22 април 2020 г.

Пурички с пилешко месо, кашкавал и яйца

       След празници, естествено ще има рецепта в рубриката Какво да правим с яйцата, когато мине Великден . Тази година за празника    боядисвах съвсем малко яйца (по обясними причини).  Тези на фона и ги приключвам довечера със салатата.  А това са банички с одринските кори. Може да ги направите и от фини кори, като нарежете на триъгълници и завивате по 2,  защото са много тънки. Правила съм такива с кайма, така че ще станат :) И ако не искате пържени - може да ги изпечете, но така са и хрупкави. И вече не само за закуска, както другите пурички - цигара-бюрек със сирене, ами и приличен обяд, или за вечеря с чаша бяло вино. С плънката може да се импровизира, но тази, която предлагам  е много вкусна  :nyam: сварено пилешко месо  (може и останало от печене, готвене, за супа), сварени яйца, малко кашкавал за спойка и малко зелени перца пресен лук за цвят. 
Продукти за  12 пурички: 
12 бр триъгълни кори за баница (тип Одрински) 
250г сварено пилешко месо 
2 яйца 
~150г кашкавал
зелената част на 5-6 стръка пресен лук 
1 с.л. подправки - моята е   смес от смлени сушени домати, риган и чесън
1 голяма щипка сол 

олио за пържене 

Приготвяне: * Месото  и  лукът се нарязват съвсем ситно. 
* Яйцата и кашкавалът се настъргват на ситно ренде. 
* Смесват се с подправките и объркват. 
* В широкия край на кората се поставя  препълнена :) супена лъжица  от плънката. 
* Двата края се завиват навътре и всичко се завива напред като пуричка.  
 
* Малко преди да се затвори, краят на връхчето се намазва с вода (с четка), за да може да се залепи добре.  Това малко обикновено го правя от половината  част на кората :) 
* Когато всички пурички се завият, започва пърженето им. 
* В тиган се налива ок. 6-8 мм.  олио и загрява - на 3/4 от мощността на котлона. 
* Поставят се по няколко в тиган, така, че да се пържат свободно - по 5-6 броя, зависи от големината му. 
* Пържат се от всички страни до зачервяването им и изваждат  на хартия, която е поставена на решетка - това и друг път съм го споменавала,  че извадени на хартия, но в чиния се задушават отдолу и омекват. А така остават хрупкави. 

Сосчето :) което много харесвам за банички с пилешко, или кайма, или печено месо.... е равни части  от  кетчуп и майонеза :) (сметаново-чеснова от Берьозка е любим продукт напоследък у нас)

4 коментара:

  1. Прекрасни банички Пепи.И аз правя изделия с кори за баница.Лесно е, бързо и се харесва от всеки.
    Поздрави и прекрасна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Поздрави и на теб! Наистина с кори могат да се приготвят много различни закуски и ястия.

      Изтриване
  2. Чудни,неповторим вкус. Поздравления.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...