Сините сливи в това ястие не ги ядем поне аз, отделям си ги, а на останалите - не слагам в чиниите, следователно и те не ядат. Но от тях соса придобави сладникав, много приятен вкус, който ние харесваме. В яхнии, където има домати или вино съм слагала и друг пъти сини сливи вместо захар, за да убие киселината.
Продукти:
1 заек (или заешко месо, цял заек дойде малко повече дори на нас)
20 бр. сушени сини сливи
консерва домати - 800 гр.
1 глава лук
1 морков
1-2 стръка целина/кервиз
букет гарни - свежи***
60-80 мл олио/зехтин
сол на вкус
0.5 л. силен пилешки бульон
1 -2 с.л. царевично нишесте
за мариноване:
400 мл бяло вино
3-4 зърна карамфил
2 глави лук
Приготвяне:
* Заека се нарязва на парчета, измива и поставя в дълбок съд, залива се с виното, прибавя се нарязаната на едро глава лук и зърната карамфил.
* Завива се съда със свежо фолио и прибира в хладилник за ....... 10-12 часа.
* След тази почивка на хладно маринатата се излива ( 1 ч.ч. от нея се запазва), месото измива и подсушава хубаво с мека кърпа или абсорбираща хартия.
* Запържват се (по 1 мин., колкото да се запечата) всички парчета месо в олиото, изваждат се в чиния.
* Ситно нарязаната глава лук и настъргания морков се запържват - за 2-3 мин, прибавя се консервата домати, наливат бульона и отделената марината и оставя да клокне.
* Посолява се, връща месото в тенджерата и прибавя букета гарни.
* Щом заври се намаля степента на котлона, затваря се съда с капак и оставя да къкри на тих огън докато месото започне да омеква.
* Прибавят се сливите и задушава още 20-30 мин., изважда се връзката с подправките, и ако соса е много рядък - сгъстява се с размитото в малко вода нишесте.
* Сервира се с топка ориз, картофено пюре или паста.
* Поръсването със ситно нарязан магданоз е за по-добра визия на ястието и за любителите на тази подправка.
***Букет гарни представлява микс от подправки и билки, свежи или сушени, които се използват в много и различни рецепти за овкусяване на супи, задушено, сосове, яхнии или месни ястия. . Букет гарни може да е направен от свежи съставки, които са вързани заедно на връзка или сухи съставки, смесени и поставени в парче марля/тензух, което е направено на вързопче. Връзката или вързопчето подправки се поставя в съда за готвене, заедно с останалите продукти и се изважда преди сервиране.
Понякога ползвам такива, за да остане супата чиста, без плуващи моркови и подправки, тъй като бледоликата супа е на почит у нас. Най-сърдечно си признавам, че преди около година научих от тв Фиеста, че така наричат връзката с подправки.
Обикновено моята връзка съдържа по няколко стръка целина, магданоз, мащерка, а в този случай - и добавен дафинов лист. Когато има пресни риган и чубрица- прибавям. За супи - и моркова е включен в "букета".
Абсолютно правилно.И аз няма да ги близна тия сливи пред бутченцата,кото съзирам.Страхотно изглежда Пеп! Феноменално!
ОтговорИзтриванеПеп, а аз смятах да те гощавам с Телешко със сини сливи :)
ОтговорИзтриванеТрябва да ме викаш да изяждам сливите, у нас обичаме ястия с тях!
Поздрави и хубава неделя :)
Пепи, страхотна рецепта, изпълнение и поднасяне си показала отново! Зайко е станал великолепен - ароматен, сочен и вкусен...
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава неделя
Ох, такова нещо не съм опитвала от...векове...Страхотия е, Пепи!
ОтговорИзтриванеПрегръдка :)
Пепи, наближава обедно време :) голямо изкушение е този заЯк :) С аромата на сливите е просто вълшебно!
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен!
Ох, как си падам по такива манджички. Сухоежбината не ми е по вкуса, макар че често ми се налага с това да се задоволявам :(
ОтговорИзтриванеБомбастично е това зайче с тези сливи. Аз не бих ги побутвала, а директно щях да си ги хапна - сливи обичам всякакви (май само на компот не :))
А как ти завиждам за зайчето... не е истина :)))
Хубава нова седмица :)
Дани, телешкото ще хапнем, не бой се :) Ти само прати оферта :)
ОтговорИзтриванеЙоли, очаквах единомислие по въпросите за сливите ;)
Ева, Иве, Зори, наистина беше сочен :)
Иночка, компотите не са и за мен :))
Благодаря за посещението, мили дами!
Поздрави и хубава нова седмица на вас!
Пеп-чо, и зайци, и телешко се намира във фризера, ама все не мога да се престраша с тези сини сливи.
ОтговорИзтриванеВ ученическите ми години ядох нещо подобно в Москва, не ми хареса и явно споменът ми се е запечатил...
Обаче това твое зайче май ще ме накара съвсем скоро да опитам.
Мариета, пробвай с няколко - 5-6, аз така започнах преди години, с толкова малко почти не се усеща разликата. Сухи сливи могат да се прибавят във всяка яхния, но можеш да пробваш на такава с домати или вино, така можеш да разбереш дали ви харесва или не. Дай им втори шанс :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Много вкусна рецепта! За съжаление заек нямам в момента, но ме подсещаш да направя едно свинско със сини сливи, което също много обичам!
ОтговорИзтриванеЩе чакам да видя, Лулу! интересно предложение, аз на свинско май не съм слагала :)
ОтговорИзтриванеПепи,с удоволствие ще си хапна цяла порция със всичко!Даже и подправките да ми плуват,няма да ги върна:)
ОтговорИзтриванеМного вкусна рецепта!
Пепи,
ОтговорИзтриванеаз не бих се отказала от сливите...
Чудесна рецепта и снимки.
Поздрав и хубава нова седмица, Диана
Аз не съм готвила нищо със сини сливи до сега, но като гледам тая вкусотия :) може и да се престраша!!!
ОтговорИзтриване