Малко труднно ще Ви убедя, че се приготвят бързо, но е така - най-дълго време е варенето на ориза - ако сте ползвали черен/императорски, знаете, че му трябват 30-40 мин. И пак няма да бъде мек и разварен, както познатият ни повече видове бял ориз. След това овкусявам и оформям на топки с помощта на стреч фолио, в малка купичка и докато ги овалям в сусама, фурната е загряла и те се пекат за 6-7 мин. Вместо моцарела вътре може да поставите сварени обелени пъдпъдъчи яйца. Така съвсем ще избягаме от думата "аранчини", но пак се получават вкусни оризови кюфтенца с хрупкава коричка.
Аранчини с императорски ориз и пушена сьомга
Продукти за 9-10 бр.
~180-200 г императорски ориз
9 бр. бейби моцарела (или друга, или добре топящ се кашкавал, нарязани на парчета с големина на среден орех)
100г пушена сьомга
1 с.л. царевично нишесте
2 с.л. вода
1 скилидка чесън
3 с.л. масло
1 белтък разбит с 2 с.л. вода
~150г сусам
Приготвяне:
* Оризът се измива и залива с 500мл. гореща вода. Съдът се затваря и оставя така за 30-на мин.
* Изплаква се, залива се с нови 500мл вода и вари на "слаб огън" - колкото да къкри, около 30 мин.
* Отцежда се и изплаква с чиста вода (в цедка, на течаща вода).
* В тиган се загрява маслото със фино пасираната скилидка чесън.
* Когато зацвърчи се прибавя отцедения ориз и "запържва" за минутка - колкото да се загрее много добре.
* Прибавя се размитото във вода нишесте, разбърква хубаво и съдът с ориза се отмества от котлона да се охлади напълно. Това с нишестето се прави, за да може да се слепи добре оризът на топка, тъй като този вид е много беден на нишесте.
* Фурната се включва на 200*
* Сьомгата се нарязва съвсем ситно, прибавя към ориза и разбърква. Сместа не се посолява, тъй като рибата е достатъчно солена.
И сега оформянето
* Стреч фолио, или торбичка се поставят на дъното на малка, овална купичка.
* В него се поставя пълна лъжица от сместа с ориза, в средата и топче моцарела, а отгоре - още лъжица ориз със сьомга.
* Изважда се фолиото и усуква на стегната топка, която остава в този си вид и след като се развие.
* Така се оформят и останалите.
* Когато всички са готови се потапят в разбития белтък и овалват - не плътно - в сусама.
* Нареждат се в тава, на хартия за печене.
* Фурната вече трябва да е добре загряла и се пекат вътре за 7-8 мин - когато се притисне топчето отгоре, пръста трябва да хлътва; да се усеща, че моцарелата вътре е разтопена.
* Може да ги сервирате с доматен, или млечно-чеснов сос.
Не съм правила все още Аранчини. Досега съм срещала само с бял ориз. Твоето предложение е интересно и различно. Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеТе са си с бял ориз, Кате, нали са италиански продукт и панирани в галета. Хрупкави са, много вкусни, а най-доброто е, че мога да се направят с останал ориз с пиле :) трябва им само малко моцарела вътре. И двата вида харесва, тези заради рибата в тях :) и хрупкавия сусам.
ИзтриванеПрегръдки на теб!
И аз като Катето не съм правила, но съм опитвала в Италия и много ми се струва, че с императорски ориз ще ми харесат в пъти повече, отколкото с бял.
ОтговорИзтриванеЩе трябва да направиш, за да разбереш. Май имаш такъв ориз ;) пробвай.
Изтриване