6 май 2013 г.

Какво да правим с яйцата, когато мине Великден



Днес едва ли някой ще търси начини за използване на останалите от Великден яйца :smile1: , но пък може идея за салата с тях да му допадне от предложените тук.  Ние почти никога нямаме такъв проблем - обикновено стигат до 2-3 салати, но пък предложенията са достатъчно вкусни ( да си ги похваля) и си струва да се  правят и не само след Великденското чупене на яйца. 


Мой фаворит са тези Яйца в сос от яйца - сега  има и прясна салвия, момента да си ги направите е идеален ( а у нас преди 3 дни  отново бяха за вечеря )


Още едно предложение за основно ястие, докато има пресен лапад (не че и със спанак не може, а него го има през цялата година) - Мусака с лапад и варени яйца. 



Конкильони с кайма и варени  яйца - щом има паста, кайма и яйца, няма какво повече да добавя  :smile1:  





Следват много ефектните Яйца, мариновани в сос от червено цвекло


 

Тук са "гарнирани" с рибка, което за домашните е изключено, но аз не се притеснявам да ги смесвам. Може би, защото просто не съм имала проблеми с  яйца и рибни, взети заедно (да чукна на дърво :)


Сега едно ефектно предястие - пластове от настъргани яйца,  сирена, пастет от маслини...



И няколко салати 

Яйчена салата с маринована целина (по-точно - селъри, не нашата градинска целина) 



 Салата от моркови с варени яйца


Пълнени яйца с мус от гъби - едни различни пълнени яйца.






или пък любимата в къщи вълча салата - Салата с варени яйца и пастърма.   С която може да се изхранваме цяла пролет, само пастърма да има. 




Пастет от крема сирене и варени яйца 



Може разбира се и в една голяма салата "Гнездото на глухаря" да се вложат. Стига да намерите добра компания, която да я сподели с вас.  


Едни яйца с интересно заглавие - по Сардски - яйца с пържени хлебни трохи. Доста калорични, ама пък вкусни.





Може разбира се и в терин със сирена да се вложат няколко сварени яйца 

или на сандвичи всякакви.  Или да ги облечете в кайма и да направите пълнени кюфтета.
От мен толкова :smile1: от вас повече.  Яйца да има! 


ПП: Разядка от варени яйца със сирене и лук 





Честит празник на всички, празнуващи днес, на Гергьовден! 


39 коментара:

  1. Ще търсим идеи и още как. Особено като се зарихме с боядисани яйца, за да има:) Уж раздаваме,ама като върнат хората и пак си стоим със същото количество. Та идеите не са никак излишни.
    От доста време гледам тези пълнени мидички, но по магазините не намирам по-едри. От къде ги купуваш, Пепи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. от Метро бяха, но свършиха, Нинка. И днес ходих - пак не са получили. Въобще не ги з нам ще получат или не скоро.

      Изтриване
  2. Последната снимка можеш да я махнеш :)
    Вече ги изядох!
    Хубав ден, Пеп!

    ОтговорИзтриване
  3. Опс,забравила съм,че и преди съм те питала и си ми отговорила. В Метро не съм гледала за тях, но сега ще имам предвид като ходя. Извинявам се за дублирането на въпроса! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо де, аз пък горе писах за Метро :)
      Весели празници и на теб!

      Изтриване
  4. Анонимен6 май 2013 г., 8:40

    Пепи, както винаги, е неизчерпаема в идеите. И в това как всичко да се оползотвори по един прекрасен начин. Грехота е да се съсипва храната. Аз няма да направя нищо от това, защото ръчичката ми е контузена, но сега се сещам, че преди няколко години бях изнамерила рецепта за баница с варени яйца. Даже си спомням, че я направих в офиса, имахме условия за това. Колегите много я харесаха...Пожелавам на всички да им е светло на душата! Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Грехота е, разбира се :) Пък и труда си ценя аз и на всеки, който приготвя храна, като знам, че понякога е доста времеемко. Баница с варени яйца също съм правила, но май нямам документирана :) обаче то и кренвирши имаше там...
      Да ти оздравява бързо ръката, Ани!

      Изтриване
  5. Пепи, определено има вече какво да се приготви с останалите от Великден яйца. Идеите ти са чудесни!
    Светъл празник ти желая - много здраве, щастие и благодат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Хубав празничен ден и на теб!

      Изтриване
  6. Христос воскресе!
    Мила Пепи, пожелавам на теб и семейството ти хубави и светли празнични дни!
    И аз съм зарита с яйца, та ще огледам предложенията ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистина воскресе!
      Благодаря за пожеланията, Ели, живи и здрави да сте и вие!

      Изтриване
  7. Много идеи и все хубави! Ще се възползвам непременно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде не работа вече, че много се задържа у вас ти :)

      Изтриване
  8. Анонимен6 май 2013 г., 15:09

    Сетих се за нещо! Гледах филма и четох книгата за Джулия Чайлд. Тя и съавторките й, французойки, бяха направили раздела за яйцата във френската кухня толкова голям, че се наложи редакторите да ги помолят да го съкратят, иначе книгата ставаше прекалено дебела. Та, ако се наложи Пепи да пише готварска книга, тази част е вече готова! Всъщност, при тази изобретателност, то няма да е книга, а многотомно произведение...Добре, че има Интернет! Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хаххах :) да бе! Наистина обаче раздела с яйца май навсякъде е голям. Като се замисля - последната седмица за сладки, боядисване, баници и деерти са отишли над 120 яйца у нас. КАто имаш предвид, че козунаци не съм правила :))
      Хубава вечер, Ани :)

      Изтриване
  9. Весели празници, Пепи!
    Много радост и здраве в дома ви!
    Аз си харесах няколко идеи, ама понеже все боядисвам по малко яйца, вече почти ги приключихме :) Догодина ще взема да боядисам повече, поне да опитам някое от предложенията ти :)
    Поздрави! Мира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо де, може и през останалото време да си сварим яйца, Мира. Просто ще са бели яйчица. Ама като ги нарежем обелени - няма да си личат :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  10. Пепи, уникална колекция от яйчени рецепти!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник, много здраве и усмивки ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марианка!
      Здрави и живи да сте и вие!

      Изтриване
  12. Ей, Пепчо, мерси, че напомни за тези вкусни рецепти! Миналата година правих мусаката с лапад и много ми хареса, пак ще я направя тези дни! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз сега се сетих, че не съм правила и може да направя с левурда.
      Поздрави и на теб, Кате!

      Изтриване
  13. Пепи, всичките до едно са вкусни и се замислям дали да не сваря една следВеликденска партида с яйца, за да си ги приготвя! Много ми харесва цялата колекция, както казва Мариянка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама я си свари пък, какво като е минал Великден :)
      Хубава вечер, Кате!

      Изтриване
  14. Пепи, като видях заглавието на публикацията, си казах, че тази година ще разнообразим следвеликденските ястия, но... ми, то аз май няма да имам толкова яйца! :)
    И аз се присъединявам към поздравите за "яйчената колекция" - толкова е богата, че варианти ще има и за догодина.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Албенка :)
      Поздрави и на теб и хубава седмица!

      Изтриване
  15. Знаех си, че не съм видяла всичко, в твоето море от рецепти, но така, систематизирано поднесени, много ме улесняваш :)) Всичките ми харесват (без една :)) - това е за да не се дуеш много, много:);)). Шегувам се :)) Ще трябва да си направя раздел яйчни и да ги подхващам. Поздрави и прегръдки, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи :) любимата ми вълча салата с яйца и пастърма я няма :)))
      Поздрави и прегръдки и на теб!

      Изтриване
  16. "щом има паста, кайма и яйца, няма какво повече да добавя" -ти си го добавила,ама забрави да го споменеш-сиренееее!
    Прекрасна феерия от яйчени рецепти,Пепи!Всички много ми харесват,най-много яйца с крем от яйца-много сочно,мням!

    И.....Честито Възкресение Христово на теб и семейството!
    Нека има здраве,вяра в доброто и надежди за идващите дни!
    Надявам се сте имали много отпочиващи празнични дни!
    Прегръдка от мен,мило другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ооо да, сирене, но то е задължително за всяко нещо у дома, нали знаеш :)
      А почивните дни бяха много хубави - със семейството, по гости - няма как да не е приятно.
      Благодаря ти, другарче мило :) ПРегръдка и за теб!

      Изтриване
  17. Много навременна и полезна публикация, Пепи,
    но при предложеното изобилие от изкушения, явно ще се наложи да се варят и нови яйца.
    /Сега прочитам, че и другите са на това мнение:)/
    Благодаря за чудесната колекция,
    сърдечни поздрави и усмихнати майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо :) ще варим щом трябва. Сега кокошките снасят най-много, та яйцата поне са сигурни.
      Благодаря ти аз, Дианка, хубави и много приятни майски дни и на теб!

      Изтриване
  18. Честито Възкресение Пепи. Пожелавам много здраве, благоденствие и семеен уют.
    При теб си е истинска библиотека от вкусни рецепти с яйца. Избирам си мусаката с лапад, че имам много от свекърва ми, както и яйцата в сос от яйца за проба :)Сърдечен поздрав :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани :) Вярно, че сега е момента за лапада; всички останали рецепти могат да се правят по всяко време.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  19. Яйца не останаха, но при толкова вкусни предложения се чудя за кое от тях да си сваря отново!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Много професионализъл лъха от вашите публикации,много от менаджърите на големите ресторанти биха завидели на творенията ви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавите думи! Но при мен всичко е любителско, дори не гледам съчетанията от цветове, аранжирането и т.н. за по-добрия вид на чинията :) май държа на вкус да ми харесва. И всъщност това е по-важно за мен.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...