19 април 2021 г.

Пържени пилешки крила с чесън и лимон

 
       Опитвали ли сте рецептата ми за дроб с чесън и лимон? Ако да, знаете колко крехък и ароматен става дробът така.  Днес Ви предлагам пържени пилешки крилца, които след маслената баня набързо се намазват за ароматизиране с четка с почти същата смес - чесън и лимон, но на тях и магданоз слагам.  Хрупкава коричка отвън и сочна вътрешност, с аромат на чесън и лимон. Това е с няколко думи. Мариноването им е малко дълго, но когато ги подготвя ги прибирам за 24/48 часа в хладилника, а после пърженето е сравнително бързо.  Другата подробност е, че преди пържене ги овалвам в брашната и нареждам на лист хартия/или стреч фолио за 20-на мин. , за да полепнат по-добре по тях и не падат в олиото. 

      Пърженето е вредно :) знаете, но те се пържат за кратко, в повече олио, което след използването ще изхвърлите.  Подберете съд за пържене с малък диаметър, за да не се хаби много олио - ползвам касерола с диаметър 20см., а дълбочината на олиото е ок. 2,5 см.  Изпържете толкова, колкото ще изядете :)  плюс  още две - три, а останалите - преди последващо хапване, за да остават хрупкави. Ако имате фритюрник с горещ въздух, може да ползвате него.  

Продукти за 4 порции: 
1 кг пилешки крила (без най-тънката, крайна част. Ако имат такива ги отделям и прибирам за бульон)

2 с.л. соев сос
1 с.л.олио 
1 белтък 
1 с.л. червен пипер 
1 ч.л. къри на прах  (по желание. Може да ползвате любима подправка-мащерка, риган...)
1 ч.л. черен пипер 
1/2 ч.л. сол 

1/2 ч.ч. царевично брашно 
1 ч.ч. бяло брашно 
1 с.л. червен пипер 
1 ч.л. къри на прах  (пак по желание)
1 ч.л. черен пипер 

Сок от 1-2 лимона 
1/2 връзка магданоз 
5-6 скилидки чесън 
щипка сол 

Приготвяне: 
* Крилата се почистват и срязват на 2 части през ставите. 
* Ако са Ви от сигурен източник, може и да не ги миете, но ако са просто от месарския магазин - измийте и поставете на няколко пласта кухненска хартия и кърпа, да се подсушат много добре. 
* След като са много добре подсушени (обтривам с хартията и с ръце)  към тях се прибавят соевия сос, белтъка, олиото и всички останали подправки. 
* Разбъркват се, купата се покрива с лист фолио за свежо съхранение/или торбичка и прибират в хладилник за поне 24ч. 

Преди пържене :) 
* Изваждат  се от хладилника. 
* Двата вида брашно, кърито и пиперите се смесват в купа/дълбока чиния и разбърква добре. 
* Всяко парче от крилата се овалва добре в тази смес, изтръсква от излишното и нарежда на лист хартия (за печене) на плота до котлона. 
* Оставят се така за 20-на мин, за да поемат брашното. 
* * * През това време се приготвя ароматната смес :) скилидките чесън се счукват фино и смесват със ситно нарязания магданоз, сока от лимона и щипка сол. 
* Олиото се загрява в съда за пържене - не на макс степен, а на 2/3 от мощността на котлона. 
* Когато олиото е готово (пробвайте като пуснете троха за хляб - трябва да започне веднага да се пържи),  крилата се поставят  в него  едно по едно - да не се препълва съда, за да може да се пържат добре отвсякъде. Моята 20см./d  касерола събира по 6 крила свободно пържене :)  
* Пържат се до зачервяване от двете страни - разбъркват се непрекъснато, за да става равномерно - трябват им общо по 7-8 мин. на партида. 

И друг път съм писала - старая се да изваждам пържените продукти не направо на кухненска хартия да се отцеждат, а на решетка. А тя е поставена върху кухненската хартия. Така на решетката изпържените продукти не  омекват и от долната страна (което се получава, когато се извадят направо на хартията. )

И след като се извадят на решетката, готовите крилца се намазват с ароматната чесново-лимонена-магданозена смес. С четка, за да не се намокрят много. Ако Ви хареса сосчето, както и на мен, може отделно да си затапяте парченцата месо в него. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...