Страници

31 октомври 2021 г.

Яхния от месо с грах

        Яхния от грах с месо готвя целогодишно в къщи. Няма значение какво е месото - заешко, свинско, глиганско, телешко... Макар и яхния, за мен не е сезонна манджа, откакто преди много години авджи Стоев прояде грах (преди това готвех рядко и прецеждах соса в чинията).  Открила съм си 2-3 марки консервиран грах, които ползвам, откакто един замразен "ми погоди номер" и варих 2 часа. Но всеки си има любима марка и вид и предлагам да ползвате такъв, какъвто харесвате, ако решите да си сготвите манджата така. 

Продукти за 5-6 порции: 
около 1,2кг месо - заешко, свинско, глиганско, телешко
около 800г консервиран грах (чисто тегло, без водата)
2 следни глави лук 
1 с.л. червен пипер 
60-80мл олио 
1 равна с.л. сол 
3-4 ск. чесън
1 с.л. ситно нарязан копър 
2 с.л. ситно нарязан магданоз 
1  с.л. с връх  препечено брашно (и друг път съм писала, че имам готово в буркан за сгъстяване на сосове и манджи)

Приготвяне
* Месото се нарязва на приблизително еднакви късове. 
* Посолява се (половината от количеството сол горе) и задушава в мазнината под капак, на средна степен на котлона (Да се дообясня :) когато се осоли, месото си "пуска" водата и стяга, докато се задушава, не е като варено в чиста вода. Когато са по-големи парчета, ги запечатвам в мазнината от всички страни, без да покрима съда с капак, но много често по инерция ги режа на по-малки късове ).
* Когато водата се изпари се прибавя ситно нарязаният лук, разбърква 2-3 пъти, прибавя червеният пипер, отново разбърква за половин минутка и налива водата - около 1,5л. 
* Съдът се покрива и оставя ястието да къкри тихо, докато месото омекне. 
* От соса се ижваждат 5-6 лъжици в купа и оставя да се охлади - ще трябват за размиване на брашното. 
* Прибавя се  отцеденият грах, нарязаните скилидки чесън и ако трябва - останалата сол - зависи колко солен е грахът; при мен обикновено си отива цялото количество сол - 1 с.л. 
* Оставя се да покъкри 7-8 мин. (докато се охлади извадения сос.)
* В него се размива брашното  и прибавя при непрекъснато и внимателно разбъркване в тенджерата :) при манджата. 
* Прибавят се нарязаните копър и магданоз, разбърква се отново и за последно, затваря се с капака  и се отмества от котлона (ако не е с дву-трислойно дебело дъно, може само да изключите котлона и оставите на него. 

През цялото време степента на котлона трябва да е на 1/3 от мощността му (или нещо такова), за да ври ястието кротко - това означава със слаби мехурчета, а не с огромни бълбукания. Времето за увиране/омекване на месото винаги е  различно - зависи какво е, колко е възрастно. Но когато ври тихо, вероятността водата му да изври е малка и това количество вода почти винаги се запазва. Но ако видите, че водата е доста намаляла, долейте малко вряла вода и намалете още котлона. И всъщност важно е как обичате такава манджа - дали гъста, с много грах на яхния, или като чорба - с малко зърна    (както мама го готви, по желание на татко). ако го обичате по-рядко, ползвайте по-малка консерва грах, или отделете от тази и може да замразите остатъка за следващо готвене. Пробвайте месото с вилица - ако се къса леко и зъбите на вилицата влизат в него лесно, без съпротивление - значи е готово. 


 

27 октомври 2021 г.

Пържен ватос

 
       Ватосът е риба, която си отяждам когато сме на море, а на прибираме купувам от борсата в Бургас и замразявам, да си имам за още няколко пъти до зимата.  Тази е последната партида :) приключвам я, до следващото лято пак. Живи и здрави. Ватосът (морска лисица) е риба, на която кожата се дере и тогава се готви/пържи. На рибния пазар я продават одрана, но тъй като е на парчета, ако си купувате такава - внимавайте, да не ви пробутат само хрущяли. Аз и хрущялите харесвам, но месото е много добро - бяло и сочно.  И я пържа както другата, речно-язовирна наша риба  

Подсушените парчета риба нарязвам на по-малки, за да се пържат по-бързо и лесно в тигана. Заливам със сока на 1 лимон (за ок 1кг риба) и посолявам. Завивам с парче свежо фолио, или прибирам в торбичка и на почивка за 1 час в хладилника. 

Смесвам 3 части бяло и 1 част царевично брашна, заедно с щипка сол и 1-2 щипки черен пипер. 

Овалвам парчетата в тях и ги нареждам на лист хартия за печене за 20-на мин. - да си дръпнат брашното, за да не пада то в мазнината, а тя да почернява. 

Преди години пържех рибата в съвсем малко мазнина :) Уж да не поема.  Но така се пържи по-дълго и определено поема повече мазнина. Затова сега я пържа в повече мазнина - нивото на олиото да е поне наполовина на рибата. В много силно загрято олио. Но не и фритюрник. Така се  пържи бързо и не поема  толкова мазнина. 

Изваждам я да се отцеди на кухненска хартия, поставена на решетка - писала съм и друг път, но ако хартията е в чиния, изваденият на нея горещ изпържен продукт (какъвто и да е той) ще овлажнява от парата и омеква. А така рибата остава с хрупкава фина  коричка. 

14 октомври 2021 г.

Пържени филийки на рулца

 
       Рулца от хляб с шунка ,  кашкавал и рулца от хляб с крема сирене и сладко,  рулца от хляб с банан и течен шоколад. 

       Една разновидност на любимите ми пълнени пържени филии.  Тук на рулца и освен със солена, има и сладка плънка.   Единственото условие тук е да си намерите пресен/мек тостерен хляб. Има някои видове с по-големи филии, гледайте от него да е. Страхотни за закуска, и за десерт са. Т.е. за по всяко време.  

Необходимите продукти са: 
Тънко нарязани филии мек хялб/тостерният е много подходящ, както писах 
Олио и масло за пържене   ( 3/1 части)
2-3-4 яйца за паниране, разбити с щипка сол и  прясно мляко и щипка сол (за 5 рулца  стигат 2 яйца с 2 с.л. прясно мляко - на 1 яйце слагам 1 лъжица мляко)

За плънките: 
Крема сирене и сладко/не желе, че много тече 
Шунка/колбас и кашкавал/топено сирене на листчета 
Банан и течен шоколад 

Приготвяне
* По-твърдите кори на хляба се изрязват. 
* Останалата част на филиите се разточва с точилка  до тънко - ок 2кмм. Много лесно става с помощта на свежо фолио, без друго после трябва за опаковането им преди пържене. 
* По средата се поставя от плънката - сладка, или солена. 
* С помощта на свежото фолио/или полиетиленов плик се завиват на стегнато руло и увиват като бонбон. Плънката всякак трябва да остане добре завита вътре. На тези с шунката може да стига до края на филията, тя няма как да се разтече. 
* Прибират се в хладилника за 2 часа, или в камерата/фризер за 30 мин. 
* Загрява се мазнината - подберете по-тесен съд, защото после тя се изхвърля.  Достатъчно ед а събира по 3-4 рулца наведнъж.  А мазнината да напомня е 3 части олио с 1 част масло. 
* Развиват се, потапят се в разбитите яйца с прясно мляко и пържат на средна степен на котлона (6 от 9 примерно) от всички страни. 
* Изваждат се да се отцедят от мазнината на кухненска хартия. 

 
 


10 октомври 2021 г.

Мантъ и Пелмени

 
       Събирам тези две ястия в една публикация, тъй като ги купувам полуготови :) и ги приготвям по  тези два начина, които аз и девойките харесваме. Мантъ, равиоли, пелмени, тортелини, вареники, гьоза, .... Все  варени ястия  от тънко разточена кора със затворена вътре плънка, готвена от различни народи - евреи, руснаци, италианци, японци. Различното е в начина им на оформяне и тестото. Докато италианската паста е 100г брашно от твърда пшеница с 1 яйце, мантъ и пелмените имат в тестото си и вода. Всички те могат да бъдат с различна плънка - месна, или зеленчукова.  Когато имам време си правя домашна паста - дори равиоли, но напоследък нещо ми е избягало :) а паста харесвам eat
       Пелмените са тестено изделие от руската и бившите съветски държави кухни,  които купувам замразени от известен руски магазин :) В тънките слоеве тесто има   плънка от различно   месо - телешко, свинско, пилешко  с подправки. 
       Мантъ е ястие от турската кухня, в малките джобчета на които има предварително задушена плънка от агнешка, или телешка кайма, или само лук. И тъй като ги купувам полуготови, напомням, че ако търсите с кайма ще бъдат в хладилника, или фризера на магазина, а ако търсите само с лук -  те са при сухата паста, защото са изсушени. Като на долната снимка.  Сухите се варят малко по-дълго време, което е указано на опаковката. Излишно е да казвам, че пълнените с кайма са  по-вкусни, нали :) но временно сме преустановили пазарите в южната съседка и се задоволяваме с турския магазин в съседен град.  Затова пък винаги може да запържите някакво смляно месо и добавите към пастата. Доматеният сос е един от препоръчваните от турските майстори, но у нас не се хареса - млечният ни е любим. 
 
Харесваме ги по тези два начина:  
Единият със сос от заквасена сметана /покрай пелмените така правя и с мантъ.
Заквасена сметана, сол и пасирана скилидка чесън на дъното на чиния. 
Върху нея изсипвам сварените и  не много добре отцедените изделия /независимо мантъ, или пелмени. Дори да има мъничко вода в лъжицата, с която ги вадя, тя отива в сметаната и се получава много хубав сос.  Щипка мента  обогатява соса. 
Кавърдисвам 1/2 ч.л. червен пипер в разтопени 2 сл. масло в малка касерола за всяка порция  и изсипвам върху джобчетата от тесто. Кавърдисвам сигурно знаете, че означава "запържвам" :)  
За една порция трябват от 120 до 150г  от тестените изделия :) зависи и колко сте ящни, но след първия път ще си прецените. 
Другият начин е замо запържени с масло и накрая с малко червен пипер.  Сварените пелмени, или мантъ се изваждт в тиган с по 2 лъжици  малсо за порция. Прибавят се и 2-3 лъжици вода от варенето им. Когато започнат да цвърчат, тази вода се изпарява почти веднага и след като леко се зачерви тук- там тестото им, в маслото се прибавя червения пипер и тиганът веднага отстранява от котлона. Разбъркват се и сервират.  


7 октомври 2021 г.

Руло от бекон с кайма на скара

 
       Или пълнен бекон с кайма ,  защото изпечено вече не прилича много на руло.Показвала съм няколко варианта на  Пълнена рибица в блога.  Там обаче е все от месо - рибицата/филето, а тук - от бекона. Това месо е по-подходящо от всяка рибица за скара, тъй като е по-мазно.  А аз като видя бекон, или големи  парчета ребра  с много месо по тях в месарския, не издържам на гледката :) и си купувам. И тъй като скоро видях нов продукт в един от тях, реших да си направя  :smile1:  защото месо нямаме, но кайма имаме домашна и купената и тази година  е забранена за ползване в къщи.  Това е по-скоро идея, защото може да ползвате и от тънкия нарязан бекон; може да сложите  и кашкавал, моркови, кисели краставички в плънката при каймата. Както ще Ви хареса.  Важно е парчето бекон за завиване да е по-широко, за да може да завиете малко кайма вътре и задължително да стегне за час в камерата, за да нарежете правилни парчета за скарата.  Ако случите на добро парче ребра с много месо - изцепете месото от тях внимателно, с тънък остър нож. А ребрата винаги може да сложите в кисело зеле, или в борш, какъвто днес ще направя. 
Продукти за 6 порции : 
1-2 парчета  свински бекон около 1,5 кг (напомням да изберете по-широко)
по 1 с.л. кимион, черен  и червен пипер, риган  
1 ч.л. сол 

600г кайма 
сол и подправки за каймата - по вкус. Моите са кимион и черен пипер 
1 яйце 
Приготвяне
* Каймата се омесва с всички подправки и яйцето. 
* Парчетата бекон се  разстилат на парче хартия за печене, или фолио за свежо съхранение и начукват, за да станат с еднаква дебелина навсякъде. 
* Поръсват се със смесените подправки и сол  от двете страни. Оставя се малко от тях, за да се поръси готовото руло отвън.  
 * В единия край се поставя каймата, оформена на цилиндър. 
* С помощта на хартията, или фолиото се завива на руло от този край, в който е каймата, напред. Достатъчно е само да се завие, тъй като парчетата бекон не са толкова големи, че да направят няколко обиколки :) 
* Поръсва се с отделените  подправки, завива се стегнато и прибира за час в камерата. 
* Изважда се преди печене и веднага нарязва на кръгове с дебелина ок 2см.  Намазват се от двете страни с олио. 
* През това време скарата, или грил тиган трябва да са загряти. 
* Приготвените шайби се пекат от двете страни до готовност (зависи от скарата Ви, ако е с капак е добре, но нашата няма, както и грил тиганът ми е без капак и винаги поставям сгънато на 2-3 пласта парче алуминиево фолио - така докато се пекат мръвките се и задушават, което на мен ми харесва. )

Сервирани са с пъстър ориз , каймак и едно чесново сосче - сокът на 1 лимон, щипка сол, 2 с.л. зехтин/олио, 1 фино счукана скилидка чесън и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбърква се и е готово :) Много подходящо за всяко месо и риба.