11 юли 2023 г.

Пържени ядки от шаран с лук

 
      Или околуци, мъжкият хайвер, с карамелизиран лук. Всички добре познаваме и обичаме разбитият, тарама хайвер, който се приготвя от отлежал в сол, узрял зърнест хайвер. Тези ядки от мъжките шарани са не по-малко вкусни, приготвени панирани. Но при пърженето трябва да се въоръжим освен с търпение и с „предпазен щит“ :-)  много пръскат и наистина е опасно да не попадне вряло олио на лицето на човек. Тази рецепта е за малко по-лесен и по-чист начин на приготвянето им – с карамелизиран лук, сладко-киселият вкус на който много добре подхожда на тези много хранителни хапчици. Хайверът е тежка храна и не бива да се прекалява с него. 
      Може да приготвите с бяло, или червено вино – вкусът е еднакво добър, но с червеното вино лукът добива  махагонови цвят.

Продукти за 3 порции:
4 глави лук
400 г ядки от шаран/околуци
60-70 мл олио
150 мл бяло, или червено вино
50 мл оцет
50 мл соев сос
1 ч.л. захар
Сол
Брашно
Средиземноморска подправка – съчетание от розмарин, мащерка, риган, босилек и сушени домати. Ако нямате готова, може да ползвате по щипка от всички тези.


Приготвяне:
* Лукът се нарязва на полумесци и накисва в подсолена вода за 10-на мин.
* Ядките от шаран обикновено са на дълга лента – нарязват се на хапки по ок 3см. и посоляват съвсем леко. Овалват се в брашно.
* Накиснатият лук се отцежда и поставя в тиган с мазнината. Щом започне да се пържи, към него се налива от виното – на 2-3 пъти и готви на средна степен на котлона, докато и последната част от виното се изпари.
* Прибавят се щипка сол, захарта и оцета. Готви се 3-4 мин – лукът трябва да стане прозрачен на цвят – много добре се вижда, независимо дали се е оцветил от червеното вино, или е готвен с бяло вино.
* Върху него се поставят оваляните в брашно ядки от шаран, прибавя се соевия сос и отгоре поръсва с подправката.
* Тиганът се затваря с капак и оставят така да се задушават 4-5 мин.
* За това време те са почти готови – всичко се разбърква добре, пържи се още малко, докато остане съвсем на мазнина и тиганът се отстранява от котлона. 

Може да им поръсите още от любима, люта подправка. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...