30 декември 2012 г.

Хрупкави банички с кайма и кашкавал


     Нали в последните дни наблягаме на производството на баници разни, днес като погледнах в хладилника - останали две половинки от пакетите. Баклавата заложих :) а тези останалите набързо ги решихме с госпожицата. Сети се, че отдавна не била яла от ония Хрупкавите банички. Постигнахме съгласие обаче да не са пържени.
Та ето една идея
(другата догодина :)) , ако ви останат кори за баница, какво по-различно да направите  от тях, освен традиционните баници със сирене и баклави.


Продукти за 4-5 порции:

~300 гр кайма
~150 гр. гъби
2 с.л. соев сос 
Kikkoman Класик
2 с.л. олио
~150 гр. картофено пюре (1 сварен намачкан картоф)
1 с л доматено пюре / 50-60 мл гъст доматен сок

~150 гр  кашкавал
2 белтъка
10-12 фини кори за баница

подправки на вкус - аз слагам кимион, черен пипер и риган

сос по желание:
2 с.л. светъл соев сос -
Kikkoman  Лайт
2 с.л. безсолен  пилешки бульон
1 скилидка чесън, счукана с 1 ч.л. зехтин/олио
1 ч.л. захар

Ако ще се пържат баничките: около 200 гр. галета,  3 яйца и ~200мл олио за пържене






Приготвяне:

* Каймата се обърква с подправките, смесва се с доматеното пюре/сок и се задушава, до изпаряването  на течността.
* Прибавя се соевия сос и  нарязаните на ситно гъби.
* Това се задушава, докато  отново остане на мазнина.
* Прибавя се картофеното пюре (намачкания картоф), разбърква се и отмества от котлона.
* Вземат се два листа от корите. Така, както са заедно се разрязват на 4 части. Получават се приблизително квадрати.
* Белтъците се разбиват с вилица.  Кашкавала се нарязва на ленти.
* Всеки квадрат се намазва (с четка) с белтъка.
* По диагонал  се поставя ~ 1 пълна лъжица от плънката  -  :exclaim: в двата края трябва да остане по около 1.5 см без - тези краища се завиват навътре, за да не излиза тя при пърженето.
* Върху плънката се поставя парче кашкавал. Страничните краища се прехвърлят навътре и всичко се завива на "рулце".
* Така се оформят и останалите,  поставят се на хартия за печене (или  в намаслена тава) и намазват отгоре с останалия белтък. Пекат се в предварително загрята на 180* фурна, средна скара,  до зачервяване. 





* Ако ще се пържат баничките - тази последната процедура се пропуска - готовите пурички се панират  в  разбитите яйца,  в галетата и се пържат в горещото олио до зачервяване. Изваждат се на кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.
Но тъй като вътре има кайма, кашкавал и  да поемат още мазнина ми идва в повече напоследък, предпочитам да ги изпека.


Сосът се прави лесно – Всички съставки се поставят в бурканче от пюре, с винтова капачка; което се разклаща, докато се разтвори захарта. Аз харесвам баничките, напръскани с малко от този сос. 




16 коментара:

  1. drıpnah si edna baniçka Pepi.
    za mnogo çastlivi godini mila Pepi -2013.

    ОтговорИзтриване
  2. Като останат кори ги правя с разни плодове на щрудели,с тиквички, пролетта ги пълня със зелении, но не бих отказала и такова предложение, като ги гледам такива хрупкави! :)
    Пепа, весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аха, щрудели :) Ама нали у нас месото е с предимство :))
      Добра и щастлива Нова година на теб, Ина!

      Изтриване
  3. Ще трябва да се пробват! Много вкусни изглеждат, Пепи! Весело посрещане днес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а на теб - спорна, здрава и благодатна Нова година!

      Изтриване
  4. Мммм!!! Вуснооооо!
    Остана ли нещо и за мен?

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Нова година, Пепи!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!
    *Страхотни рецепти показваш с Кикоман! Невероятна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, честита и на теб, КАте!
      Ти знаеш, че сосовете са хубави :)
      А аз в почивните дни приготвих доста неща с тях, та ще ме изтърпите сега :))

      Изтриване
  6. Честита Нова Година, Пепчо! Да е мирна, весела, щастлива, здрава и благодатна! Баничките изглеждат страхотно. Добре, че не съм гладна и приемам нормално апетитните ти снимки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи!
      Здрава, благодатна и добра да е и за теб!

      Изтриване
  7. Честита Нова 2013 година,Пепи !
    Нека бъде по-успешна и благодатна за теб и семейството ти!
    Да е мирна и плодородна!
    Пожелавам да сте здрави и щастливи,да имате сили и възможности да осъществявате мечтите си!
    Нека късметът,надеждата,любовта и доброто бъдат винаги с вас!
    Много харесвам такива банички-пурички,отдавна не съм правила.Днес смятам да правя баница,добра идея ми даде,мерси!С белтък не съм намазвала друг път,ще опитам,благодаря!
    Сърдечни прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със закъснение, но от сърце - благодаря ти, Роси!
      Прегръдка, с пожелание за хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  8. Колко е времето необходимо за подготовка на това ястие?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 30 мин за задушаване, 20 мин за завиване и не повече от 15 за печене. Но зависи и от човека, който прави

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...