Ладолемоно (Λαδολέμονο) е гръцки маслено-лимонов сос - от лимони и зехтин, подходящ за всякакви рибни и морски продукти. Мен ако питате и за пилешко месо Ако обичате рибни и морски деликатеси, сега през лятото може да си приготвяте по бутилка и да си имате под ръка в хладилника, макар че правенето му е много бързо - отнема точно 2 мин., а самият сос е от 3 основни съставки - лимони, зехтин и сол. Заради зехтина (някои на мен са ми тръпчиви) аз си му добавям по щипка захар, а скилидките чесън също са станали задължителна част в моя сос. Преди време за омекотяване на зехтина прибавях и по малко вода , а после загрявах и сгъстявах с лъжичка нишесте, но така се усложнява приготвянето му щипката захар върши добра работа.
~180 мл сок от лимони (3 лимона)
~150 мл зехтин
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. захар
2 скилидки чесън
Приготвянето му се състои в следното:
Всички продукти се слагат в дълбока купа и пасират, докато сосът стане хомогенен и кремообразен - около 30-40 сек.
Това количество сос е за около1,5 кг миди 2, или 3 порции, зависи от апетита на хапващите ги, или за 2 порции риба.
Миди със сос Ладолемоно (Λαδολέμονο)
Продукти:
~1,5 кг черни миди (не се учудвайте на това количество, най-често използваната ми средна тенджера събира толкова)
няколко стръка девесил, или копър, или магданоз (с всяка от подправките е вкусно, но предпочитам девесила)
60-70мл бяло вино
60-70г масло
готовия вече сос Ладолемоно (Λαδολέμονο)
Приготвяне:
* Мидите се почистват от водораслите и ако има ушички белите твърди образувания по тях. Водораслите обикновено стърчат от мидите и ако не искате да хрупате камъчета, на всяка една се издърпват и отстраняват. Ако има отворени миди се изхвърлят - те са умрели и не е желателно да ги ядете. Пробвайте да я почукате и ако не се затвори - изхвърляйте.
* Измиват се хубаво - тук аз ги слагам в тенджерата, в която ще варя и здраво разтръсквам с ръце, а после измивам обилно със студена вода. Тенджерата, в която ще се варят трябва да е достатъчно голяма - като сложите мидите, да има 2-3 см свободно място.
* В тенджерата при мидите се налива виното, поставят се листата подправка и котлонът се включва да се варят.
* Когато заврат, те започват да се отварят Готвят се около 6 до 10 мин - за това време всички миди се отварят.
* Отцеждат се в гевгир (бульонът е хубав и може да ползвате за всяка рибена супа). Връщат се в тенджерата, прибавя се маслото, готовият вече сос Ладолемоно (Λαδολέμονο) и разбъркват, докато са горещи.
* Разпределят се в чинии и поръсват копър, или магданоз според предпочитанията на хапващите ги.
Няма коментари:
Публикуване на коментар