3 юни 2021 г.

Разядка от печени патладжани със сирене и орехи

        Макар по нищо да не личи отвън, идва любимото ми лятно време :) и на патладжаните. Признавам си(сигурно за n-ти път), че   са по-любимият ми зеленчук от  тиквичките.  Разядки с патладжани  имам няколко в блога, но тези дни девойче в тв предаване ме подсети, че не съм споделила тази с орехите и  снощи се възползвах от гостуването на децата, за да направя (авджи Стоев смята разядките за ненужни, тъй като ние апетит обикновено  си имаме; няма нужда от нищо за разяждане girl_hahaВиж, мезето е винаги необходимо. ) 
Продукти за 3 такива купичЕта от снимката:
2 патладжана, около 450-500г в суров вид 
150 г. сирене (бяло саламурено)
100г майонеза и 100 г заквасена сметана 
3-4 скилидки чесън 
2 с.л. ситно нарязан копър 
сол 
150г едро смлени, запечени орехи

Приготвяне
* Патладжаните се надупчват с вилици, завиват в алуминиево фолио и изпичат във фурната до омекването им. Може и заедно в плик за печене. Но най-хубаво е на жар :) 
* Оставят  се да поизстинат малко, развиват се и кората им се бели.  Цепват се на 3-4 места по дължината. 
* Посоляват се и оставят за 2-3 часа на наклонена повърхност да се отцеди горчивият им сос (зимните патладжани са бедни на соланин, но затова пък вода си имат)
* Намачкват се в хаванче, или нарязват съвсем, съвсем ситно.
* Към тях се прибавя сиренето и пасираните скилидки чесън и отново намачква много добре :)  да се получи като пастет. 
* Прибавят се заквасената сметана и майонезата, копърът,  едро смлените орехи обърква добре :) и това е. Хубаво е да се охлади поне за час в хладилника, тъй като топъл патладжан за разядка не е най-вкусното нещо :) 



2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...