Продукти:
2 цели парчета агнешки ребра по 5-6 бр. (всяко по ок 450-500г)
1ч.л. кетчуп
1 с.л. мед
1 с.л. горчица
1 с.л. майонеза
сок от 1/2 лимон
по 1/2ч.л. риган, червен пипер и мащерка
1 ч.л. сол
още 1/2 лимон и 1 глава чесън
Приготвяне:
* Ребрата се почистват от излишната лой (агнешки са, но пак си имат).
* Всички останали продукти се разбъркват и ребрата се намазват със сместа.
* Оставят се в хладилник за 7-8 часа.
* Въздушният фритюрник се приготвя за работа :) Моят е на Филипс и първо загрява на 190* без посочено време - когато достигне градусите, таймерът сигнализира.
* Тъй като е с кошница, поставям продуктите да се готвят в нея, а в контейнера отдолу наливам 1/2 ч.ч. вода.
* Заедно с двете парчета ребра поставям и резените от оня 1/2 лимон и срязаната на две глава чесън.
* Уредът се включва на 190* за 20 мин.
* За това време месото е готово. Medium - средно изпечено, розово в средата. Определено е крехко и добре сготвено, но мен розовият цвят винаги ме е спирал консерва, какво да се прави. Затова срязвам на котлети и ги връщам в кошницата, на 190* за още 3 мин.
*** Ако нямате въздушен фритюрник може да приготвите котлетите така - парчетата ребра се поставят в тава (метална, защото се поставят в добре загрята фурна), налива се 1/2 ч.ч. вода, покриват се с мокър лист хартия за печене, а отгоре добре запечатват с лист алуминиево фолио. Поставят се в загрята на 200* фурна и пекат 20 мин, след които се листът фолио и хартията се махат, а месото се запича 10 мин. да се зачерви.
Няма коментари:
Публикуване на коментар