16 януари 2011 г.

Заек, задушен със сини сливи

Сините сливи в това ястие не ги ядем smile1  поне аз, отделям си ги, а на останалите - не слагам в чиниите, следователно и те не ядат. Но от тях  соса придобави сладникав, много приятен вкус, който ние харесваме. В яхнии, където има домати или вино съм слагала и друг пъти сини сливи  вместо захар, за да убие киселината. 


Продукти: 
1 заек  (или заешко месо, цял заек дойде малко повече smile1 дори на нас) 
20 бр. сушени сини сливи 
консерва домати - 800 гр. 
1 глава лук
1 морков
1-2 стръка целина/кервиз
букет гарни - свежи***
60-80 мл олио/зехтин
сол на вкус
0.5 л. силен пилешки бульон
1 -2 с.л. царевично нишесте

за мариноване: 
400 мл бяло вино
3-4 зърна карамфил 
2 глави лук 
Приготвяне: 
* Заека се нарязва на парчета, измива и поставя в дълбок съд, залива се с виното, прибавя се нарязаната на едро глава лук и  зърната карамфил. 
* Завива се съда със свежо фолио и прибира в хладилник за ....... 10-12 часа. 
* След тази почивка на хладно маринатата се излива ( 1 ч.ч. от нея се запазва), месото измива и подсушава  хубаво с мека кърпа или абсорбираща хартия.
* Запържват се (по 1 мин., колкото да се запечата) всички парчета месо в олиото, изваждат се в чиния. 
* Ситно нарязаната глава лук и настъргания морков се запържват - за 2-3 мин, прибавя се консервата домати, наливат бульона и отделената марината и оставя да клокне.
* Посолява се, връща месото в тенджерата и прибавя букета гарни. 
* Щом заври се намаля степента на котлона, затваря се съда с капак и оставя да къкри на тих огън докато месото започне да омеква. 
* Прибавят се сливите и задушава още 20-30 мин., изважда се връзката с подправките, и ако соса е много рядък - сгъстява се с размитото в малко вода нишесте. 
* Сервира се с топка ориз, картофено пюре или паста. 
* Поръсването със ситно нарязан магданоз е за по-добра визия на ястието и smile1 за любителите на тази подправка. 


***Букет гарни  представлява микс от подправки и билки, свежи или сушени, които се използват в много и различни рецепти за овкусяване на супи, задушено, сосове, яхнии или месни ястия. . Букет гарни може да е направен от свежи съставки, които са вързани заедно на връзка или сухи съставки, смесени и поставени в парче марля/тензух, което е направено на вързопче. Връзката или вързопчето подправки се поставя в съда за готвене, заедно с останалите продукти и се изважда преди сервиране.
Понякога ползвам такива, за да остане супата чиста, без плуващи моркови и  подправки, тъй като бледоликата супа е на почит у нас. Най-сърдечно си признавам, че преди около година научих   от тв Фиеста, че така наричат връзката с подправки.
Обикновено моята връзка съдържа по няколко стръка целина, магданоз,   мащерка, а в този случай - и добавен дафинов лист. Когато има пресни риган и чубрица- прибавям.  За супи - и моркова е включен в "букета".

14 коментара:

  1. Абсолютно правилно.И аз няма да ги близна тия сливи пред бутченцата,кото съзирам.Страхотно изглежда Пеп! Феноменално!

    ОтговорИзтриване
  2. Пеп, а аз смятах да те гощавам с Телешко със сини сливи :)
    Трябва да ме викаш да изяждам сливите, у нас обичаме ястия с тях!
    Поздрави и хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, страхотна рецепта, изпълнение и поднасяне си показала отново! Зайко е станал великолепен - ароматен, сочен и вкусен...
    Прегръдки и хубава неделя

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, такова нещо не съм опитвала от...векове...Страхотия е, Пепи!
    Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, наближава обедно време :) голямо изкушение е този заЯк :) С аромата на сливите е просто вълшебно!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, как си падам по такива манджички. Сухоежбината не ми е по вкуса, макар че често ми се налага с това да се задоволявам :(
    Бомбастично е това зайче с тези сливи. Аз не бих ги побутвала, а директно щях да си ги хапна - сливи обичам всякакви (май само на компот не :))
    А как ти завиждам за зайчето... не е истина :)))

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, телешкото ще хапнем, не бой се :) Ти само прати оферта :)
    Йоли, очаквах единомислие по въпросите за сливите ;)
    Ева, Иве, Зори, наистина беше сочен :)
    Иночка, компотите не са и за мен :))
    Благодаря за посещението, мили дами!
    Поздрави и хубава нова седмица на вас!

    ОтговорИзтриване
  8. Пеп-чо, и зайци, и телешко се намира във фризера, ама все не мога да се престраша с тези сини сливи.
    В ученическите ми години ядох нещо подобно в Москва, не ми хареса и явно споменът ми се е запечатил...
    Обаче това твое зайче май ще ме накара съвсем скоро да опитам.

    ОтговорИзтриване
  9. Мариета, пробвай с няколко - 5-6, аз така започнах преди години, с толкова малко почти не се усеща разликата. Сухи сливи могат да се прибавят във всяка яхния, но можеш да пробваш на такава с домати или вино, така можеш да разбереш дали ви харесва или не. Дай им втори шанс :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Много вкусна рецепта! За съжаление заек нямам в момента, но ме подсещаш да направя едно свинско със сини сливи, което също много обичам!

    ОтговорИзтриване
  11. Ще чакам да видя, Лулу! интересно предложение, аз на свинско май не съм слагала :)

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи,с удоволствие ще си хапна цяла порция със всичко!Даже и подправките да ми плуват,няма да ги върна:)
    Много вкусна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,
    аз не бих се отказала от сливите...
    Чудесна рецепта и снимки.
    Поздрав и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Аз не съм готвила нищо със сини сливи до сега, но като гледам тая вкусотия :) може и да се престраша!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...