10 юли 2023 г.

Папарделе с тиквички, патладжан и панчета

 

     Папарделе са вид паста с много широки, плоски ленти, подобни на талиатели, които произлизат от региона на Тоскана. Думата „pappare“ в превод от  латински  означава „да се яде“. Могат да се сервират с по-тежки месни сосове, но могат и със зеленчукови, или с колбаси. Тъй като се реже на широки ленти,  лесно може да си приготвите домашна паста и да нарежете на ръка. Или да си намерите хубава паста, с яйца, не от дебелата изсушена в кутии.  Точно тази е от Аутлета Виа Тракия,  но ако се сетя ще снимам опаковката и на друга, много добра паста. 

Папарделе с тиквички, патладжан и панчета

Продукти:
250 г паста папарделе (с яйца)
1/2 патладжан
2 малки тиквички (шарени за цвят :) ) - общо тиквички и патладжани - ~400г 
1/2 малка  глава лук
3-4 скилидки чесън
100г колбас панчета
2-3 лъжици олио/зехтин
1 с. л. песто от босилек
5-6 чери домата

~ 50-60г пармезан за поръсване
 
Приготвяне:
Ястието се приготвя едновременно на два котлона.
* На единия в тенджера се кипва вода с щипка сол за пастата. Когато заври се поставя пастата и вари според указанието на пакета - тази е с яйца, много фина и е готова за 4 мин.
* На другия се поставя тиган с мазнината, ситно нарязаният лук и нарязаните на дребни кубчета тиквички и патладжан.
* Запържват се за 6-7 мин, през което време на 3-4 пъти се прибавя по 2 лъжици от водата на пастата.
* Когато зеленчуците омекнат, се прибавят нарязания колбас, черитата, срязани на четвъртинки и ситно нарязаните скилидки чесън.
* Всичко се разбърква 10-на сек, прибавя се пестото, сварената паста и 4-5 лъжици от водата на пастата.
* Разбърква се още минута, за да може пестото да полепне добре по лентите папарделе и разпределя в 3 чинии.
* Поръсва се с настърганото сирене и поднася.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...