Още една идея за бърза закуска. Готово бутертесто, маслини без костилки :) и само да се завият. Тъй като плънката им е суха, могат да се приготвят вечерта и сутринта рано само да се изпекат :) така закуската е осигурена. Тези съм ги намазала с течна сметана преди печене - знаем, че намазани само с жълтък печивата потъмняват отгоре, затова обикновено се смесва жълтък с 2 лъжици прясно мляко и 1 олио. Ето, че става и само с течна сметана, което е полезно за хора, които не могат да ядат яйца.
Продукти (9бр.): 1 пак. охладено бутертесто (275г)
100г маслини без костилки
9 триъгълника (или листа) топено сирене
риган
3 с.л. готварска сметана
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 220*
* Маслините се изсипват на 3-4 листа кухненска хартия :) и стискат така в шепа, за да може да се изцеди влагата им и останат сухи за плънката. Нарязват се на дребно.
* Ако топеното сирене е на триъгълници се срязва на 2 - да останат пак триъгълничета, но по-тънки.
* Листът бутертесто се разстила на масата. Срязва се на три дълги равни ленти - рязането започва от къса към къса страна. И всяка дълга лента се срязва на още 3 части.
* В тясната се нарежда топеното сирене - по 2 от срязаните триъгълничета, които да бъдат едно до друго така, че да се образува долу горе правоъгълник от тях. Ако се ползва топено сирене-лист е лесно :) всеки лист е квадратен и се сгъва на две.
* Върху тях се поставя купчинка от нарязаните маслини и поръсва съвсем леко с риган.
* Прегъва се напред и затварят (ако съм обяснила правилно, едно такова срязано парче бутертесто като се завие напред ще остане още малко, което се завива под бутерката и затваря плънката - не, че тя изтича с тези продукти :) )
* Нареждат се на хартия за печене в тавата.
* С остър нож отгоре се правят нарези.
* Намазват се със сметаната (с четка)
* Пекат се в загрятата вече фурна за ок 15-20 мин - до зачервяването им.