В буквален превод -"момичешко бедро". Може би заради издължената форма и сочността на кюфтето :) , но източниците по турските сайтове са с много различни истории и няма да ги търсим :) Една от стотиците разновидности на кюфтета на Балканите. Докато са още топли са с хрупкава коричка от панировката отвън и сочни вътре. Много хора си спомнят икономичните шницели, тръгнали по времето на социализма; а много хора си ги правят и до днес. Тези кюфтета са нещо подобно, само че вместо хляб, или картофи, каймата тук е смесена със сварен ориз. А той, оказва се е чудесна спойка на каймата. В зависимост от големината на кюфтетата, които ще направите, от тази доза излизат 13-14 кюфтета - не са особено големи.
Тъй като са от турската кухня, ако решите да си ги правите в оригинал, направете ги от телешка кайма, или си смелете телешко месо - аз си смлях млечно телешко. Може да ги направите и със свинска кайма, но вече няма да бъдат от турската кухня , което пък за домашните Ви едва ли ще е от особено значение. Приготвила съм ги по рецептата на Максут Ашкар - водещ на кулинарно предаване за вкусовете на Турция, но това, което повече ми харесва е, че винаги, когато сготви и сервира в чиния си снима храната нещо като мен.
Продукти:
500г телешка кайма
1 малка глава лук (или бялата част на 2-3 стръка пресен лук)
1 с.л. масло и 1 с.л. олио
1 яйце
по 1/2 ч.л. кимион, черен и червен пипер
сол на вкус (1 равна ч.л.)
1 ч.ч. (240мл) сварен ориз
магданоз :) на вкус, аз сложих 2 с.л. ситно нарязан
2 яйца, или 3-4 белтъка за паниране ***
1 ч.ч. брашно
олио за пържене
***тъй като при паниране с яйца олиото започва да се пени на втория тиган, много често използвам повече, или само белтъци - пр. ако ми трябват 4 яйца, слагам 2 яйца и 4 белтъка, или общо 8 белтъка. Какво правя с останалите жълтъци ли Ами прибирам си ги в кутия в хладилника и слагам или за застройка на супа, или когато пържа яйца, или в баница. Същото правя и когато ми остават белтъци. Въпросът "какво да правя с останалите ми 4 белтъка/жълтъка?" никога не ми е бил на дневе ред.
Приготвяне:
* Лукът се бели, измива и нарязва съвсем ситно.
* Задушава се в мазнината за кратко - докато стане съвсем леко прозрачен.
* Прибавя се половината част от каймата и запържва, като се раздробява, докато стане на трохи. Ако трябва се прибавя лъжица вода.
* Когато си смени цвета, тиганът се отмества от котлона и оставя да се охлади.
* През това време се сварява и оризът - в по-голямо количество вода и отцежда.
* В купа се поставя останалата кайма, свареният, охладен и отцеден ориз, запържената кайма, яйцето, подправките и нарязаният магданоз.
* Всичко се омесва много добре (с ръце) и купата се прибира в хладилник за 30-на мин - хубаво е сместа да се охлади, но ако много бързате, може да започнете да ги правите веднага.
* Брашното за паниране се сипва в дълбока чиния; яйцата/белтъците се разбиват с щипка сол в друга дълбока чиния, или купа.
* С покри ръце се взема от каймата и оформят плоски, леко елипсовидни кюфтета. Овалват се в брашно и нареждат на лист хартия за печене, или стреч фолио.
* Когато всички са готови, в тиган се загрява мазнината - около 2см. дълбочина на олиото.
* Приготвените кюфтета се потапят в разбитите яйца/белтъци и пържат до златисто в загрятата мазнина от двете страни.
* Изваждат се да се отцедят на кухненска хартия.
Източникът ми Максут ги сервира с млечен сос с печени чушки, но при мен са с любимата тиро-салата
Еха! Чудесно предложение, Пепи! Залепнах! Записвам си го, благодаря за рецептата🥰! Целувки!
ОтговорИзтриванеНепременно ги опитай, Сонче :) в Жул много ги харесаха - сочни кюфтета са си.
ИзтриванеЦелувки и на теб!
А дали ще се получи, ако вместо да пържим ги сложим на хартия и във фурната?
ОтговорИзтриванеЩе, оня ден така ги правих, само загрейте фурната предварително да могат веднага да започнат да се запичат
Изтриване