Това лято наблегнахме на рибата и морската храна, но за разлика от рибата, за другите морски деликатеси се радвам, че сме повечко хора в къщи, та покрай младите и авджи Стоев прояде миди, октоподи и разни морски гадинки. Още една публикация с морепордукти ще има скоро и приключвам за тази година с тях :) Пък Вие, ако искате - пробвайте ги :) Наслада за небцето са, особено с топъл къшей хляб.
Продукти:
1,5 кг миди с черупките
1-2 стръка девесил
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
500г домати
1 зелена и 1 червена чушка
2-3 стръка магданоз
2-3 стръка риган (или 2 щипки сух)
200г бяло саламурено сирене (желателно е да е овче)
200мл бяло вино
4-5 лъжици зехтин
щипка сол, ако трябва - за мен не трябваше
Приготвяне:
* Мидите се поставят да се варят в дълбока тенджера без вода с девесила.
* Готови са за около 10 мин. от включването - когато всички миди се отворят - значи са готови :)
* През това време в зехтина се запържват лукът и ситно нарязаните чушки
* Изгасят се :) с бялото вино и оставя да къкри, докато почти се изпари виното.
* Прибавят се нарязаните на дребни кубчета домати и се оставя да къкри, за да се сгъсти доматения сос.
* 3-4 мин. след като заври соса се прибавят и мидите, риганът и ситно нарязаните скилидки чесън.
* Готви се още 3-4 мин., поръсва се с натрошеното сирене и ситно нарязаният магданоз.
* Разбърква се и се отмества от котлона.
Името "Саганаки" идва от съда, в който се предлагат - метални, с две дръжки, като нашите саханчета, които пък увенчават имената на приготвеното сирене в тях. Затова има и миди, и скариди Саганаки........
И тъй като саханчето е малък съд, у нас това ястие се готви в тигана :) и разпределя в чинии.
Приготвихте ли хляба
От мен хляба, ти дай мидите!
ОтговорИзтриванеМного вкусни са, Пепи. Много!
Съгласих се, идвай с хляба :)
ИзтриванеЩе ги ям без хляб, обожавам ги!
ОтговорИзтриванеНе бива. Ще поемеш двойна порция ;)
ИзтриванеИзглеждат неустоимо вкусни и съм сигурна, че са! Браво, Пеп! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Поздрави и на теб!
ИзтриванеОт всички морски, (без рибата-нея си обичам)единствено миди хапвам. Точно така не съм опитвала, странна комбинация - с домати и сирене. Впрочем никога не съм готвила миди, само в заведение съм хапвала.
ОтговорИзтриванеНикак не е странна, миди и скариди саганаки са много разпространени рецепти. Това, че при на с не са е друга работа, предполагам от липсата на пресни миди и скариди навсякъде тук. Опитай, Веси, с една малка порция, може и да ти хареса :)
ИзтриванеНапълни ми се устата при вида на тази разкошна вкусотия,Пепи!Не съм си ги приготвяла у дома,а иначе харесвам рецептата.Дали да не пробвам с мидите от Лидъл,ти ги беше похвалила като добри?Чудно,гъсто сосче,с много миди и сиренце....бих облизала чинийката без всякакво съмнение :)
ОтговорИзтриванеПо-добре недей с Лидълските. Купи си при вас, имате и ферма :) Последните два пъти купих пак от Лидълсикте „преди година сигурно“ и двата пъти не бяха много добри и не мисля повече да им давам шанс. Сега съм си замразила достатъчно, Ники носеше от Бургас на всяко ходене и съм доволна :) А манджата е страхотна, наистина, много ни хареса!
ИзтриванеФермата вече не произвежда,чак следващата година,поне от месец няма и по заведенията.Но благодаря,че ме предупреди за лидълските миди,ще видя от къде ще си харесам други.
ИзтриванеНищо де, когато намериш хубави миди, ще се сетиш за мен и тези :)
ИзтриванеНевероятно вкусни!
ОтговорИзтриванеЧакаме новия сезон :)
Изтриване