31 октомври 2021 г.
Яхния от месо с грах
27 октомври 2021 г.
Пържен ватос
Ватосът е риба, която си отяждам когато сме на море, а на прибираме купувам от борсата в Бургас и замразявам, да си имам за още няколко пъти до зимата. Тази е последната партида :) приключвам я, до следващото лято пак. Живи и здрави. Ватосът (морска лисица) е риба, на която кожата се дере и тогава се готви/пържи. На рибния пазар я продават одрана, но тъй като е на парчета, ако си купувате такава - внимавайте, да не ви пробутат само хрущяли. Аз и хрущялите харесвам, но месото е много добро - бяло и сочно. И я пържа както другата, речно-язовирна наша риба
Подсушените парчета риба нарязвам на по-малки, за да се пържат по-бързо и лесно в тигана. Заливам със сока на 1 лимон (за ок 1кг риба) и посолявам. Завивам с парче свежо фолио, или прибирам в торбичка и на почивка за 1 час в хладилника.
Смесвам 3 части бяло и 1 част царевично брашна, заедно с щипка сол и 1-2 щипки черен пипер.
Овалвам парчетата в тях и ги нареждам на лист хартия за печене за 20-на мин. - да си дръпнат брашното, за да не пада то в мазнината, а тя да почернява.
Преди години пържех рибата в съвсем малко мазнина :) Уж да не поема. Но така се пържи по-дълго и определено поема повече мазнина. Затова сега я пържа в повече мазнина - нивото на олиото да е поне наполовина на рибата. В много силно загрято олио. Но не и фритюрник. Така се пържи бързо и не поема толкова мазнина.
Изваждам я да се отцеди на кухненска хартия, поставена на решетка - писала съм и друг път, но ако хартията е в чиния, изваденият на нея горещ изпържен продукт (какъвто и да е той) ще овлажнява от парата и омеква. А така рибата остава с хрупкава фина коричка.
14 октомври 2021 г.
Пържени филийки на рулца
Рулца от хляб с шунка , кашкавал и рулца от хляб с крема сирене и сладко, рулца от хляб с банан и течен шоколад.
Една разновидност на любимите ми пълнени пържени филии. Тук на рулца и освен със солена, има и сладка плънка. Единственото условие тук е да си намерите пресен/мек тостерен хляб. Има някои видове с по-големи филии, гледайте от него да е. Страхотни за закуска, и за десерт са. Т.е. за по всяко време.
Олио и масло за пържене ( 3/1 части)
* Изваждат се да се отцедят от мазнината на кухненска хартия.
10 октомври 2021 г.
Мантъ и Пелмени
Единият със сос от заквасена сметана /покрай пелмените така правя и с мантъ.
Върху нея изсипвам сварените и не много добре отцедените изделия /независимо мантъ, или пелмени. Дори да има мъничко вода в лъжицата, с която ги вадя, тя отива в сметаната и се получава много хубав сос. Щипка мента обогатява соса.
За една порция трябват от 120 до 150г от тестените изделия :) зависи и колко сте ящни, но след първия път ще си прецените.
7 октомври 2021 г.
Руло от бекон с кайма на скара
1-2 парчета свински бекон около 1,5 кг (напомням да изберете по-широко)