И първа среща с непозната за мен червена леща. Т.е. тук точно е втора, тъй като първата се превърна в крем-супа ама тази леща е толкова нежна, че увря за няма и 15 мин.и нямаше как да бъде прецедена. Скоро открих при нас едно магазинче за разни такива зърнени храни, подправки и сие с много богат асортимент; мили и усмихнати момичета, които раздаваха дори разпечатани рецепти за хлябове с лимец. И най-хубавото е, че не ме гледаха лошо, когато в три поредни дни ходех да купувам по 200-300 гр. леща.
Кюфтета от леща вече съм правила и са одобрени у нас, но кафявата леща има едни люспици, които винаги се открояват. И бяха едни по-груби кюфтета. Но нали имаха и месна добавка - не останаха. Червената леща определено има по-нежен вкус, а сместа се получи по-гладка. И тъй като разбрах, че няма как да се прецежда, сварих в малко вода, която почти се абсорбира от лещата и пое от прибавените пасирани сварени картофи. В интернет има рецепти от турската кухня, в които водата се поема от булгура, но реших да не прекалявам с новите продукти за моите хора. И тъй като все пак ги бях решила да са постни, прибавих гъби (вместо шунка). Напоследък в близкия хипер-супер-маркет зареждат с гъби кладница, от които си избирам по-дребни. "Срещата" ми преди години с големите, едри не беше впечатляваща, но откакто имам възможност да си избирам - два пъти седмично купувам.
И последно с размислите: Тук са постни и пържени. Могат да се изпекат във фурната, като се оформят с намаслени ръце. Така са подходящи за постите в момента. Е, без млечната гарнитура, която се вижда.
Не, че у нас се пости, но е разнообразие. Следващия път обаче аз ще им сложа кашкавал. Все си мисля, че повече ще ми харесат с него.
Продукти:
200 гр. червена леща
400 мл вода
200 гр. гъби (кладница е тук, но може и печурки да са )
5-6 стръка зелен лук
2 с.л. олио
2-3 малки сварени с кората картофа (бързо и лесно е в микровълновата фурна - цели, за 3 мин. на мах.мощност)
4 с. лъж. царевично брашно
1-2 скилидки чесън
по 1 каф. лъж. кимион и черен пипер
сол на вкус
олио за пържене/печене
Приготвяне:
* Лещата се залива с водата и се слага да се свари за около 15 мин (през което време се разбърква и водата се абсорбира).
* Ако лещата е омекнала, а има още вода се отцежда(до колкото е възможно)
* Към нея се прибавят сварените, обелени картофи и всичко пасира до грубо пюре.
* Затваря се съда с капак и оставя за 25-30 мин. да изстине сместа.
* През това време гъбите се нарязват на ситно, заедно с бялата част на лука и задушават в олиото за 5-6 мин. (докато се изпари водата им).
* Прибавят се към охладената смес от леща и картофи; прибавя се брашното, пасираната скилидка чесън, подправките, ситно нарязаната зелена част на лука и солта (1 каф. л.)
* Обърква се добре.
* С мокри ръце се оформят кюфтенца и пържат до зачервяване от двете страни,
или:
* с намаслени ръце се оформят топчета, сплескват се и подреждат на застлана с пекарска хартия тава. Пекат се в предварително загрята на 220* фурна до зачервяване (около 10-12 мин)
Кюфтетата от леща са постни и се гарнират с кисели краставички, или туршия, но за непостещи хора предложението ми е да си направят сос от цедено кисело мляко, копър, ситно нарязани кисели краставички и чесън.