Или пълнен бекон с кайма , защото изпечено вече не прилича много на руло.Показвала съм няколко варианта на Пълнена рибица в блога. Там обаче е все от месо - рибицата/филето, а тук - от бекона. Това месо е по-подходящо от всяка рибица за скара, тъй като е по-мазно. А аз като видя бекон, или големи парчета ребра с много месо по тях в месарския, не издържам на гледката :) и си купувам. И тъй като скоро видях нов продукт в един от тях, реших да си направя защото месо нямаме, но кайма имаме домашна и купената и тази година е забранена за ползване в къщи. Това е по-скоро идея, защото може да ползвате и от тънкия нарязан бекон; може да сложите и кашкавал, моркови, кисели краставички в плънката при каймата. Както ще Ви хареса. Важно е парчето бекон за завиване да е по-широко, за да може да завиете малко кайма вътре и задължително да стегне за час в камерата, за да нарежете правилни парчета за скарата. Ако случите на добро парче ребра с много месо - изцепете месото от тях внимателно, с тънък остър нож. А ребрата винаги може да сложите в кисело зеле, или в борш, какъвто днес ще направя.
Продукти за 6 порции :
1-2 парчета свински бекон около 1,5 кг (напомням да изберете по-широко)
1-2 парчета свински бекон около 1,5 кг (напомням да изберете по-широко)
по 1 с.л. кимион, черен и червен пипер, риган
1 ч.л. сол
600г кайма
сол и подправки за каймата - по вкус. Моите са кимион и черен пипер
1 яйце
Приготвяне:
* Каймата се омесва с всички подправки и яйцето.
* Парчетата бекон се разстилат на парче хартия за печене, или фолио за свежо съхранение и начукват, за да станат с еднаква дебелина навсякъде.
* Поръсват се със смесените подправки и сол от двете страни. Оставя се малко от тях, за да се поръси готовото руло отвън.
* В единия край се поставя каймата, оформена на цилиндър.
* С помощта на хартията, или фолиото се завива на руло от този край, в който е каймата, напред. Достатъчно е само да се завие, тъй като парчетата бекон не са толкова големи, че да направят няколко обиколки :)
* Поръсва се с отделените подправки, завива се стегнато и прибира за час в камерата.
* Изважда се преди печене и веднага нарязва на кръгове с дебелина ок 2см. Намазват се от двете страни с олио.
* През това време скарата, или грил тиган трябва да са загряти.
* Приготвените шайби се пекат от двете страни до готовност (зависи от скарата Ви, ако е с капак е добре, но нашата няма, както и грил тиганът ми е без капак и винаги поставям сгънато на 2-3 пласта парче алуминиево фолио - така докато се пекат мръвките се и задушават, което на мен ми харесва. )
Сервирани са с пъстър ориз , каймак и едно чесново сосче - сокът на 1 лимон, щипка сол, 2 с.л. зехтин/олио, 1 фино счукана скилидка чесън и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбърква се и е готово :) Много подходящо за всяко месо и риба.
Разкошно руло, Пепи! Записвам си го! Благодаря за чудесната рецепта🥰!
ОтговорИзтриванеЩе ви хареса, Сонче, сигурна съм.
ИзтриванеПрегръдки!
Супер е това!
ОтговорИзтриванеи с много месо :)
Изтриване