27 април 2021 г.

Заек със сини сливи и карамелизиран лук

 
      Готвен заек със сини сливи  не е новост на масата у дома.  Готвя го от над 10  години, като сливите понякога замествам със сушени кайсии, с които също толкова ми харесва ястието. И една голяма тайна Smile когато го сервирам, сливите, или кайсиите слагам само в моята чиния. По-добре да не ги виждат, защото освен, че няма да ги ядат, ще ги побутват и ще мърморят. А тези сушени плодове, готвени с месото им придават много добър вкус, особено с карамелизирания лук, както са в този случай.  А  за днешната яхния  съм "улучила" пакети от фризера само с гръбчета, ребра и вратлета :) Това си е мой начин на разпределяне на месото във фризера, бутчетата отделно, за да може когато  готвя от тях, да има за всеки, а не да се чудя на кой бутче, на кой гръбче (имам си едно девойче, което с много бърз поглед фиксира има ли някой друг като нея без бутче Smile) Та затова така, но знаете, че няма значение с коя част от месото на заека ще готвите. Между другото, сушените сини сливи и кайсии много добре подхождат на всяко месо - ето тук съм споделяла за телешко и свинско.  Карамелизираният лук го давам в количество  готов - често пиша, че правя повече и разпределям на кутии  във фризера по ок. 200г. Една такава кутия от 200г  (която съм ползвала в случая) се получава от ~450 г лук в суров вид .
Продукти за 6 порции: 
~1,5 - 1,8 кг заешко месо 
60-80мл олио (моите са домашни, имат си мазничко. Ако готвите купен, те са по-малки и сухи, може да сложите до 100мл)
400 мл гъст доматен сок/или 100г доматено пюре 
3 моркова 
2 дафинови листа 
6-7 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер 
100 мл бяло вино 
50 мл оцет (ябълков, или бял)
6-7 лъжици брашно 
15-на сушени сливи сливи
сол на вкус  

за карамелизирания лук:

~ 450 г лук 
~40 мл   вино 
2 с.л. оцет 
2 с.л. масло и 1   с.л. олио 
щипка сол 
2 равни с.л. захар  
щипка риган

Приготвяне: 
* Започвам от карамелизирания лук :)  нарязва се на полумесци, посолява и претрива с ръка. 
* Слага се  заедно с маслото и олиото в  тиган или тенджерка на котлона, и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лукът при осоляването. 
* Когато остане на мазнина се прибавя оцета;  виното на два пъти и отново задушава, докато отново  остане пак на мазнина. Подправя се със захарта, солта и ригана  и когато леееко се зачерви/ е готов. 
* Ако заекът е цял се нарязва на порции. 
* В широка  чиния се поставя брашното. 
* В тиган се загрява мазнината. 
* Всяко парче месо се овалва добре в брашното, изтупва и запържва за по минутка от всички страна в мазнината (колкото да се запечатат). Изваждат се в тавата, в която ще продължи готвенето във фурната. Предвидете да е по-голяма, за да не кипи :) докато се пече вътре.  Овалвам месото в брашно, защото после това брашно придава плътност на соса :) и в повечето случаи не се налага допълнително му сгъстяване. 
* В същия тиган  след месото се поставя червения пипер - да се запържи за не повече от 2-3 сек. и  гаси с виното.   Изсипва се в тавата, при месото. 
* Наливат се доматеният сок (или размива доматеното пюре с вода), оцетът,  прибавят се нарязаните моркови, сливите, дафиновите листа, скилидките чесън, солта и залива с вода - трябва да си прецените дали искате повече сос, или не и в зависимост колко голяма Ви е тавата и колко течност ще събере. Преценила съм според моята тава да слагам  по 250 мл  вода за порция - при готвенето част от нея се изпарява, но ако е в повече - винаги може да преместите тавата в долната част на фурната и запечете за 15-на мин - тя определено се редуцира и остава по-малко. Всичко това обаче трябва да си прецените на място :) 
* Всичко  до тук е готово. Карамелизираният лук се разпределя най-отгоре. 
* Тавата се завива с алуминиево фолио. Сега ще споделя нещо, което правя през последните години - под фолиото, завивам тавата с мокър лист хартия за печене - така готвеното ястие няма допир с алуминиевото фолио, което наистина не е съвсем безвредно.  И след хартията за печене, запечатвам с алуминиево фолио. 
*  Тавата се поставя под средното ниво на фурната да се готви - няма значение дали в студена, или в  загрята фурна. ако е предварително затоплена, времето за готвене е малко по-кратко :) 15-на мин.  Първо фурната трябва да бъде включена на 220*, а когато чуете къкрене вътре в тавата - да се намали на 160*. 
* Готви се час и половина. За едногодишен заек това време е достатъчно. Ако Вашият е по-възрастен :) , или див  с неизвестна такава, след час и половина извадете тавата и пробвайте месото - къса ли се лесно - готово е. Ако е още жилаво, завивайте пак  и връщайте във фурната за още час. 
*  Пак се връщам на соса :) Когато задушеното месо е готово, преценете количеството течност, която е останала в тавата и колко е "рядка" - хубаво е при сервиране във всяка чиния да има  сос, заедно с месото, защото това  си е една задушена манджа :) не печено месо. А сосът е много вкусен и му подхожда поне филия хляб за затопяване.  Ако Ви се вижда рядко, размийте 1-2 с.л. препечено/по възможнст брашно в малко от охладения сос и върнете в тавата, като го разпределите  из цялата тава. Разклатете я леко и върнете за 2-3 мин. в горещата фурна, за да може да уплътни всичкия сос. 

С всичкото това писане изглежда като дълга и пипкава рецепта. Но не е, особено, ако си имате готов лук. Всичко се приготвя за няма и 30 мин. и прибира във фурната да се готви. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...