28 ноември 2018 г.

Пържени чушки с млечен сос

       Бъркоч, ама вкусен. Вкусен, ама бъркоч, би казал Мише. Изобщо нямам намерение да му ги предлагам, но такива чушки хапвахме преди няколко дни в Одрин с децата и много ги харесахме. Обещах да направя и ето :) след вечеря чакам отзиви  от тях. Подобни са на лютите чушки на Ася и Йоли, които се въртят от няколко години в интернет, но не са люти, а са  любима пържена Сиврия (от Жоро Бордовски се зарибих преди години и често ги правя без оглед на сезон) ;  млечният сос е цедено мляко - в Одрин млечния сос беше доста гъст. Според мен докарах вкусът от комшиите и нищо, че съвсем не е сезон на чушките :) предлагам да си направите.  А винаги може да добавите и малко люти. И  да планирате един топъл хляб, с хрупкава коричка  newsm03 



Продукти
1 кг чушки Сиврия (или други тънки подобни, но точно сорта Сиврия са много вкусни :)
500 г. цедено кисело мляко 
5-6 скилидки чесън 
1 с.л. ситно нарязан копър 
сол
олио за пържене 

1 ч.л. червен пипер 
2-3 скилидки чесън още по  желание 

Приготвяне:
* Чушките се измиват и почистват от дръжките (срам ме е да пиша, но на тези тънките вадя семената с ножчето за ябълките) 
* Срязват се на две през дължината и подсушават (или първо срязват на две и от едната половина се вадят семената - еднакво лесно е, тъй като семето е малко и е в горната част на чушките). 
* През това време се подготвя млечният сос - цеденото мляко се посолява и разбърква с пасираните скилидки чесън и копъра :) 
* В тиган/тенджера  с капак се загрява олиото - около 1,5 см.. Чушките се пържат от двете страни, при затворен капак - когато се налага обръщане -  съдът с тях се отмества от котлона, изчаква минутка и тогава отваря. Иначе пръскат жестоко, ако ги пържите без капак. Изваждат се в купа и посоляват. 
* Върху тях се изсипва млякото и объркват. 
* Отделят се 3-4 лъжици олио от пърженето и отново загрява. Прибавя се червения пипер и с тази запръжка се заливат чушките.  Отгоре може да се поръсят с още ситно нарязан чесън. 
* Оставят се в хладилник да се оохладят :) 30 мин. са напълно достатъчни. 



ПП: Мише не коментира, че е бъркоч, но реши, че са яйца на очи в мляко. А чушките много се харесаха и на гостите ни, което  още повече ме радва :) че не само аз ги препоръчвам с две ръце. 

9 коментара:

  1. Не съм се сещала, че може без опашки, респ. без семки.

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи,
    по нашия край правим зелени пиперки с дръжките - печени, белени и леко заържени, заляти с гъст каймак или овче прясно мляко.Само да клокнат и са готови.Добавя се само сол за леко осоляване на пиперките и млякото.Подобни са на тези, но предварително се пекат, заливат се с каймак.Много вкусни стават, но и тези ще пробвам.Когато са с дръжки са по - удобни за консумация.Но така като твоите също е хубаво да се направят.
    Това ястие обикновено лятото го правим когато има хубаво мляко и е топло.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ще пробвам лятото печени :)Вярно, че с дръжките са по-удобни за хапване, но аз ги събирам в кутии :) за нас и децата и за да не си играя да нареждам - на парченца. Вчера пак правих, дори на още по-дребни ги нарязвах. В едната ръка хляба, в другата вилицата :)
      Поздрави и на теб и хубав празник днес!

      Изтриване
  3. Чудесно, лятно, за понасяне на зимата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мда, нали :) зимата не ти е любим сезон.

      Изтриване
    2. Меко казано, че като слушам прогнозата обмислям варианти тази седмица да не излизам никъде:), което разбира се е невъзможно, уви:(

      Изтриване
    3. аз излязох и се прибрах премръзнала и втресена :) но пък бях на едни такива хубави женски процедури :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...