4 декември 2012 г.

Два дни до Никулден


На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола. 
Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.
В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Кольо, Никола, Николина и др. На празника да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.


     Ние си имаме своя Николай, който  ще празнува на 240 км. от нас, но пък  за празника  ще уважим друг наш приятел-именик.   
    Ето  любимите ни  (топ 10 :)) рибни рецепти. 

    Класиката за празника е Шаран-плакия - едно наследство от свеки, малко променено по наш вкус през годините.  В последно време го приготвям и в бавноготвещия уред  Крок-пот, където след готвенето костите му се топят. Дали ще сме на гости, или у дома - шаран винаги има. И тази година ще е така. Тъй като плакията е по-вкусна студена, на следващия ден ще си го хапваме с удоволствие.  




За необичащите шаран и неговите многобройни костици, предложенията са следнитеР
иба и водни обитатели - ястия, салати, пастети, мариновани и солени. 


Пълнен шаран с кестени, лук, стафиди и манатарки 


Много ароматната Пъстърва (почти) по Годечки  


Типично българската  Laughing  риба сьомга с песто от магданоз


Кокетните филета от риба в картофена коричка


Най-вкусния сос към риба - Рибно филе с маслено-лимонов сос 

Хрупкавата  Риба с къри и карамелизиран лук
 Рибни филенца с корнфлейкс

Сьомга на тиган с терияки сос

Филе от треска на тиган

Печена мерлуза (хек) с картофи
  Много нежна, Печена сайра с горчица и лимон
Съвсем обикновената Риба в пергамент с маслини и зеленчуци

Не е риба, но пък морско допълнение - Морски хапки в лют сладко-кисел сос 

 убийствено вкусната рибна вариация на тема Салтимбока

Най-новата рецепта в блога за риба - шаран плакия с карамелизиран лук, орехи и стафиди





Филийка с хайвер за добро утро :thank_you2:


29 коментара:

  1. Е, браво! То си е цяло меню с рибни ястия, кое от кое по-вкусно!
    Ще ги прегледам по-подробно и ще си взема някоя идейка!
    Благодарности и успешен нов ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако някоя те вдъхнови, Ина. Ако не сега - за някой друг път.
      Поздрави и хубав вторник на теб!

      Изтриване
  2. Хм Пепи.. казваш утре риба да ловим,
    и за сигурност евро на въдицата да окачим.
    Голяма риба ще се закачи
    и в тигана ще се настани.
    За Никулден риба ще ядем
    по рецепта Пепина с кадем.
    А сега лека нощ и от мен
    и утре един прекрасен ден!
    ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Олелеее, Вени :) ти покрай новата играчка в стихове прописа :)
      Не знам на въдица, но на евро най-закачат рибите :)
      Хубаво днес на теб!

      Изтриване
  3. Вкуууснооо! Благодаря за идеите. Аз не съм много по готвенето на риба, обаче тези снимки ме провокират да се "изцепя" за Никулден.
    Хубав празник!
    Юлия Йотова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Хубав празник и на вас!
      Хубаво е на трапезата да има нещо рибно, пък било и салата. Знам, че не всички обичат да ядат риба.

      Изтриване
  4. Е, на това се казва риба фиеста, Пепи!
    Чудесни идеи, рецепти и предложения -
    поздравления, изборът ти в топ 10 е страхотен.
    Да са ти живи и здрави именниците,
    и хубави зимни празници, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди!
      Хубави зимни празници и на теб!

      Изтриване
  5. Еха, каква колекция си подбрала, Пепи! Коя от коя по-апетитни и вкусни рецепти! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Среднощно и спокойно успях да извадя най-добрите си риби, Еви :)
      Прегръдки и хубави празници!

      Изтриване
  6. Добро да е утрото ти, Пепи! Взимам си с удоволствие филийка! :*
    Многобройни идеи даваш за празничната, никулденска трапеза, коя от коя по-апетитни и подканящи! Благодаря ти, мила! Аз си взимам последната чинийка, пък останалите да си разпределят по братски или не другото! :))
    Не знам у нас дали ще има традиционен шаран (аз го правя задължително пълнен с орехи) или друг рибен специалитет, но ще има, макар именник да нямаме! Винаги решаваме в последния момент.
    На тебе пожелавам весел празник в други ден, а на твоят Николай да е жив и много здрав! Да е щастлив и благословен!
    Целувки и хубаво настроение днес! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма :) Те едни празници се задават, че е немислимо човек да си почине :) от готвене, хапване, гледане по чуждите маси :)
      Хубав и слънчев ден и на теб!

      Изтриване
  7. Е това се казва рибно меню.:) :) :)Чудесни идеи и предложения си подбрала Пепи.Хубав ден ти желая Пепи!

    ОтговорИзтриване
  8. Пеп-40 много добре си направила като си събрала в един пост всички предложения с риба, не че не може човек да отиде на таговете, но друго си е така!
    У нас мъж ми предпочита да направя пълнен шаран или толстолоб с орехи, лук и стафиди, но пък той сготви вендъж шаран с кисело зеле, който изненадващо и за него , много се хареса и на баща му Николай.Аз обаче си избрах от твоите предложения рибката с ароматен маслено лимонов вкус!
    Весел празник ви желая!И от сега да ти е здрав именикът!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети!
      Весел празник и у вас!
      Кисело зеле, а? Ще ме накараш да пробвам сега :) някой ден де :)

      Изтриване
  9. Чудесна колекция,Пепи!Благодаря, Че споделяш, та и ние да се подсетим за Никулден!Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  10. Ако вече има нещо готово, ще дойда да дегустирам:) Чудни са, Пепи!Траяна

    ОтговорИзтриване
  11. Няма още :) Ти дали няма да ме изпревариш!

    ОтговорИзтриване
  12. Браво Пепче, за любителите на рибата, си отворила цяла кутия със съкровища!
    Ще препоръчам, че аз една не мога да дам!
    Целувки и хубава и уютна вечер*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти не обичаше риба ли, Кате?
      Затова показваш такава хубава скара днес :)

      Изтриване
  13. Щастливо и весело празнуване ви пожелавам,скъпа!
    На именика-много здраве и късмет!
    Прекрасни рецепти имаш,на мен знаеш коя ми намига най-много :) ,още не съм я направила,но ще....непременно!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и на теб :)
      Знам коя ти намига :) ще я направиш, някой ден.

      Изтриване
  14. Ех,Пепи!
    Приготвила си толкова разнообразни,че човек се чуди коя да избере!!!
    Шаран у дома не се уважава,но ще си взема от маслено -лимоновият ти сос!
    Поздрави и хубав предстоящ празник!

    ОтговорИзтриване
  15. Сега ще извадя моите рецепти, да видиш ти що е конкуренция ;))) Направо ме шашна с такова разнообразие :) Ами сега? Труден ми стана избора. Пожелавам ти хубава вечер, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай, Снежке :) ще те чакам в петък с рибата :)
      Лека нощ, мила Снежи!

      Изтриване
  16. Може ли идеи с какво да сервирам шарана, като гарнитура и/или предястие преди него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами сега :)
      Шарана го сервирам със соса - пасирам го грубо и сгъстя с 1 лъжица препечено брашно. Не му трябва друга гарнитура.
      Но преди него - за предястие, може да приготвиш пак рибна част - хапки с риба
      или като тези с крема сирене , но хапките да са хапки, колкото да задържат парченцата риба, тънички, не за наяждане :) или тези пикантни тостове с рулца от раци които тук са вкусни, защото са смесени с другите продукти.
      Или просто приготвяш солена торта с рибните продукти и тънки филии хляб, които намазваш с крема сирене и копър, а отгоре украсиш с чери доматчета, краставици....

      Сетих се за тези палачинки с риба, също са чудесно предястие или рулца от пушена риба с млечна плънка

      И тъй като сме на рибна тема, да предложа и салата :) вместо познатата руска за празниците, тази с рулца от раци и моркови - много е свежа в студеното време

      Дано си харесаш нещо :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...