21 януари 2022 г.

Пататник на тиган

 

       Не си бил в Родопите, ако не си ял пататник, нали smile1  Емблематично ястия за този регион. Много пъти сме били там, но след два-три опитвания спрях да си поръчваме. Джодженът не ми е от  най-любимите подправки,  а там го ръсят обилно. На друго място беше с изцяло мека текстура - не знам дали приготвен много по-рано и омекнал от престояване, или приготвен с варени картофи. Само на едно място и то далеч от Родопите опитах така приготвен и може би защото беше  на момента - точно така ми хареса. Време беше да го направя и в къщи и споделя :) Е, нямам печка на дърва, за го направя като някоя родопска баба (Честит бабинден!) но пак е много добър.  

Пропорцията която давам е за тиган с d 24 см. и става дебел ок 2,5см. На тази дебелина суровите картофи се изпичат/сготвят добре и не бива да Ви притеснява дали ще останат сурови. Но за по-сигурно в първите 4-5 мин. го запичам под капак, за да може да съм сигурна, че ще се задуши. Може да прецените като разстилате сместа в тигана - ако е под 2см. няма нужда от затваряне с капак. Картофите се сготвят  по-лесно тук, защото са настъргани, посолени и отцедени от голямото си съдържание на вода.  Сиренето винаги може да пропуснете, но 1. у нас картофи без сирене не вървят :) и 2. в Родопите също слагат сирене, или от тяхната брынза. 

Продукти:

~600г картофи 
2 малки яйца 
1 малка глава фино настърган лук (2 с.л.)
зелената част на 3-4 стръка пресен лук (10-12 перца)
150 г сирене
3 с.л. масло и 2с.л. олио 
1 равна ч.л. фино стрит сух джоджен (или 10-на листа ситно нарязани пресен)
1 равна с.л. сол  
1/2 ч.л. черен пипер

Приготвяне: 
* Картофите се настъргват на едро ренде. Посоляват се, разбъркват и се оставят за 1 час. 
* След това се отцеждат и много добре изстискват с двете ръце :) както при кюфтетата от тиквички.
* Смесват се с яйцата, черния пипер, джоджена, едро настърганото сирене, настърганият стар лук и ситно нарязаните пера зелен лук. Разбърква се много  добре. 
* В тиган се загрява 1 лъжица олио с лъжица и половина масло. Когато то зацвърчи :) сместа се изсипва в тигана и  разпределя равномерно. Тиганът се затваря с капак и пържи на средна степен (под  половината от мощността на котлона) за около 5 мин. Капакът се маха и пържи така още 3-4 мин - до зачервяване на картофите отдолу (с шпатула може да повдигнете крайчето и проверите как са. )
* Върху тигана се поставя голяма, плитка чиния и така заедно се обръщат, за да остане пататникът в чинията. 
* Останалото масло и олио се поставят в тигана и щом маслото се разтопи, пататникът с изхлузване се връща в него да се доизпече. Отново се пече 2-3 мин под капак, а останалите 6-7 мин - без капак. 
* Може да го сервирате с кисело мляко, или със салата от домати :) на която сега съвсем не и е сезон. Ако искате, може да го обърнете още веднъж и запечете на първата страна - без капак!още 2 мин, за по-хрупкава коричка. 


Май всяка народност си има свое подобие на пататника :) някои картофени рьощи,  други картофена тортиля ... но съм сигурна, че в никой от тях няма джоджен :) който го прави уникален по вкус. 

7 коментара:

  1. Супер е пататникът, Пепи! И, както винаги, чудесно обяснен! Записан! Благодаря за рецептата🥰!

    ОтговорИзтриване
  2. Пататник без кори е като таратор без краставици

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя и целувката на мъж без мустак не е целувка, но е приятна 🙂

      Изтриване
  3. Здравейте, тази вечер го направих, стана уникално, изядохме го набързо, благодаря за рецептата, бих увеличил само сиренето и мазнината!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Увеличете ги спокойно :) Може да добавите и малко кашкавал. Така с повече сирена се избягва от автентична родопска рецепта, но пък е важно как ще Ви е вкусно.

      Изтриване
  4. Пепи,
    Моя приятелка от Смолян прави пататник без кори.Без сирене и яйца.Само с джоджен и лук.Става много вкусен.По същия начин.Но може да се добавят и яйца, и сирене.Точно така го правят в Родопите.На някои места го проват и с кори.Но не винаги.Използват както пресен, така и сух джоджен.Аз слагам чубрица, риган или мащерка.Става чуден.
    Бъди здрава и благословена !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...