16 юни 2021 г.

Печен лаврак с маслини в хартия

 

       Подобна риба с маслини и зеленчуци. правя от доста години, но най-често - филе и зимата, когато има праз. Знаете, че празът е по-финия брат на лука :) и освен на свинско, много подхожда на супи и печени зеленчуци. Днес обаче - лаврак в хартия :)   Простичко, бързо и вкусно. Рибата обикновено се готви за по-малко от 30 мин. 
       През последните две години лавракът   често присъства на масата ни (а на последното море през 2019-та в Гърция плуваше и през карката ни). Месото е крехко, сочно, но не мазно, като на ципурата например :) и много вкусно. Чистенето обаче е кофти работа :)  освен, че люспите хвърчат навсякъде (все се каня да си купя оня уред за почистването им) перките са много остри и всеки път си правя поне чифт  срязвания. Както почти винаги, главите на рибите у нас отделям за бульон за рибена супа; разбира се, след като са почистени добре от хрилете. Ако не  се почистят, вгорчават бульона. 
       Можете да завиете всяка риба поотделно в хартия, но може да приготвите и един голям пакет с две, или три риби - така, или иначе, при сервирането и ще трябва да я прехвърлим в чинии. Тук са две риби, по почти 600г (в неизчистен вид) и от тях излизат 3 порции. Вместо лаврак, така може да изпечете пъстърва, ципура, или скумрия. В този ред на мисли, продуктите не са в точни мерки - преценете колко човека ще храните :)  толкова зеленчуци да сложите, освен рибата. 
Продукти: 
лаврак - 2бр. 
3-4 картофа 
чери домати 
шепа черни маслини без костилки 
1-2 лъжици каперси 
4 лъжици масло (на риба по 2 лъжици)
глава чесън 
1 лимон 
черен пипер, мащерка и сол 

Приготвяне: 
* Рибите се почистват, измиват (за миенето ще трябва да пиша явно, защото преди седмица имах запитване при рецептата за барбун дали се мие след почистването), подсушават и посоляват отвън и отвътре. 
* Оставят се в хладилник за час (или повече; аз оставям от сутринта до вечерта да стои) да си поемат солта.
* Фурната се загрява на 200*.
* Тавата за печене се застила с лист хартия - почти два пъти по-голям от самата тава. 
* Картофите се белят, измиват и нарязват на шайби, дебели  по ок.1,5  см. 
* Нареждат се на 4 реда на хартията и съвсем леко посоляват. 
* Рибите се намазват отвън и отвътре с масло - ако остане се поставя върху рибата. 
* Маслините се нарязват; в коремната кухина на рибите се поставят по 2 лъжици и още 2 - върху рибите, заедно с каперсите. В коремчетата се поставят и по 1-2 резена лимон. 
* Слагат се чери доматите, почистената глава чесън и всичко поръсва с мащерката. 
* И сега онези стърчащи краища на хартията извън тавата се завиват навътре така, че да завият добре рибата. За по-сигурно върху хартията  слагам и лист алуминиево фолио, за да не прегаря и да се задушават по-добре продуктите. 
* Тавата се поставя в загрятта вече фурна и пече ок 20-25 мин. 
* Изважда се, развиват се фолиото и хартията и връща във фурната "за тен"  още 4-5 мин. 


 

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...