Пица Стромболи (Stromboli) общо казано е пица на руло. подобна на пица Калцоне, но с повече тесто, или на ей този мой Шарен венец със солена плънка (който за съжаление е позабравен и не съм правила скоро, но ще се поправя). Тази пица не е типично италианска, но е достатъчно вкусна. Може да ползвате всяко любимо Ваше тесто за пица, както и аз ползвам моето такова тесто за пица и да я направите с по-дебел блат, ако харесвате, или с тънък, както моята Стромболи тук, за да не е много хлебна. Тъничко разточена, от тази доза излизат едно голямо и едно малко руло, но достатъчни да си я хапнат 3-4 човека :-)
Продукти:
500г брашно (пробвайте с брашно за пица, наистина има разлика във вкуса на блата, когато е готов :) )
330 мл топла вода
21г жива мая (1/2 кубче) , или 7 г суха
1 ч.л. сол
и още 6-7 лъжици брашно за оформяне на блатовете
330 мл топла вода
21г жива мая (1/2 кубче) , или 7 г суха
1 ч.л. сол
и още 6-7 лъжици брашно за оформяне на блатовете
За плънката:
шунка/филе, моцарела/кашкавал, а по желание - топено сирене и маслини
босилек (или песто от босилек), доматен сос
Приготвяне:
* Брашното се поставя в купа и смесва със солта.
* В топлата вода се разтваря маята и прибавя към брашното.
* Разбърква се с лъжица, докато се оформи лепкава каша, която се изсипва на набрашнена повърхност.
* Вече с ръце се омесва, докато се превърне в мека, нелепнеща топка тесто - ако трябва, прибавете още 2-3 лъжици брашно.
* След като спре да лепне, тестото се раздърпва напред и сгъва няколко пъти (подобно на месенето на козунаци)
* Разделя се на 2 части, които се оформят в гладки топки.
* Поставят се на набрашнена повърхност, завиват се с кърпа и оставят на топло място за около 1,5-2 часа да втасват (утрояват обема си)
* В топлата вода се разтваря маята и прибавя към брашното.
* Разбърква се с лъжица, докато се оформи лепкава каша, която се изсипва на набрашнена повърхност.
* Вече с ръце се омесва, докато се превърне в мека, нелепнеща топка тесто - ако трябва, прибавете още 2-3 лъжици брашно.
* След като спре да лепне, тестото се раздърпва напред и сгъва няколко пъти (подобно на месенето на козунаци)
* Разделя се на 2 части, които се оформят в гладки топки.
* Поставят се на набрашнена повърхност, завиват се с кърпа и оставят на топло място за около 1,5-2 часа да втасват (утрояват обема си)
* Всяка топка се разточва на приблизителен правоъгълник (ако ще я правите по-дебела се ползва цялото тесто и Ви трябва голяма тава на фурната, като ще сложите руло по диагонал. Но тъй като по-трудно се работи с голямо количество тесто, дори да е по-дебел блата, направете си 2 рула, макар и по-малки).
* 2/3 части от блата се намазват тънко с доматения сос и поръсват с босилек (или в доматения сос прибавя лъжица песто от босилек, смесват се и тогава се намазва, както аз го правя). Тук трябва да имате предвид, че ще завиваме рулото на два пъти - т.е. трябват ни три еднакви на ширина правоъгълни части от блата, така че си ги разделете на окомер.
* Парчетата шунка/филе се нареждат в двете намазани части. Моцарелата/кашкавалът се нарязва на тънки парчета, или настъргва на едро ренде.
* Блатът се хваща от ненамазаната страна и завива върху едната част с плънката, а после още веднъж напред върху останалата една част от блата с плънка.
* Намазва се тънко с доматен сос (може и с разбито яйце, ако искате) и поръсва отново с босилек, или риган.
А може да се направи и така: намазва се средната една трета част от блата и гарнира с шунката/филе, моцарела, кашкавали.
Останалите две части се нарязват на ивици и прехвърлят равномерно от двата края към средата.
* Оставя се да втаса за около 30 мин. на топло място.
* С остър нож отгоре се правят няколко нареза - по желание.
* Пече се в предварително загрята на 200* фурна, на едно ниво под средната скара, за около 15-20 мин. до зачервяване, но най-добре да пробвате с дървено шишче, или клечка за зъби дали излиза суха от тестото, тъй като дебелината на рулото често е различна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар