24 март 2015 г.

Пълнен батат със сиренА :)


      Преди 3-4 години открихме бататите (сладките картофи) у нас покрай готвенето :smile1:   на глигани , а после и печен заедно с други кореноплодни 
      Много ги харесваме и печени на фурна - нарязани на пръчици, овкусени със зехтин, сол и подправки  - следващия път като правя ще ги документирам :)  
      Но нямаше как да пропусна да не опитам и  тази рецепта на Йоли, която предложи наскоро - пълнени с крема сирене.  Тъй като ползвам фурната с голямата и тава обикновено, все  не оставаше място да бутна няколко картофа с фолиото да се изпекат, а за 3-4 картофа - честно, не бих включила фурна. Сега, докато пиша, се сещам, че съм пекла картофи и в микровълновата фурна, но съвсем не се сетих за нея пък. По тази причина забавих дегустацията им у нас :) Ето и моя вариант на пълнени сладки картофи със сирене, но следващия път ще сложа вместо, или смеся крема-сиренето с някакво по-солено и по-пикантно сирене - я овче, я плесенясало :smile1:



Продукти: 
батати (сладки картофи, както са известни - брой -  според хората :) 
сол,    зехтин/олио
крема сирене
моцарела 
копър 
риган 

 Приготвяне:


* Бататите се измиват много добре - с абразивна част на гъба, или с четка.
* Всеки се поръсва със сол,  завива поотделно във фолио и пече около 20 мин.  в предварително загрята фурна на 200* - до омекване (за мв-то ще допълня,когато пробвам) * 

* Изваждат се и оставят напълно да изстинат. 
* Развиват се от фолиото и оставят прехвърлят  в малка тавичка.
* Срязват се с остър нож по дължината, разтварят с ръка, за да поемат плънката и пълнят със сиренето - посолено на вкус и подправено с копъра. 

* Отгоре се поставя парче моцарела (или кашкавал), стръкче риган (може и мащерка, но аз си имам саксия с риган-любимец :)
* Поръсват се с малко зехтин и пекат в предварително загрята -200*-  фурна, докато се зачерви сиренето отгоре. 

11 коментара:

  1. Ооо, ето ги тези красавци!
    Много вкусни изглеждат и отиват някъде в списък чакащи.
    :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хайде, пробвай и ти така. Ето Роси и тя ги направи и ги хареса :)

      Изтриване
  2. Ах, тези пусти глитани! Само ме караш да преглъщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами... не е нарочно, нали знаеш :) Но и знаеш къде съм :)

      Изтриване
  3. Ох, че апетитно,Пепи! Замери ме с някой, като идваш за кашончето:)

    ОтговорИзтриване
  4. Разкош, а като добавим и бонбоните, хващам автобуса! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,страхотна вкусотийка са бататите,и ние покрай теб се зактивирахме да ги опитаме и най-първо на крем супа с карфиол.Толкова ни хареса,че днес я повторих,а пък покрай Йоли веднага си харесах и аз идеята за пълнени с крема сирене.Аз смесих кремата с топено сирене,но и малко краве ще им приляга много.
    Чудно апетитни са при теб!Госпожицата се оказа най-запален фен на рецептата,много помърка.
    Прекрасен ( много шоколадов) ден,мила и прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Струва ми се, че идеята ти с някакво по-миризливо сиренце е много по-добра. Ще се подсили и вкуса на картофа, че инак ни идва нещо сладеещ...

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, за втори път пробвам рецептата. След един час във фурната бататите са все още сурови. Използвах среден размер батати.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не знам какви батето ползвате, но тези батати са почти като тиква и се пекат много бързо.не за час, а за 20 мин в предварително загрятата фурна са готови. Не знам какъв спирт са Вашите, но ги прочете, докато омекнат-пробвайте да натиснете с пръст през фолиото.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...