5 май 2021 г.

Пица Стромболи

 


       Пица Стромболи (Stromboli) общо казано е пица на руло. подобна на пица Калцоне,  но с повече тесто, или на ей този мой Шарен венец със солена плънка (който за съжаление е позабравен и не съм правила скоро, но ще се поправя). Тази пица не е типично италианска, но е достатъчно вкусна. Може да ползвате всяко любимо Ваше тесто за пица, както и аз ползвам моето такова  тесто за пица  и да я направите с по-дебел блат, ако харесвате, или с тънък, както моята Стромболи тук, за да не е много хлебна. Тъничко разточена, от тази доза излизат едно голямо и едно малко руло, но достатъчни да си я хапнат  3-4 човека :-) 
Продукти:
500г брашно (пробвайте с брашно за пица, наистина има разлика във вкуса на блата, когато е готов :) )
330 мл топла  вода 
21г жива мая (1/2 кубче) , или 7 г суха 
1 ч.л. сол 

и още  6-7  лъжици брашно за оформяне на блатовете 

За плънката: 
шунка/филе, моцарела/кашкавал,  а по желание - топено сирене и маслини 
 
Приготвяне
* Брашното се поставя в купа и смесва със солта. 
* В топлата вода се разтваря маята и прибавя към брашното. 
* Разбърква се с лъжица, докато се оформи лепкава каша, която се изсипва на набрашнена повърхност. 
* Вече с ръце се омесва, докато се  превърне в мека, нелепнеща топка тесто - ако трябва, прибавете още 2-3 лъжици брашно. 
* След като  спре да лепне, тестото се раздърпва  напред и сгъва  няколко пъти  (подобно на месенето на козунаци)
* Разделя се на 2 части, които се оформят в гладки  топки.
* Поставят се на набрашнена повърхност, завиват се с кърпа и оставят на топло място за около 1,5-2 часа да втасват (утрояват обема си) 
* Всяка топка се разточва на приблизителен правоъгълник (ако ще я правите по-дебела се ползва цялото тесто и Ви трябва голяма тава на фурната, като ще сложите руло по диагонал. Но тъй като по-трудно се работи с голямо количество тесто,  дори да е по-дебел блата, направете си 2 рула, макар и по-малки).
* 2/3 части от  блата се намазват  тънко с доматения сос и поръсват с босилек (или в доматения сос прибавя лъжица песто от босилек, смесват се и тогава се намазва, както аз го правя).  Тук трябва да имате предвид, че ще завиваме рулото на два пъти - т.е. трябват ни три еднакви на ширина правоъгълни части от блата, така че си ги разделете на окомер. 
* Парчетата шунка/филе се нареждат в двете намазани части. Моцарелата/кашкавалът  се нарязва на тънки парчета,  или настъргва на едро ренде. 
* Блатът се хваща от ненамазаната страна и завива върху едната част с плънката, а после още веднъж напред  върху останалата една част от блата с плънка. 
* Намазва се тънко с доматен сос (може и с разбито яйце, ако искате) и поръсва отново с босилек, или риган. 

А може да се направи и така: намазва се средната една трета част от блата и гарнира с шунката/филе, моцарела, кашкавали. 
Останалите две части се нарязват на ивици и прехвърлят равномерно от двата края към средата. 
* Оставя се да втаса за около 30 мин. на топло място. 
* С остър нож отгоре се правят няколко нареза - по желание.
* Пече се в предварително загрята на 200* фурна,  на едно ниво под средната скара, за около 15-20 мин. до зачервяване, но най-добре да пробвате с дървено шишче, или клечка за зъби дали излиза суха от тестото, тъй като дебелината на рулото често е различна.  


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...