26 септември 2016 г.

Агнешки котлети с розмарин


      Тази публикация с рецепта за агнешки котлетчета   е опровержение на тезата на авджи Стоев, че едно агнешко месо, ако престои 4 месеца във фризера ще стане шилешко :)  Съжалявам, но греши, пък аз не намирах време да ги приготвя и изпека на скарата, както ги бях решила още когато тате ни даде полагаемото  половин агне напролет. Отрязах целите ребърца с гръбнак и оставих да си чакат момента. Който дойде преди почти месец :) Крехки, сочни и  вкусни са така приготвени. И различни от свинските котлети, с които сме свикнали. При първа възможност отново ще ги приготвям така. Мариноват се около 24ч., пекат се за 30 мин. Вярно, при нас бяха изпечени на скара с жар, но и във фурната ще станат - за кратко време на висока Т* Количеството е според броя хора, които ще ги хапват, или според количеството, което сте си купили :) Тук бяха около 20бр., достатъчни за 4 порции. С гарнитура, разбира се. 

Продуктите са:
~ 20 бр. агнешки котлети - около 1,400кг 

3-4 скилидки чесън
5-6 лъжици зехтин 
2-3 стръка розмарин 
щипка кимион и няколко черен пипер 
сол

Приготвяне: 
* Месото се оформя на тънки котлети - ако не е нарязано, внимателно нарязвайте, да не се разкъсват. Ако са по-дебели, може да се начукат до дебелина 1-1,5см. 
* Скилидките чесън се счукват и смесват със зехтина, солта, кимиона и черния пипер. 
* С тази смес се намазват котлетите и прибират в купа, а между тях се поставят стръковете розмарин. 
* Купата се завива със свежо фолио /или капак и прибира в хладилника за едно денонощие. 
* Изваждат се и изпичат от двете страни до готовност на намазана с мазнина скара (парче сланина, или марля, напоена с олио). 
* Задължително се хапват топли :) 



5 коментара:

  1. Пеп, на фона на всички красиви места, които показа в последно време, обиколките, преходите, тези котлетчета така добре се съчетават с тях. Чудесна си, чудесни сте! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате :) Разбира се, че всяко агнешко се вписва чудесно сред природата :) исках да завърша сезона на разходките с тях :) но се оказа, че има още една разходка :)

      Изтриване
  2. Бих облизала пръсти с тези котлетчета!При това вкусно,крехко месце и така майсторски ароматизирано и приготвено-благодат за сетивата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти от къде разбра, че ги хапвахме с пръсти :))))

      Изтриване
  3. Така си е най-лесно и вкусно :-D

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...