16 април 2021 г.

Панирани тиквички на фурна

 

       След кратка, непредвидена "почивка" и последваща карантина, ще си почивам ей тук :) , ще попълня блога и Ви запозная (ако все още  не сте) с едни любими бързи "манджи", които все отлагам. Но заради обстоятелствата,  че гладът вече ме гони и трябва да се яде, а се уморявам да стоя права, тези дни ще видите освен панирани тиквички на фурна (малко цапащо, но пък доста мързеливо приготвени, а хрупкави) любимото ми картофено пюре (много пухкаво и най-вкусно, както и картофената ми салата :) фук-фук; поредицата "яйца за дома" ... и да видим още какво съм пропуснала в тези 11 години блогуване)

Рецепта е силно казано, затова ето упътването как ги правя :) 

Панираните тиквички на фурна са хрупкави в момента, в който са готови. До час примерно след това. Ако очаквате на другия ден да са - ами не са. Но пък спасяват положението, да не стоите пред котлона и си ги приготвите по гръцки, примерно :) С хрупкава коричка и мека сърцевина са. Но така, приготвени на пръчици. На кръгчета нещо не ми се получават, все остават по-меки, както и да ги нареждам, четейки чужди рецепти.  Ако мислете да пригответе повече, изпечете половината/колкото ще изядете наведнъж, а другите посолени, могат да стоят до следващото хапване (и печене ) в хладилника. 

* Тиквичките се нарязват на пръчици - с дебелина 1-1,5см., но всички да бъдат почти еднакви, защото се изпичат за еднакво време.  Дължината на пръчиците е според тиквичката, но обикновено ги срязвам през средата. 
* Посоляват се и оставят в гевгир, да си пуснат водата и отцедят за поне 3 часа (особено сегашните, от оранжерии, имат доста вода)
* След това се отцеждат, като се изсипват на кухненски кърпи, или хартия за 10-15 мин. 
* През това време се подготвя панировката и тавата за печене - тя се застила с хартия  и намазва тъничко с олио (с четка, или спрей) Може и направо на тавата да нареждате, но от хартията се отделят по-лесно.  
За панировката (това е за 2 средни  тиквички, 3 много прилично големи порции): 
равни части бяло и царевично брашно (по 5 лъжици)
3 с.л. галета 
по 1ч.л.  чесън на прах, сол, копър, червен пипер по желание
3 белтъка (белтъкът полепва по-добре, затова ползвам само него, но може да ползвате 2 яйца) 

* Преди да започнете да ги панирате, включете фурната на 220* 
* Отцедените пръчици тиквички се потапят в разбитите белтъци, след това овалват добре в смесените подправки и нареждат на хартията в тавата не съвсем плътно една до друга - между тях да има по едни 2мм. място, за да могат да се запичат и встрани. 
* Когато всички са готови, отново се намазват тънко с четка с олио, или напръскват със спрей (ползвам такива еднократни шишета) и поставят да се пекат във фурната, една степен под средното и ниво. 
* Готови са за около 10-12 мин. Ако ползвате фурната с вентилатор, намалете на 200* :) и ги наглеждайте - до бледо зачервяване. 
 * Изваждат се на решетка да се охладят за кратко, преди сервиране - ако ги натрупате веднага на куп в чинията се задушават и няма да бъдат така хрупкави. 

Аз си ги харесвам с млечно-чеснов сос ,  този път дори авджи Стоев ги яде с него, въпреки ,че не е голям любител на сосовете-добавки :) какво да прави, налага му се и на него да  разнообразява сега.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...