси с бекон и манатарки

Продукти за 2 порции:
2 бекаса
30г сушени манатарки (една шепа)
2 с.л. ситно нарязан лук
1 сухар
Дреболите от птиците
По една голяма щипка сол, черен пипер, мащерка, едро смлян червен пушен пипер
4 ленти пушен бекон
6-8 ленти прошуто
150 мл бяло вино
150 мл вода
60г масло
1 равна ч.л. царевично нишесте

Приготвяне:
* Манатарките се накисват в топла вода за 5 мин. с нарязват ситно, заедно с бекона.
* Нарязват се на дребно и птичите субпродукти и всичко смесва заедно с подправките, лука и стрития ситно сухар.
* Бекасите се посоляват отвън и отвътре; намазват се с маслото отвън и отвътре.
* Плънката се разпределя в коремната им кухина.
* На дъска се нареждат 3-4 листа прошуто със застъпване и в тях се увива бекасът.
* По същият начин се завива и другият.
* Поставят се в в 2 плика за печене (единият плик е сложен в друг, за да с е предпази повече месото от препичане във фурната ) и при тях наливат виното и водата.
* Пликовете се завързват и тавата с тях се поставя в загрятата вече на 200*С фурна да се пекат – първо 20 мин. , след това градусите се намаляват на 160 и пекат още 2 часа.
* Изваждат се от плика, а сосът се изсипва в касерола, или малка тенджера и кипва. Сгъстява се с размитото в малко вода царевично нишесте.
* Сервират се със соса и задушени зеленчуци, или задушен ориз с моркови, или грах.

За задушения ориз:
1 чаша от 100 мл ориз
1 морков
Щипка сол
60г масло
2-3 стръка магданоз

Оризът се измива и заедно с почистения и нарязан на кубчета морков се и вари в 0,5л вода до набъбването му.
Отцежда се и запържва в маслото за 2-3 мин, колкото да поеме мазнината.
Поръсва се със ситно нарязания магданоз и разпределя в двете порции.


       Същата рецепта съм правила с пъдпъдъци, а ще се получи и с гургулици и други дребни дивечови птици. Ясно ми е, че са малко хората, които ще имат във фризера си бекаси, или пернат дивеч, но може да приготвите така някое дребно пиле, тип френско петле, или да напълните пилешки бутчета с такава плънка, завиете в прошуто и изпечете. Правила съм подобни със заешки бутчета. Само трябва да намалите времето за печене. 

2 коментара:

  1. Пепи,
    Баща ми беше ловец, но бекаси и гургулици рядко ловуваше.Не съм приготвяла тези птици.Но пък пъдпъдъци и фазани - специализирах се в приготвянето им.Татко не е вече сред живите, но понякога когато ни попадне дива птица приготвяме по различни рецепти.А твоята определено заслужава внимание.Прекрасни бекаси .
    Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, мъж ми също не не ходи за птици. Добре, че са приятелите. Ще се радвам някой път, когато приготвяш фазан, или пъдпъдъци, да споделиш рецептата.
      Здрави да сте и вие!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...