Един аламинут, който много прилича на нашия пататник. Това тук обаче си носи името от автора - Гордън Рамзи, в чието предаване го видях през изминалите дни. Рьощи ( или Рости от Röschti) . При него - Рьощи с праз, сирене и яйца, но тъй като в къщи сирене Грюер не се намира всеки ден, аз го замених с наш, твърд, пикантен овчи кашкавал. Резултата е чудесен - хрупкави корички отгоре и отдолу, с нежна и мека вътрешност. И с аромата на задушен праз :)
Давам продуктите за една такава чиния (2 порции) , с диаметър около 22 см, ако искате повече - увеличете по две и направете на два пъти в тигана, след като разделите смесите.
Продукти:
~ 600 г картофи - 4 броя
1 стък праз лук
2 с.л. масло и 2 с.л. олио
сол, черен пипер
~ 200 г твърд кашкавал
2 яйца
Приготвяне:
* Картофите се измиват и се сваряват цели и небелени в подсолена вода. Варят се най-много 15 минути.- - не до пълното им омекване.
* Охлаждат се, обелват и настъргват на едро ренде, заедно с кашкавала.
* Подправят се със солта и пипера.
* Ситно нарязаният праз се задушава в половината от мазнината и 2-3 лъжици вода, също до непълното му омекване (да се усеща, като се яде).
* Прибавя се към настърганите картофи и кашкавал и разбърква добре, без да се мачкат картофите .
* В тигана за пържене се прибавя останалото масло и олио.
* Изсипва се сместа и притиска към дъното на съда.
* Пържи се под капак за 6–7 минути на средна степен на котлона, докато отдолу се получи златиста коричка.
* След това се обръща с помощта на чиния и пак се пържи до златисто и от другата страна.
Копирам от публикацията си за фритата, как ползвам двете чинии:
Вземам плоска чиния с диаметър, малко по-голям от тигана, в който правя омлета.Поставям я отгоре и с рязко движение обръщам - омлета се прехвърля от тигана в чинията.С кухненска хартия избърсвам тигана, за да се почисти, ако има разни залепнали нещица по него.След това с приплъзване връщам омлета обратно в тигана.Така се запича/запържва и от другата страна.
*** Ако искате да са по-здравословни, не пържете праза, а го задушете за кратко. А след като смесите с настърганите картофи, намаслете метални купички за крем карамел (или силиконови формички, поставете в тях, притиснете добре и изпечете във фурната. Както тази тук, която е в ролята на гарнитура :)
Обичам такова картофени истории! И яйчица си добавила за разкош!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер, Пепа!
Хубавото е, че при тези рьощи може да се импровизира с допълненията :)
ИзтриванеСпокойна вечер и на теб!
Днес и двете сме отдали почит на Рамзи,ама пусто много вкусно готви този човек :))
ОтговорИзтриванеКакъв разкошен златист тен имат рьощите,Пепи,и така с яйцето поднесени много,много ще ми се усладят!
Чакай да върна пак назад,че не успявам да те догоня и изчета напоследък :))
Аха, видях, че си правила зеленчуковите кюфтенца на Рамзи :) Ще трябва да ги пробвам, но ще чакам да ми донесат хубаво халуми, че тук само Карловско намирам.
ИзтриванеНапоследък съм като фурия, нали :)
О, това изглежда тооолкова вкусно, пък като чета и описанието... Чудесен аламинут, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
да, Гери, а хубавато му е, че може да се приготви и в тиган, и във фурна.
ИзтриванеХубава вечер и на теб!
Чудно ядене е станало,Пепи! ще се прави, няма как:)
ОтговорИзтриванепредполагам при теб за гарнитура :)
Изтриване