20 декември 2012 г.

Кюфтета от леща с прошуто


     Тия кюфтета  отдавна ги мислех. Чаках Ели Драгомирова да направи, да пусне, обаче тя чака да дойде пролет и да ми свърши  празЪт.   Защото напоследък нещо е все в опозиция. Подтиквам я аз да направи кифличките на мъжете си, тя се дърпа. Цяяял месец така. Пак ги направи, ама защо се дърпа толкова дълго?  А едни кюфтета от праз ги чакам от миналата година. А тя дойде и следващата.
     Ели, много си упорита понякога, да знаеш!     
     А кюфтенцата, естествено, не ми се получиха постни.  Тъй като прошутото придава пикантен аромат, реших да "подсиля"  :girl_haha: постния им вкус с него. Това са кюфтенцата, с които гостувах на Дианка в блога.




Продукти:
1 ч.ч. леща*
1 малък морков или 1 с.л. универсална подправка

1 ч.ч. ситно нарязано прошуто**
1 ч.ч. ситно нарязан праз лук
2 белтъка
2 скилидки чесън  (пасирани)
2 с.л. галета
щипка риган

и още:
олио  за пържене
галета, брашно и царевичен грис  - 3/2/1 части.

*чашата е от 240 мл
** Прошуто или  пикантна наденица.





Приготвяне:
* Лещата се сварява до готовност, заедно с моркова, или универсалната подправка. Или и двете :) 
* Отцежда се хубаво. (Тук може да си сварите повече леща – голямата част за леща-чорба, а за кюфтетата трябва около чаша и половина  в сварен, отцеден вид.)
* Намачква се с вилица, прибавят се останалите продукти и всичко обърква добре с лъжица.
* С мокри ръце  се взема от сместа  ( по една лъжица) и се оформят топчета, които се овалват в смесените брашно, галета, грис.
* Сплескват се и оставят на хартия, докато се приготвят всички.
* Пържат се в загрятата мазнина от двете страни до зачервяване.
* Изваждат се да се отцедят на кухненска хартия.
* Сервират се със салата по желание,  но задължително с млечно-чеснов сос.
 






***Кюфтета са вкусни прясно изпържени.  Ако сместа е повече, приберете оформените и оваляни в брашно топчета в кутия и изпържете непосредствено преди поднасянето им.  Вместо пържене могат да се изпекат  в намаслена тава или на хартия за печене в предварително загрята фурна.

15 коментара:

  1. Ай, тези кюфтенца много ми харесват! Добавката от прошуто е много добро решение, Пепи!
    С пожелание за хубави празници :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Хубави празници и на теб!

      Изтриване
  2. Ей, сега тъкмо ги видях:) Страхотно гостуване, Пепи! Радвам ти се от сърце! Перфектна си и като домакиня и като гост!

    ОтговорИзтриване
  3. Щом са с бекон, могат и вкъщи да минат за постни, Пепи! Перфектен загар и форма си и им придала. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Постни, нали :) Защо ли ми звучи познато :)
      Прегръдки, Еви!

      Изтриване
  4. Пепи,както съм фен на лещата всичко с нея тача и милея!Страхотни кюфтенца,и сосчето им сосче,и салатката налична,чудесно ги нагиздила порцията!Отивам да те изчеткам и при Диди! :)
    Ние тук бедстваме,да видим утре как ще се добера до работа.
    Прегръдка и топла вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И утре го дават бедствено, Роси. То и при вас така, при нас вчера фуча, лед валя... днес е по-добре. Но не се знае утре какво ще е.
      Прегръдки и на теб!

      Изтриване
  5. Пепчо, много идейни кюфтенца! Скоро ще ги предложа на моя мъж, че само ме яде за една леща, която купих наскоро.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай, Таня :) Ако искаш дори безмесни ги направи :), ако не държиш на добавката-прошуто. Надявам се да ви харесат.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  6. И постни, и с месце - все са добри! Много апетитно си ги приготвила, така че човек не може да откаже! И прясна салатка за добавка, пък и сосче!
    Прегръдки и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще пробвам и аз следващия път без месце - ама тъй като за пръв път, реших, да не си правя съвсем експерименти.
      Благодаря, Ина :) Лека нощ и на теб!

      Изтриване
  7. Пепи разкошни кюфтенца и мого интересна рецепта :)
    Прегръдка и Весели празници :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...