Подобна риба с маслини и зеленчуци. правя от доста години, но най-често - филе и зимата, когато има праз. Знаете, че празът е по-финия брат на лука :) и освен на свинско, много подхожда на супи и печени зеленчуци. Днес обаче - лаврак в хартия :) Простичко, бързо и вкусно. Рибата обикновено се готви за по-малко от 30 мин.
През последните две години лавракът често присъства на масата ни (а на последното море през 2019-та в Гърция плуваше и през карката ни). Месото е крехко, сочно, но не мазно, като на ципурата например :) и много вкусно. Чистенето обаче е кофти работа :) освен, че люспите хвърчат навсякъде (все се каня да си купя оня уред за почистването им) перките са много остри и всеки път си правя поне чифт срязвания. Както почти винаги, главите на рибите у нас отделям за бульон за рибена супа; разбира се, след като са почистени добре от хрилете. Ако не се почистят, вгорчават бульона.
Можете да завиете всяка риба поотделно в хартия, но може да приготвите и един голям пакет с две, или три риби - така, или иначе, при сервирането и ще трябва да я прехвърлим в чинии. Тук са две риби, по почти 600г (в неизчистен вид) и от тях излизат 3 порции. Вместо лаврак, така може да изпечете пъстърва, ципура, или скумрия. В този ред на мисли, продуктите не са в точни мерки - преценете колко човека ще храните :) толкова зеленчуци да сложите, освен рибата.
Продукти:
лаврак - 2бр.
3-4 картофа
чери домати
шепа черни маслини без костилки
1-2 лъжици каперси
4 лъжици масло (на риба по 2 лъжици)
глава чесън
1 лимон
черен пипер, мащерка и сол
Приготвяне:
* Рибите се почистват, измиват (за миенето ще трябва да пиша явно, защото преди седмица имах запитване при рецептата за барбун дали се мие след почистването), подсушават и посоляват отвън и отвътре.
* Оставят се в хладилник за час (или повече; аз оставям от сутринта до вечерта да стои) да си поемат солта.
* Фурната се загрява на 200*.
* Тавата за печене се застила с лист хартия - почти два пъти по-голям от самата тава.
* Картофите се белят, измиват и нарязват на шайби, дебели по ок.1,5 см.
* Нареждат се на 4 реда на хартията и съвсем леко посоляват.
* Рибите се намазват отвън и отвътре с масло - ако остане се поставя върху рибата.
* Маслините се нарязват; в коремната кухина на рибите се поставят по 2 лъжици и още 2 - върху рибите, заедно с каперсите. В коремчетата се поставят и по 1-2 резена лимон.
* Слагат се чери доматите, почистената глава чесън и всичко поръсва с мащерката.
* И сега онези стърчащи краища на хартията извън тавата се завиват навътре така, че да завият добре рибата. За по-сигурно върху хартията слагам и лист алуминиево фолио, за да не прегаря и да се задушават по-добре продуктите.
* Тавата се поставя в загрятта вече фурна и пече ок 20-25 мин.
* Изважда се, развиват се фолиото и хартията и връща във фурната "за тен" още 4-5 мин.
Обичам лаврак.
ОтговорИзтриванеЕто така може да разнообразиш приготвянето му.
Изтриване