След Кексът на Ленчето, в блога вече ще има още един кекс с име - Кексът на Марчева Не съм голям фен на кексовете, но напоследък често търся нещо сладко за хапване, което не е обичайно за мен - винаги съм предпочитала соленото. Може би защото трябва да го огранича малко. Масленият кекс на Марчева за седмица го правя два пъти опитвайки да го приготвя една идея по-здравословен - първия път (снимката с по-тъмния) с кафява захар, втория път - с подсладител. И двата пъти с боровинки, тъй като 1. имах, 2. обичам сладкиши с боровинки 3. обичам сладкиши с цели плодове, не нарязани. Може да го приготвите с всякакви плодове - ако са големи, естествено - нарязани на дребно. Увеличила съм малко количествата на продуктите, тъй като формата ми е малко по-голяма.
Днес Ви черпя с този вкусен, ароматен маслен кекс с боровинки. Блогът навъртя 13 години. Напоследък не толкова често писани рецепти, както преди, но при над 1300 често си мисля, че всички познати манджи съм сготвила и показала - естествено опитвам нови, които ме примамват, но главния ми дегустатор не е много отворен за някои от тях. Липсват ми едната тройка деца, които не са на 10 мин път от нас но другите две ми помагат.Продукти:130 г захар (или 160г кафява захар, или 10 мл течен подсладител*** )
2 големи яйца
220 г брашно
40г царевично нишесте
8 г бакпулвер
130 млпрясно мляко
настъргана кора от 1 лимон
1/2 ч л течна есенция портокал, или лимон
~150-200 г плодове по избор
филирани бадеми по желание
пудра захар за поръсване
***Когато правя сладкиш с подсладител, добавям още 3-4 лъжици течност, в случая - прясно мляко
Когато плодовете са пресни, не ги овалвам в брашно. Когато са замразени - да, за да може брашното да обере влагата, която пускат, когато се размразяват в печивото.
Приготвяне:
* Кексова форма за печене ~ 30/12 см се намазва съвсем фино с масло.
* В купа с миксер се разбиват за ~ 2-3 мин. маслото, захарта и ванилията. Когато е с подсладител, разбивам с маслото и единия белтък.
* Прибавят се яйцата и отново се разбива.
* Брашното се смесва с бакпулвера и нишестето и се прибавя на 2-3 пъти, като се редува с прясното мляко.
* Прибавя се фино настърганата лимонова кора и 2/3 от плодовете.
* Разбърква се вече внимателно с шпатула, да не се мачкат.
* Сместа се изсипва във формата за печене и заравнява.
* Отгоре се поставят останалите плодове и поръсва с филираните бадеми.
* Пече се под средното ниво във фурната, на 170* за около 50 минути, или до проба с дървено шишче, което трябва да излиза сухо.
* Оставя се да се охлади 10-на мин и се поръсва с пудра захар.
При мен времето за печене беше различно, защото единия път пекох в стъклена форма, която поставих в студена фурна и тогава я включих. Вторият път правих в метална форма, която сложих в загрята на 170* фурна и съответно тогава кексът беше готов за 40 мин. Но пробата с дървено шишче, което трябва да излезе сухо е най-сигурна, че кексът е изпечен.