Още като видях темата на предизвикателството, реших, че този път ще се включа. От времето, когато бях луднала по карамелизирания лук и лучените супи, правих тарти с него, пици, фокачи и тарталети и се зарадвах, че имам повод да си направя. Трябваше да бъде тарт с карамелизиран лук и гъби, но при мен се преобрази с прошуто.
7 дни подготвяне и приготвяне, 10 мин презентация и след 3 мин е история.
продуктите за 1 тарт с диаметър 26 см.
Ден първи - късмет, на зеленчуковия магазин има балучка (мислех с шалот, но балучката винаги печели.), значи на следващия почивен ще правя.
Ден втори и трети, вертигото ми провали плановете. Два дни пазих неотстъпно леглото.
Ден четвърти - малко по-добре ми е и беля чиния лукчета. Авджи Стоев обаче реши да ме отмени с готвенето о, каква изненада, извън печенето на скара.... и нарязал почистените лукчета за каймата.
Ден пети - беля си лукчета пак, но децата ще си идват и ги прибирам в торба и хладилник и се събирам да приготвя супа за бебка и крилца за нас. И утре е ден; те също обичат карамелизиран лук. И гъби, които да оберат от тарта, защото аз не обичам.
Ден шести - Да, но те отиват на вечерна сватба, как ли няма да готвя за мен си, като можем да излезем навън с Мишо и Миша. А лукчетата пак почти дадоха фирА към салата
Ден седми -изпратих ги и направих е, точно сега не мога да меся маслено тесто, или да ходя до Лидъл за тяхното за пай. С бутертесто е. Няма гъби, защото обичам да ги готвя, но не и да ям/все ги пробутвам на другите, но пък има малко прошуто.
Както знаете, балучката са малки лукчета, но сложени цели нямаше да се отворят пластовете. Затова ги срязах и ползвах 2/3 от главичките. Наредих на тиган (с огнеупорна дръжка е) с малко олио и масло. След като започнаха да цвърчат, добавих мааалко бяло вино, соса от нар и задушавах. Когато пак останаха на мазнина, прибавих балсамовия сос, поръсих със захар и отново оставих под капак да се задушат докато започнаха да лепкат по тигана и отново без течност. Изключих котлона и отместих тигана Прибавих още 30г масло.
Прошутото нарязах на тънки ивици, навих на охлювчета и наредих между разредените вече омекнали лукчета. Заедно с тях и резени смокиня. Върху тях малко кефалотири (горгонзолата беше малко и докато чаках да се задушават лукчетата я опитвах с една друга смокиня - от ония големите) Няколко листа салвия/обичам я тази трева. Върху тях поставих листа бутертесто, а краищата му подпъхнах отдолу, към плънката. Намазах с разбитото яйце с лъжица прясно мляко.
Прехвърлих тигана в горната част на загрялата вече на 200* фурна и изпекох, докато се зачерви - около 12-15 мин. Извадих, минах по ръбовете с остър нож за да се отлепи, ако има нещо залепнало от карамеления сос и обърнах на чиния.
Това е фаца няма (няма и как да има при сос от нар, балсамов сос и карамелизирана захар ) но вкус имаШЕ
И ще направя пак, защото имам още половин кило балучка, но с маслено тесто и горгонзола (или друго сирене с плесен) . А гарнирането с още смокини и сирене е почти задължително .
Днес рецептата е в обратен ред :) следват
продуктите за 1 тарт с диаметър 26 см.
около 300-400г дребен лук/балучка, шалот, друг -малки главички. Толкова, че като ги срежете на две да се напълни дъното на тигана.
30 мл олио
60г масло + още 30
80 мл сос от нар
30 мл балсамов сос (крем от балсамов оцет е в превод от шишето). Или общо ок 80 мл балсамов оцет с 1 ч.л. захар
50 мл бяло вино
1 ч.л. кафява захар
щипка сол
няколко листа салвия (или друга Ваша любима подправка - мащерка, риган)
бутертесто - малко по-голям лист от диаметъра на тигана. останалото може да намажете с оставащото яйце, поръсите със сирене и изпечете на хапки :)
3-4 листа прошуто
80г кефалотири (както писах, може да го замените с друго, но не и бяло саламурено, или топено сирене :) )
1 яйце, разбито с лъжица прясно мляко.
:) дълга история има този тарт, само където финалът му много кратък:), ама така е. Карамелизирани лукчета само като прочетох и знаех, че и аз бих "написала" същия бърз завършек:).
ОтговорИзтриванеИнтересно е било това предизвикателство, много харесвам такива вдъхновения и мотивации. Поздрави, Пеп!
Хубавите неща бързо имат своя край, Кате :) Направи го, ако се сетиш за него пак, наистина е много хубав!
ИзтриванеПрегръдки за теб!
Фантастичен тарт, по вкуса ми е!
ОтговорИзтриване