25 май 2021 г.

Спагети Качо е пепе (Spaghetti Cacio e Pepe)

       Spaghetti Cacio e Pepe. Вкусът е в простите неща.  Уникално вкусната паста , състояща се точно от тези три съставки, които са и името на рецептата - спагети, сирене и пипер. Историята и е някъде преди  два века назад в Апенините, но няма да я търсим :nyam:  Простичка, както и спагети Карбонара. Пастата на римляните - сиренето задължително е пекорино; никакво друго, никакво масло, никаква сметана. Естествено, ако не държите да приготвите рецептата  в оригинал, може да си я направите с пармезан, или друго от жълтите италиански сирена (пекориното знаете е овче и малко по-пикантно и солено от другите, но на мен ми е любимо). В едно предаване  дори гледах, че я сервират в пита пекорино :smile1:    ето с този вариант на рецептата бих направила компромис.  Някои кулинарни гурута твърдят, че се приготвят с тонарели (паста, подобна на спагетите),  но както и за други рецепти от страната на Ботуша и за тази съм се доверила на Дженаро Конталдо, който казва, че спагетите са перфектната паста за Качо е пепе, за да може сосът да полепне добре по дългата повърхност на пастата. 

       Освен, че е с три съставки, пастата  се приготвя и много бързо, което я прави  и перфектно ястие, когато нямате време, или се прибирате късно, или ако просто много обичате паста.  Приготвяте си сиренето и пипера, докато се сварят спагетите (според указанието на пакета).  За да стане по-гладък сосът, сиренето, което се слага в него освен настъргано е и  претрито с пръсти.  Макар и лесна рецептата, това е тънкостта при приготвянето и - сосът да е гладък; да не стои като полепнала извара по пастата, а тя да бъде като потопена  в млечния гланц на соса, без да е добавяна сметана. Черният пипер е смлян, или счукан  в момента на приготвяне на пастата (дори е препоръчително да е счукан, не смлян през мелница. При мен пиперът така или иначе е леко отклонение, тъй като сигурно още година ще ползвам шарения пипер, който Жул ми довлече. ) Сиренето  за соса е по 35г за порция :nyam:това е нещото, с което не бях съгласна и  просто си слагам по 50г.   

Продукти за 1 порция: 

100 г спагети (или тонарели)

35 до 50г сирене пекорино  + още 25-30г за поръсване  (Pecorino Romano, или Pecorino Sardo.)

1 ч.л. черен пипер на зърна (трябва повече, но все пак си знаете степента на издръжливост на езика и стомаха към пипера)

Приготвяне:
* Пастата се поставя да  в 2л.  вряща подсолена вода и се вари за време, указано на опаковката. 
* През това  време се счукват зърната пипер (в хаванче, или поставени в плик и начукани отгоре с чукче). Или просто си ги смилате през мелничка. 
* Минутка, преди да е готова пастата, смленият пипер се поставя в сух тиган и запича за 10-15 сек - колкото да замирише. 
* "Гаси се" с един  (малък) )черпак вода от сварената паста - около  120мл. 
* Пастата се и изважда от тенджерата и прехвърля в тигана/съда с черния пипер; разбърква се. 
*  Фино настърганото сирене се поставя в купичка, залива с 2 черпака (ок 200 мл )  гореща  (не вряла) вода от сварената паста и разбърква енергично -  да се получи гладка рядка  кашица. За да не е вряла водата, малко преди да сложите пипера в тигана може да си отделите  1 чаша с нишестяната вода от пастата.
* Тази кашица се  изсипва върху спагетите и разбърква добре, за да полепне хубаво по повърхността на спагетите.  Това е идеята  в приготвянето на пастата -  няма течност, в която е потопена пастата, а сиренявият сос  е полепнал по спагетите. 
* Сервира се в чиния, поръсва се останалото  сирене Пекорино  и по желание още черен пипер. 


6 коментара:

  1. Обожавам простички рецепти, които могат да доставят голямо удоволствие. Много вкусно изглежда пастата, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Понякога не е нужно да висим час край котлона, за да хапнем нещо вкусно :)

      Изтриване
  2. Никаква канибалска паста не е това, излагаш се начи:), не ги разбирам аз тез пасти...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колкото обичам месо и сирена, толкова обичам и месо :) Добре, че младите хора споделят тази част от вкуса ми :)

      Изтриване
  3. Нищо не се холучи. Използвах сирене Пекорино от Лидл. Идеята с кашичката при мен не се получи Сиренето стана на дъвка и не се разтвори въобще. Настъргано си беше вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не сте заляли с вряла вода? Тогава става на дъвка. А лидълските продукти от тематичните седмици се оказва не са толкова добри. Преди две седмици си донесохме салам от Италия и после тук пуснаха на италианската седмица. Ами приятелката , която купи и от Лидъл, каза че нямат много общо
      - този е мазен , дори хартията на опаковката е различна

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...