13 май 2021 г.

Пиде с кайма

 

     Това всъщност е идея за оформяне на пиде. Тестото, което ползвам е  каквото имам - замесено за хляб,  за пица, или си замеся като за това Рамазан пиде .  Подобно на лахмаджун, но с  крайчета :) които за разлика от голите крайчета на пицата не са празни, а с плънка от кайматаПидето при южните съседи е както различните  пърленки, пици, хачапури и т.н.  Може да си направите със сирена, само с доматен сос, или само с кайма. Тук  е и с яйце, но то е само едно :) (почти всякакви яйца обичам, но печени на пици, пити и в гювечета - не) 

Количеството е за 2 бр такива, като всеки брой е достатъчен да нахрани двама души. Ако искате индивидуални - разделете тестото на 4 топки.

Продукти: 

~ 350 мл топла вода  
1/2 кубче жива мая - 20 гр. 
50-60 мл. олио 
по една ч.л. сол и захар 
500-600 г брашно за меко, но еластично тесто и още малко за точенето 

За плънката:
~ 500г смляно телешко месо 
300 г домати от консерва , или 2 настъргани средни домата + 1 ч.л. захар  (или 250 мл като моя  готов доматен сос ) 
зехтин 50мл.
1 ч.л.  риган, 
щипка черен пипер

сол на вкус 

зелена чушка, домат за гарниране по желание 

яйце/яйца 

Приготвяне

* Тестото се замесва (маята в топлата вода; после се прибавя захарта, олиото и брашното. Когато се оформи на топка се прибавя и солта и хубаво омесва. Или ако ползвате машина за хляб - знаете как се меси тесто там :) 

* Разделя се на 2 (или 4, ако искате по-малки пидета) топки и оставят да втасат, завити със свежо фолио и кърпа на топло (или в машината за хляб цялото тесто, а го разделяте после, преди точенето на пидето). 


През това време се приготвя плънката: 

* Каймата се задушава за 3-4 мин. в мазнината, колкото да си смени цвета и стане на трохи. 

* Прибавят се пасираните домати, или готовият доматен сос. Ако е доматен сос, времето за готвене  на каймата е кратко  - 5-6 мин. Ако са домати, или консерва домати, се готви малко повече - докато остане на мазнина и изври водата. Тогава се прибавя и лъжичката захар и посолява на вкус (внимавайте консервата домати да не е солена)    

* Готовият сос с кайма трябва да бъде доста гъст, за да не овлажнява тестото - като гребнете с лъжица от него и наклоните, трябва да се изсипват само доматената паста и кайма, а не да се отцежда вода.
* Подправя се със сол (ако трябва) на вкус, риган и черен пипер. Сместа се охлажда.
* Фурната се загряна на 200*С. 
* Взема се  едната топка тесто, размесва  се отново върху набрашнена  повърхност на маса или плот и се точи на елипсовидна кора, за по-лесно оформяне лодкоподобния вид на пидето. Дебелината  на кората е около 5 мм.
* Прехвърля се в намазнена, или покрита с хартия тава за печене. 
* Половината от плънката се поставя  и разпределя по кората,  като се оставят чисти, без плънка, ок 1,5 см. по краищата и. 
* Тези краища се  подвиват към каймата и притискат леко върху нея - трябва да се образува борд.  
* Двата края  в късата част се изтеглят и заострят леко - визуално да наподобява лодка, което всъщност е характерната форма на пидето. 
* Върху каймата може да поставите тънки парчета чушка - люта, или сладка, а в средата да чукнете яйцето. 
* Пече се в загрятата вече фурна за около 15-20 мин. 

Изважда се от фурната и още топло се нарязва. 

Хубавото при пидетата е, че може да приготвите плънката ден, че и два по-рано и приберете в хладилника. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...