Готвен заек със сини сливи не е новост на масата у дома. Готвя го от над 10 години, като сливите понякога замествам със сушени кайсии, с които също толкова ми харесва ястието. И една голяма тайна когато го сервирам, сливите, или кайсиите слагам само в моята чиния. По-добре да не ги виждат, защото освен, че няма да ги ядат, ще ги побутват и ще мърморят. А тези сушени плодове, готвени с месото им придават много добър вкус, особено с карамелизирания лук, както са в този случай. А за днешната яхния съм "улучила" пакети от фризера само с гръбчета, ребра и вратлета :) Това си е мой начин на разпределяне на месото във фризера, бутчетата отделно, за да може когато готвя от тях, да има за всеки, а не да се чудя на кой бутче, на кой гръбче (имам си едно девойче, което с много бърз поглед фиксира има ли някой друг като нея без бутче ) Та затова така, но знаете, че няма значение с коя част от месото на заека ще готвите. Между другото, сушените сини сливи и кайсии много добре подхождат на всяко месо - ето тук съм споделяла за телешко и свинско. Карамелизираният лук го давам в количество готов - често пиша, че правя повече и разпределям на кутии във фризера по ок. 200г. Една такава кутия от 200г (която съм ползвала в случая) се получава от ~450 г лук в суров вид .
Продукти за 6 порции:
~1,5 - 1,8 кг заешко месо
60-80мл олио (моите са домашни, имат си мазничко. Ако готвите купен, те са по-малки и сухи, може да сложите до 100мл)
400 мл гъст доматен сок/или 100г доматено пюре
3 моркова
2 дафинови листа
6-7 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
100 мл бяло вино
50 мл оцет (ябълков, или бял)
6-7 лъжици брашно
15-на сушени сливи сливи
сол на вкус
за карамелизирания лук:
~ 450 г лук
~40 мл вино
2 с.л. оцет
2 с.л. оцет
2 с.л. масло и 1 с.л. олио
щипка сол
2 равни с.л. захар
щипка риган
Приготвяне:
* Започвам от карамелизирания лук :) нарязва се на полумесци, посолява и претрива с ръка.
* Започвам от карамелизирания лук :) нарязва се на полумесци, посолява и претрива с ръка.
* Слага се заедно с маслото и олиото в тиган или тенджерка на котлона, и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лукът при осоляването.
* Когато остане на мазнина се прибавя оцета; виното на два пъти и отново задушава, докато отново остане пак на мазнина. Подправя се със захарта, солта и ригана и когато леееко се зачерви/ е готов.
* Ако заекът е цял се нарязва на порции.
* В широка чиния се поставя брашното.
* В тиган се загрява мазнината.
* Всяко парче месо се овалва добре в брашното, изтупва и запържва за по минутка от всички страна в мазнината (колкото да се запечатат). Изваждат се в тавата, в която ще продължи готвенето във фурната. Предвидете да е по-голяма, за да не кипи :) докато се пече вътре. Овалвам месото в брашно, защото после това брашно придава плътност на соса :) и в повечето случаи не се налага допълнително му сгъстяване.
* В същия тиган след месото се поставя червения пипер - да се запържи за не повече от 2-3 сек. и гаси с виното. Изсипва се в тавата, при месото.
* Наливат се доматеният сок (или размива доматеното пюре с вода), оцетът, прибавят се нарязаните моркови, сливите, дафиновите листа, скилидките чесън, солта и залива с вода - трябва да си прецените дали искате повече сос, или не и в зависимост колко голяма Ви е тавата и колко течност ще събере. Преценила съм според моята тава да слагам по 250 мл вода за порция - при готвенето част от нея се изпарява, но ако е в повече - винаги може да преместите тавата в долната част на фурната и запечете за 15-на мин - тя определено се редуцира и остава по-малко. Всичко това обаче трябва да си прецените на място :)
* Всичко до тук е готово. Карамелизираният лук се разпределя най-отгоре.
* Тавата се завива с алуминиево фолио. Сега ще споделя нещо, което правя през последните години - под фолиото, завивам тавата с мокър лист хартия за печене - така готвеното ястие няма допир с алуминиевото фолио, което наистина не е съвсем безвредно. И след хартията за печене, запечатвам с алуминиево фолио.
* Тавата се поставя под средното ниво на фурната да се готви - няма значение дали в студена, или в загрята фурна. ако е предварително затоплена, времето за готвене е малко по-кратко :) 15-на мин. Първо фурната трябва да бъде включена на 220*, а когато чуете къкрене вътре в тавата - да се намали на 160*.
* Готви се час и половина. За едногодишен заек това време е достатъчно. Ако Вашият е по-възрастен :) , или див с неизвестна такава, след час и половина извадете тавата и пробвайте месото - къса ли се лесно - готово е. Ако е още жилаво, завивайте пак и връщайте във фурната за още час.
* Пак се връщам на соса :) Когато задушеното месо е готово, преценете количеството течност, която е останала в тавата и колко е "рядка" - хубаво е при сервиране във всяка чиния да има сос, заедно с месото, защото това си е една задушена манджа :) не печено месо. А сосът е много вкусен и му подхожда поне филия хляб за затопяване. Ако Ви се вижда рядко, размийте 1-2 с.л. препечено/по възможнст брашно в малко от охладения сос и върнете в тавата, като го разпределите из цялата тава. Разклатете я леко и върнете за 2-3 мин. в горещата фурна, за да може да уплътни всичкия сос.
С всичкото това писане изглежда като дълга и пипкава рецепта. Но не е, особено, ако си имате готов лук. Всичко се приготвя за няма и 30 мин. и прибира във фурната да се готви.
Няма коментари:
Публикуване на коментар