24 април 2020 г.

Рамазан пиде

     Пидето е плосък турски хляб.  Най-често срещаните са два вида - с плънка и този нарязаният, поръсен обилно с бял и черен сусам отгоре.  Рамазан пиде (Ramazan Pidesi) - хрупкава коричка  и мека вътрешност :)  с аромата на запечените семена и  масло, или зехтин, с който се намазва питата, докато е топла.  Хлябът чудесно се съчетава не само с кебапи с месо, но е подходящ и за пълнене като сандвичи. 
Продукти за 2 броя  Рамазан пиде (Ramazan Pidesi) с d ок 26 см. 
120 мл прясно мляко
100 мл вода 
21 г жива мая /7 г суха 
1 с.л. захар 
1 ч.л. сол 
60 мл зехтин/олио 
340 - 380 г брашно 
1 белтък 


За намазване и поръсване :) 

семена -  бял, черен сусам, нигела 
1 жълтък  и 2 с.л. прясно мляко 
1 лъжица твърдо/студено масло 


Приготвяне

* Маята  и захарта се разтварят в топлите прясно мляко и вода .
* Прибавя се разбития за кратко и с вилица белтък, олиото, брашното и солта. 
* Меси се до гладко тесто, около 5-6 мин. Тази операция я извършвам в хлебопекарната. 
*  Оставя се да втаса докато удвои обема си  - в намаслена купа, завито с фолио за свежо съхранение/ или плик и покрито с кърпа. 
* Тестото се изважда на  поръсен с брашно работен плот и разделя на 2 топки. 
* Всяка топка се сплеска с ръце и оформя на кръгла пита с диаметър около педя -  може да се разточи и с точилка, но така от тестото се изкарва всичкия му въздух (както при пиците) и е по-добре да се направи с ръце.  Дебелината е ок 1,5-2см. 
* Прехвърля се на лист хартия за печене в приготвената за фурната тава. 
* С върховете на пръстите се прави борд от дупчици около ръба на питата. 
* С върха на остър нож (имам си макетен, който ползвам за тесто) се правят шарките -  нарези  (на половина на дебелината на тестото) по питата във вътрешната и част. Квадрати, или ромбоиди - както Ви харесва. 
* Покрива се отново със свежо фолио и кърпа за още 25-30 мин., през което време се подготвя и другата пита. Ако фурната е достатъчно широка - могат да се изпекат заедно.  А пидетата могат да бъдат оформени не в кръгъл, а в овален вид, което също позволява печенето им заедно. 
* След като  отново втасат, питите се намазват с разбития жълтък с прясно мляко и поръсват обилно със семена. 
* Пекат се  на средна скара до зачервяване в предварително загрята на 220* фурна за около 18-20 мин. 
* Изваждат се и веднага намазват  тънко със студеното масло.
Ако искате питата да е мека - покрийте я с кърпа. Харесвам я по двата начина :) затова може и Вие да пробвате и да решите как ще Ви хареса. 

  

4 коментара:

  1. Пепи,
    не съм правила тази пита, но турците имат чудесна кухня.Твоята също е станала прекрасна съдейки по снимките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Големи майстори на тестените изделия са те.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...