14 юли 2023 г.

Ньоки с кайма и зеленчуци

  
       Приготвянето на ньоки (картофените малки елипсовидни хапки) съм отнесла към категорията бързи манджи, защото ги правя с готови, от пакет. Не всички, които се продават са добри, например в Лидъл има два вида - едните са във вакумирани пакети (които не харесвам, прекалено хлебни са), другите  пак  от италианската седмица, но не вакумирани - които харесвам и ползвам. Хубавото е,  че докато се сварят ньоките, почти за същото време е готов и соса и ако е лек - могат просто да се комбинират и хапват веднага, или смесят и запекат за 10-на мин. Тук са рецептите за Ньоки а'ла Сорентина , безмесни и Ньоки с пилешко месо и сметана   - следват тези с кайма и патладжани , а на тяхна основа могат да се правят много импровизации. 

Продукти за 4-5 порции:
500г ньоки
350-400г кайма
1 малка тиквичка /ок 200 г
1 малък патладжан / ок 300г
2 средни меки домата (или 400г консерва)
2 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
малка глава лук
3-4 лъжици зехтин/олио
1 с.л. захар (зависи от вида на доматите, преценя се на вкус)
1/4 ч.л. сол
200-250 г моцарела
70-80 г Пармеджано Реджано (или подобно сирене)
по няколко листа босилек и риган (или по щипка-две сушени)

Приготвяне:
* Тиквичката и патладжанът се нарязват на дребни кубчета; лукът и чесънът - съвсем ситно.
* Задушават се в мазнината заедно за 3-4 мин.
* Прибавят се обелените и нарязани на дребно домати/или консервата и заедно с тях каймтаа.
* Бърка се на котлона, за да може каймата да стане на трохи - в доматения сос това е лесно.
* Прибавят се солта и захарта - количеството сол зависи от каймата и доматите - ако доматите са пресни и каймата безсолна - посолява, в другия случай пробвайте и ако трябва - посолявайте.
* Ньоките се сваряват в ~1,5 л. подсолена вода - сипват се, когато водата е добре завряла и изчакват да се вдигнат на повърхността - тогава са готови.
* Отцеждат се и се поставят в тавата, в която ще се пекат.
* Прибавя се и соса с кайма и зеленчуци, нарязаната на кубчета добре отцедена моцарела и разбъркват. Поръсва се с   подправките.

* Подготвените ньоки се пекат на 180-190* - зависи от съда, в който са сложени, ако трябва се поставят в студена фурна и тогава тя се включва, но времето за печене е 12-15 мин от момента, в който видите, че ястието във фурната къкри.
* След като се извадят се оставят за 10-на мин, защото знаете, че разтопеното сирене е трудно за прехвърляне в чиния :) а след като разпределите в чинии, може да поръсите с малко пармезан/пекорино.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...