Вчера рулца с черен ориз, днес с бял но ще покажа едни от най-лесните суши-рулца, особено за хора, които не обичат много да ядат листата водорасли. Забравих да снимам етапа с обръщането на ориза, но тези дни пак ще правя и се надявам да се сетя и допълня. Краставицата, честно казано, забравих да завия вътре в рулото. Обикновено слагам тънка ивица от нея, или от авокадо, но последния път, когато правих суши сложих манго, с което повече ми хареса. Тези са ми едни от любимите, защото основно са крема сирене, ориз и пушена сьомга (би трябвало прясна да е, но в публикацията суши за начинаещи съм обяснила, че при нас моретата са далеч и съответно сигурна прясна риба - мираж) За равномерното и по-лесно нанасяне на крема сиренето помже да ползвате пош с кръгъл накрайник, или да сложите сиренето в торбичка, отрежете връхчето и така изстисквате върху кората :) получава се рпавномерно дебела пръчица от него.
Продукти за 2 такива ролки:
1/2 ч.ч. (чашата е от 240мл) ориз за суши (или ориз с къси зърна, ползвам "брио")
3 с.л. оризов оцет с 1 с.л. захар и щипка сол
350 мл вода
150г пушена сьомга
ок. 80 г крема сирене Филаделфия (или друго подобно, но не и обикновено)
1/2 лист нори
сусам (бял и черен) за поръсване
краставица, авокадо, манго по желание
Приготвяне:
* Оризът се измива много добре в цедка, на течаща вода - поне 2-3 мин, докато съвсем спре да пуска бяла вода.
* Отцежда се хубаво и прехвърля в тенджерата, в която ще се вари. Залива се със студената вода и включва котлонът.
* Когато заври се намалява степента на котлона и оставя да ври тихо, под капак за около 10 мин.
* Изключва се и оставя покрит за още 5-6 мин. - проверява се - трябва да е поел всичката вода, но и сварен/не разварен.
* Прехвърля се в друг съд - тавичка, или широка чиния и се поръсва със сместа с оцета - внимателно поръсва и разбърква, за да може зърната да се разделят и овкусят хубаво.
* Когато е напълно охладен се завиват рулцата :) ако няма да се ползва веднага се покрива с памучна кърпа.
* Две подложки за навиване на суши се завиват със стреч фолио (рогозка, или каквото там си ползвате).
* На едната се поставя листът нори, а върху него се разпределя и притиска оризът. Ако е много, не го слагайте всичкия - 1см. дебелина е достатъчна.
* Оризът се покрива с лентите пушена риба и поръсва със семената сусам.
* Върху семената се поставя другата подложка, хващат се двете между дланиге и така се преобръщат, че сьомгата да остане с подложката отдолу, а отгоре - листът нори. Много добре го обясних, нали :) Но преобръщането е лесно, а продуктите са слепнали и няма да се разпаднат.
* По дължината, почти по средата на листът нори се шприцова крема сиренето.
* Подложката/рогозката се повдига и внимателно се навива на стегнато руло (или оформя на правоъгълник, както Ви е удобно). Ако ще поставяте краставици, или авокато - моментът е при крема сиренето.
* Готовото оформено руло/правоъгълник се завива стегнато в свежо фолио и прибира в хладилник, докато стане време за разрязване.
А разрязването на суши знаете, че става с много остърж нож който след всяко рязане се измива и избърсва, за да не маже по следващите парчета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар