Най-известните са Paella Valenciana - ориз, зеленчуци , месо (заек, пиле) боб и подправки и Paella de marisco - освен основните съставки, включва и морски дарове. Paella (Паея) носи името на специалния съд в който се приготвя - голям плитък тиган с две дръжки. Тук внимавайте: Купувайте тигани и тави според големината на фурната, или котлоните. Тъй като тиганът е доста голям, аз я готвих на три от котлоните на готварската печка и довърших във фурната, за да може ориза да се с готви равномерно навсякъде в съда. Това се оказа проблем - този голям тиган подпираше с дръжката си капака на вратата и сизползвайки ума и мускулите си свих дръжките малко нагоре, така че да обера тия 2см. от размера, които пречеха на вратата на фурната да се затвори.
Продуктите набавени, всички купени прясно уловени но замразени от мен, да си чакат реда. Знаех си, че когато един ден реша да правя паея ще следвам рецептата на Габи. Наскоро една дама потърси съвет в групата ни във Фейсбук какво да прави със сладкото от смокини, което се захаросва и първото, което посъветвах е да използва само рецепти от доверени източници.... Имам си няколко такива аз и им се доверявам безрезервно. И така, решена да правя паея направо отворих рецептата на Габи. (авджи замина на кулинарна командировка в Сърбия и ние с човеците веднага си организирахме рибна вечеря) От мен добавих вино и пиле :) което малко развали идеята за рибна паея, но важното е, че всички сме доволни от получения вкус. По думите на Стоев младши - вместо да направя 4 манджи с тия продукти, аз ги набутах в една . Една.... ама каква
Решите ли да си го приготвите - не чакайте да си купите специалния тиган (моят отлежава примерно над година вече), може да го сготвите и в нормален тиган. Без значение с какво име ще го поднесете на домашните - като Paella de marisco, Paella Valenciana или просто Паея. Или дори като Паеля, както масово се говори и пише в България. Времето за готвене е около 40 мин. и почти толкова времето за подготовката им. Изобщо не е трудна и връткава манджа, вярвайте ми :)
Морските продукти са около килограм - черни миди, два вида скариди, риба (барбун). В този ден така и не намерих прибрания във фризера калмар, а за грах рових почти час ....... Оризът за паея трябва да е дребнозърнест и да се внимава да не се превари. Жълтият цвят на ястието се дължи на една от най-скъпите подправки в света – шафранът. На гърба на това пакетче от 0,25 г е указано, че количеството е за 4-6 порции. При нас получени 5 :)
Продукти:Морските продукти са около килограм - черни миди, два вида скариди, риба (барбун). В този ден така и не намерих прибрания във фризера калмар, а за грах рових почти час ....... Оризът за паея трябва да е дребнозърнест и да се внимава да не се превари. Жълтият цвят на ястието се дължи на една от най-скъпите подправки в света – шафранът. На гърба на това пакетче от 0,25 г е указано, че количеството е за 4-6 порции. При нас получени 5 :)
150 г големи скариди
200г дребни скариди
600г миди, сварени с черупката
~300 г риба (барбун. Може и направо рибно филе да се ползва)
~ 60-80 мл бяло вино
~250г сварено бяло пилешко месо
1 зелена и 1 червена чушка
1 морков
1 малка глава лук
1 домат (~200г )
~250 г грах (замразен е тук)
3-4 скилидки чесън
~ 80-90 мл зехтин
още ~100мл бяло вино
1 ч.ч. ориз (от 240 мл е чашата)
щипка шафран, сол
0,750 л. пилешки бульон
0,250 л. рибен бульон
1-2 лимона
магданоз
Приготвяне:
* Мидите се почистват много добре от мустачките и ушичките по тях и поставят в тенджера, заедно с виното (онези 80мл). Върху тях се поставят рибите и скаридите, за да се сварят на парата и да могат да останат цели. 10 мин. след завирането всичко в тенджерата е готово. Рибата се изважда и обезкостява, мидите и скаридите се отделят (на половината миди извадих ядките и ги сложих в черупките на другите, заради място), а получения бульон - прецежда.
* Шафранът се изсипва в топлия рибен бульон (или пък стоплете пилешкия) да се разтвори - трябват му ~ 15 мин.
* След това намираме подходящото място на котлоните на големия тиган за паея :) Както писах - поставен на плота, моя се разположи по средата му и включих три от котлоните, за да загрява равномерно навсякъде.
* Чушките се почистват и нарязват на форма по желание - дали лентички, или на кубчета - няма значение. Моите са на къси лентички. Доматът се бели и нарязва на съвсем ситни кубчета; моркова се нарязва, или настъргва на едри лентички - изобщо не е важно как ще са нарязани, но колкото са по-дребни, или тънки - толкова по-бързо се готвят.
* Чушките и моркова, заедно със ситно нарязания лук се запържват в мазнината - за 2-3 мин, след което се прибавя намачканите скилидки чесън и ориза.
* Разбъркват се.... за около минута заедно и се налива втората част вино - онези 100 мл :) , граха и нарязаните домати.
* Оставя се да къкри, докато ориза си поеме виното.
* Налива се горещия рибен бульон с шафрана и половината от пилешкия бульон - също горещ. И друг път съм писала, за да не се слепва ориза, като се готви - първо се мие докато пусне чиста вода на чешмата, а когато се запържи (за минутка) се залива с вряла вода, или бульон.
* Посолява се, разбърква се и оставя да къкри, докато ориза започне да набъбва.
* Слагат се мидите, скаридите, рибите и месото и долива останалата част от бульона.
* Оставя се да къкри, докато ориза почти поеме течностите. и тавата се прехвърля в загрята на 200 * за 5-6 мин.
* Покрива се с лист алуминиево фолио и оставя за 10 мин пак във фурната, но вече изключена да почине :) Тавата може да не се мести във фурната, а да се остави на котлона, завита с листа фолио, докато ориза е готов, но както писах - правих я на трите котлона и ме притесняваше да не остане някъде неразбъркан, по-суров ориз, затова я сложих във фурната - за по-сигурно :) да няма хрупащи зрънца.
* Поръсва се с магданоз и гарнира с резени лимон - подходящи за рибните продукти, но на мен ми хареса и ориза, овкусен с лимона.
Прекрасна Паеля, Пепи! Разкошно изглежда и много вкусно!
ОтговорИзтриванеПаеля на бг произнасяме, така ли, а испанците произнасят Паея?
Нямам никаква идея, но срещам изписано всякак.
Важното е, че е вкусна, Даре :) И при наличието на море около теб е редно да я пробваш :)
ИзтриванеУау!!! Пепи, пае(л)ята е неустоима и толкова автентична! Браво!!! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, ценителко на всяко солено благо :)
ИзтриванеПепчииии, невероятно изглежда!! Права си, че трябва да се доверяваш на изпитани и сигурни източници. Аз отдавна се каня да направя това ястие, добило толкова популярност (и моя специален тиган за паея отлежава почти година :) ), но все не намирам кураж да се захвана с него! Сега, след като видях твоята рецепта (толкова подробно обяснена) ще се престраша (няма да е с морски дарове и риба, защото не всички ги обичат). Благодаря ти Пепчи за прекрасната публикация!!
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден ти желая!!
Изобщо не ти трябва кураж, Руми, а килограм рибен материал за нея :) Може и с друго месо да направиш, но не знам защо за мен това ястие е свързано и с морето :)
ИзтриванеПоздрави на теб и хубава неделя!
Чудно ястие е това, Пепи!
ОтговорИзтриванеПраво в десятката.
А аз си ползвам редовно тигана, макар и за други цели :)
Надявах се да успея да сменя печката си, Ил :) без друго съм и вдигнала мерника, тази не я харесвам откакто я купихме. Нали не ми се затваряше с мъничко вратата на фурната. Но сега и понамалих обиколката :) и смятам и аз да я ползвам по-често.
ИзтриванеТова е повече от фантазия, Пепи ... пиршество на сетивата,
ОтговорИзтриванеизобилие от колорит, вкус и аромати в страхотна рецепта, снимки и представяне!
Благодаря за удоволствието, много комплименти за теб
и продължавай да ни "досаждаш" с рибни рецепти :)!
А аз благодаря за милите думи, Дианка! Винаги се радвам, когато оценяваш рибните ми рецепти :)
ИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Paella наистина произхожда от околностите на една лагуна до Валенсия. Много блата - много водни мишки. Няма орли, бизони, крокодили, изобщо месо и хорицата са ги хващали за опашлетата и цоп! в ориза :-) Видът днес е застрашен и няма оригинална Valenciana. Вероятно става и с обикновенни мишлета, не съм пробвал :-)
ОтговорИзтриванеСнимките на твоята de marisco трябва да бъдат поставени в стаята на всяко злоядо дете!
Успех!
оооо, много благодаря за тези хубави думи! Това ме окуражава да пробвам повече видове паея :) пък и доволни ще бъдат в къщи. Добре ,че тук има друго месо, че с онези подни... горе ... може да се откаже чове к :) от месоядството.
ИзтриванеПепи страхотна ти е паелятя! Имам една забележка, обаче. Живея извън България в компанията на ревностни испанци, като им готвих паеля аз, която долу горе харесаха :D Проведох допитване за шафрана като съставка, защото е много скъп тоя, който мога да намеря и те ми казаха, че по принцип или купуват най-евтиният за цвят само или имат оранжава боя да стане ориза оранжево червен. Забележката ми е, че си пропуснала да сложиш пушен червен пипер Пиментон, който насочва ястиято в съвсем друга посока, с испанците, които говорих задължително слагат, единият дори е спечелил 1ва награда да готви паеля във Валенсия. Не ме разбирай погрешно твоята паеля и продуктите за нея са супер подбрани и вкусът със сигурност е неподминат, но с пушеният червен пипер нещата отиват към друга посока, ако ти се отдаде шанс пробвай. За паеля няма точна рецепта. Валенсианците и един от Мадрид, които гостих я харесаха и очакваха главно пиле без морси дарове, аз използвах бяло вино + бульон. Ама една позната от Малага, не и хареса толкова тази комбинация,колкото като я направих само с бульон без вино, тогава вкусът беше друг.Сякаш с виното беше по плодов, по лек. И двата пъти ползвах пушен пипер. О, и всички много се бориха за загорелият ориз, много го обичат. Няма как да не ти загори малко ориза на паелята на това му е чара. Много харесвам блога ти и винаги влизам като не знам какво да сготвя, ти винаги имаш добри идей и много мръвка :) Усмивки
ОтговорИзтриванеМного благодаря за съвета! Не съм случвала до сега на рецепта с пушен червен пипер, а го харесвам и следващия път непременно ще сложа :)
ИзтриванеПоздрави и на теб :) и хубави почивни дни!
Великолепна е паелята ти,Пепи,направо да си оближеш пръстите!На мен повече ми хареса морската,нали половинката не консумира рибните производни,затова той пък хареса валенсияната.Наистина богата рецепта,приготвена с много майсторство от теб,както винаги!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Росинко! Като за пръв път се постарах и съм много доволна от резултата. Най-хубавото е, че от това купиш, от онова :) Та сега има набор за още една паея. Но с тези месца, дето ми ги говорите :) май ще ощастливя младите хора с Валенсияна.
ИзтриванеПаелята ти е удивително разкошна,а най-много ме блазни,че яко си гарнирала с дарове,има изобилие,а не като по заведенията да е повече ориза.Чакам да покажеш и валенсияната ,тя си е близка до нашия вкус,със сигурност ще им хареса.
ИзтриванеАми ориз може винаги да ядем :) Дано скоро направя другата, пазя си другите пакетчета шафран.
ИзтриванеЗдравейте, не става ясно къде и кога се слага това 250 гр. сварено пилешко месо?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, пилешкото месо се слага заедно с рибите, скаридите и мидите, нарязано на дребни парченца. Пропуснала съм го, сега ще допълня, благодаря.
ИзтриванеВсъщност там е написано, че се прибавят рибите и! месото.
Изтриване