Количеството е за 2 бр такива, като всеки брой е достатъчен да нахрани двама души. Ако искате индивидуални - разделете тестото на 4 топки.
Продукти:
За плънката:
~ 500г смляно телешко месо
300 г домати от консерва , или 2 настъргани средни домата + 1 ч.л. захар (или 250 мл като моя готов доматен сос )
зехтин 50мл.
1 ч.л. риган, щипка черен пипер
сол на вкус
зелена чушка, домат за гарниране по желание
яйце/яйца
Приготвяне:
* Тестото се замесва (маята в топлата вода; после се прибавя захарта, олиото и брашното. Когато се оформи на топка се прибавя и солта и хубаво омесва. Или ако ползвате машина за хляб - знаете как се меси тесто там :)
* Разделя се на 2 (или 4, ако искате по-малки пидета) топки и оставят да втасат, завити със свежо фолио и кърпа на топло (или в машината за хляб цялото тесто, а го разделяте после, преди точенето на пидето).
През това време се приготвя плънката:
* Каймата се задушава за 3-4 мин. в мазнината, колкото да си смени цвета и стане на трохи.
* Прибавят се пасираните домати, или готовият доматен сос. Ако е доматен сос, времето за готвене на каймата е кратко - 5-6 мин. Ако са домати, или консерва домати, се готви малко повече - докато остане на мазнина и изври водата. Тогава се прибавя и лъжичката захар и посолява на вкус (внимавайте консервата домати да не е солена)
Изважда се от фурната и още топло се нарязва.
Хубавото при пидетата е, че може да приготвите плънката ден, че и два по-рано и приберете в хладилника.
Няма коментари:
Публикуване на коментар