Най-доброто мезе за чаша вино, рАкия, или бира е сиренето :) Каквото и да е; както и да е приготвено. Това с ядките не е моят фаворит, защото не сме в добри отношения с орехите :) но пък мъжете го харесват. За мен чистичко, само със сусам и мед. И обикновено го правя в трите разновидности, да има за всекиго по парченце любимо. Времето за подготовка за печене е не-повече от 10 мин. и още толкова за печене.
Често пиша за обезсоляване на сиренето и отцеждането му, тъй като почти винаги се отцежда саламура от него. Или пък когато се обезсолява бучката сирене. Поставям я на няколко пласта кухненска хартия в чиния и така за 24-36 часа, като го обръщам няколко пъти през това време и сменям хартията, тъй като тя се намокря. Обезсоляването става много по-бързо, когато се нареже на дебели филии сиренето и залее с гореща вода - така за около 30-40 мин. е готово. Но после пак следва отцеждане на кухненска хартия - вместо да го чакам едно денонощие, леко притискам парчетата сирене с още хартия и дланта си отгоре.
Често пиша за обезсоляване на сиренето и отцеждането му, тъй като почти винаги се отцежда саламура от него. Или пък когато се обезсолява бучката сирене. Поставям я на няколко пласта кухненска хартия в чиния и така за 24-36 часа, като го обръщам няколко пъти през това време и сменям хартията, тъй като тя се намокря. Обезсоляването става много по-бързо, когато се нареже на дебели филии сиренето и залее с гореща вода - така за около 30-40 мин. е готово. Но после пак следва отцеждане на кухненска хартия - вместо да го чакам едно денонощие, леко притискам парчетата сирене с още хартия и дланта си отгоре.
За Печено сирене с орехи и мед ни трябват:
сирене, орехи, сусам и мед :)
мащерка по желание, малко олио, фини кори за баница - 1-2 листа
Един лист кора за баница се разделя на две.
Получената половина се намокря съвсем леко с вода.
По средата се поръсват едро смлените орехи.
Върху тях се поставя сиренето и поръсва по желание с мащерката.
Намазва се съвсем леко с: лъжица олио, смесена с 2 лъжици мед и поръсва със семената сусам.
Сиренето без кора за баница се поставя направо на хартията за печене, поръсва с ядките, сусама и меда.
Пече се в загрята на 180* за около 7-8 мин. - до зачервяване на кората, или ядките.
Изважда се в чиния и залива с мед, смесен с малко вода - 4/1 части.
И задължително се хапва топло
Направо се размечтах, прекрасно мезенце, Пепи!
ОтговорИзтриванеОще довечера ще ти уважа сиренцето, обещавам, но за да не се въртя пред печката, ще сложа така оформените парчетата в тостера за сандвичи, пък да видим какво ще излезе :)
Пfздрави :)
Поздрави и на теб, Таня и да кажеш как е в тостера - ако става там, изобщо няма да включвам фурната през вечер-две, за няколко парчета сирене :)
ИзтриванеЯ, чудесно е, Пепи!
ОтговорИзтриванеЗа мен и с орехи, и със сусам :)
Малиии! Добре ще ми дойде.
Довечера в плана влиза домашно козе сирене във фолио. Дали да не пробвам едно-две парченца с мед?
Пробвай с едно парче, че твоите са едни капризни у вас :)
ИзтриванеИ орехи обичам,и сусам,страхотно мезе,Пепи,ще направя обезателно,много обичам,но виж за сусам не се бях сещала.Ама то аз си знам,че тук е изворът на добрите идеи,благодаря,мила!
ОтговорИзтриванеАз обожавам сусам, от малка още :) на питите го изчоплях и все ми се караха, защото преди години нямаше така да си купиш свободно в магазините. Като се оженихме с Мише свеки предложи да отглеждат, като видя какви хубави сусамки правя. Но е доста трудоемко.
ИзтриванеА ти опитай сиренцето, надявам се да ти допадне :)