16 ноември 2018 г.

Рибни филенца с корнфлейкс


Продукти
500г филе от треска, пъстърва, или друга бяла риба ( чисто тегло, не  замразена с още толкова лед) 
50 мл соев сос 
2 белтъка 
по 150 г натурален царевичен корнфлейкс и галета 
щипка -две сол 
подправка за риба ( ползвам смес от сухи девесил, копър връхчета, магданоз и черен пипер, но може да ползвате любими ваши подправки за риба, или в краен случай-готова смес :) 

олио за пържене 

Приготвяне
* Рибата се нарязва на тънки парчета - дебели не повече от 1 см, големината по желание, но е ясно, че когато са по-малки парчета,  приготвянето е по-лесно :) 
* Белтъците се разбиват с тел, или вилица на пяна. Към тях се прибавя соевият сос, подправките и парчетата риба. Разбърква се добре,  купата се покрива с фолио за свежо съхранение/или найлонов плик и прибира в хладилника за 1 час. 
* Олиото се загрява в тиган - около 1см. 
* Корнфлейкса се начуква грубо (тук ползвам бурканчето за мелене на ядки)  и смесва с галетата. 
* Всяко парче риба се изважда от маринатата, отцежда и овалва от двете с трани в сместа с корнфлейкс. 
* Изпържват се от двете страни до златисто и изваждат на кухненска хартия, за да се отцедят. А за да не  се овлажняват отдолу, кухненската хартия се поставя върху решетка,  вместо върху чиния. 

***Тук ще добавя ,че вместо да се овалва и пържи веднага, по-лесно е всички парчета да се овалят  сухата смес и нареждат на хартия за печене, или фолио за свежо съхранение. Когато са приготвени всички, тогава започва пърженето :) 

Тук панировката е фина и хрупкава. ако обичате по-дебела панировка, може след овалване с сухите подправки, да потапяте парчетата риба още веднъж в маринатата с белтъци и пак в сместа с галета.  Или да приготвите като тези панирани на фурна рибни филета


2 коментара:

  1. Това с бурканчето е много ценен тъвет.
    Аз последния път купих направо натрошен корнфлейкс, но може да ползвам и твоята идея.
    А хапки от риба си е супер вариант за Никулден :) Пък той хлопа на вратата 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо е дошъл :) а ние все шарани си ядем. Е, и други рибни мезета, ама да видим какви. Уж гледам нещо ново да има... но май ще заложа на изпитаното. Пак :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...