9 септември 2011 г.

Яйца в сос от синьо и топено сирене


"Чуеш ли в съня си кудкудякане, значи ти предстои да чуеш тревожни вести"
Така тълкуват  съновниците. В моя случай - тревожните вести са, че нямам нищо за обяд. 
След доволно количество изядени хамбургери-тостери-сие, закуски, кренвирши и всякакви колбаси, супи и чорби от близка кръчма, в които месото по разкладка е силно изтъняло, или пък шницел (последния) от който получих стомашни болки следобяда, 
Яйцата (с голямо Я chef)  са продукт, спасявал ме много често след такъв размисъл относно качеството на поетата храна и въпреки подкрепата им  на холестерола - предпочитан продукт.  До кудкудякане 😍
И далеч не само в такива пристъпи, ами и понякога вечер, когато манджа няма. 
Неудобното в такива случаи е, че четиримата присъстващи ги ядем по 4 начина. Един - бъркани - с варианти добавка на суджук или пресен лук,  друг на омлет с ... нещо,  девойчето само  варени, последния от опашката, сиреч аз -по панагюрски,  добре, че открих как и в микровълновата мога.  
Извън горните, предложения на яйца се приемат всякакви.  Това с капризите се проявява само ако сбъркам да задам въпроса "Как искаш яйцата", който се научих да подтискам. 
И преди да е станало утре, показвам два от видовете, които са по-различни от "просто бъркани яйца" . 

Яйца със сос от топено и синьо сирене



В тиган (или друг съд) с капак се налива около 100 мл прясно мляко (или сметана за готвене) и 100 мл вода. Поставя се малко кубче масло - колкото кибритена кутия.
Прибавя се и  около 150  гр. топено сирене;   
Когато сместа заври се чукват яйцата, поставят се няколко парчета синьо сирене и поставя капака на тигана.
За около 5-6 мин. от чукването на яйцата са готови. Рохки, или твърди - зависи от времето на задушаване.
По желание - отгоре се поръсват с лют пипер - червен или черен.  По желание - зелена подправка.
Това количество сос е за 2 порции (6 :)) яйца)
 
Тези, със соса, спасяват обяда ми вече няколко години в такива дни, когато "чуя насън кудкудякане", а другите - видях преди няколко седмици в блога на Алели със звучното име "Яйца по Сардски". Нейното предложение е доста "по-сухо" и подходящо като предястие - на 6 яйца - 3 лъж. зехтин и 3 лъж. хлебни трохи. Моите :))) бяха добре напоени с масло (като ще е холестеролна бомба, да е) и  засищащ обяд. Единственото ми успокоение е не, че яйцата са домашни, а  че са снесени от новата партида кокошки и  размера им е мини S  Wink



И това е за 1 порция яйца, като основно: 

3 сварени (не до посиняване) яйца
2 с.л. масло 
2 с.л. балсамов оцет  (или само оцет)
сол, черен пипер 
2-3 ск. чесън, магданоз 
средата на 2 филии сух хляб (моя е ръжен, затова тъмнее така)

А се правят така:
* Сварените яйца се срязват на две по дължината, посоляват се- 
* В касерола или малък тиган се загрява маслото, прибавя  се балсамовия оцет и когато тихо заври, се поставят половинките  от яйцата.
* "Пържат" се от двете страни за по 1-2 мин, през което време оцета почти се изпарява. 
* Изваждат се в чиния и поставят с жълтъците нагоре. 
* В останалата мазнина се поставят добре стритите трохи от хляба, ситно нарязаните магданоз и чесън и щипка сол. Не повече. 
* Запържват се за 2-3 мин, докато оберат мазнината и разпределят върху яйцата. 

***Ако в това количество масло и балсамико се сложат два  пъти повече хлебни трохи, те ще останат хрупкави, а яйцата - както вече писах - да бъдат едно ароматно предястие.

14 коментара:

  1. О, благодаря ти! Вече знам, какво ще закусваме утре! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пеп, обичам яйца всякакви :)
    Само да не са "сини".
    А твоите са много апетитни!
    Така че, ако ми "закудкудяка" ще знам какво да си направя!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,ама явно този въпрос,който си се научила да подтискаш води до много вкусни и красиви резултати!
    Мнооого хубави снимки!
    Пожелавам ти един разпускащ и хубав уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  4. Мда, най-често до тях, яйцата, прибягвам като спасение и липса на желание да правя нещо по-завързано или намазано ...много добро е това предложение по Сардски! Чудна идея,Пепи! Благодарско :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна идея, Пепи! Яйцата придобиват така нов смисъл :-)

    Хубав уикенд! :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Хехех, Дани, ама аз мога и печени 6 часа да ти направя :)) Само дето после седмица не мога да измириша дома.

    Кате, благодаря! Хубав уикенд и на теб!

    Анна, надявам се да ти харесат :)Да споделиш после.

    Моля, Иве! Ако знаеш колко бързо се хапват тези :))

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусно. Яйцата са си сериозна храна :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ама и твоята не е лесна с тези кулинарни фръцльовци вкъщи :))
    Харесват ми предложенията :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пеп-чо, знам си, че е нездравословно да наобикалям блога ти след вечеря - ужасно е трудно да се скъсваш от смях на пълен стомах.
    Яйченото ти предложение е много примамливо и като виден яйцеядец може и да го пробвам като понамаля малко бройката, защото обратно на вашите - нашите кокошки напоследък снасят ХХL-яйца.
    Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи,много го разглезихме тоз народ из къщи,всяка коза за своя крак ,дето има една приказка.Но търпим развитие и двете:).Доста често вече правя каквото ми харесва на мен,без да се чувствам обезателно длъжна да измисля съответния харесван вариант и за тях.Така поне госпожицата се понаучи да яде много от нещата,които преди отказваше категорично.Половинът не се поддава лесно на вкусови промени,но пък ако не е доволен винаги има какво да метне на скарата.
    След това мое отклонение ще кажа,че избирам първите яйца,а пък най-първо избирам чинийките ти,мнооого са ми харни!

    Пожелавам ти приятна неделя,която вече започна от 1 час,но аз още зяпам тук-там!

    ОтговорИзтриване
  11. Инче, много правилно ги нарече!

    Прави сте с Роси, разглезена работа. Роси, възрастните трудно търпят развитие :))) На мен ми е по-лесно обаче половинът да прикъткам да пробва нещо, отколкото госпожицата.

    Мариета, сподели ги с някого яйцата :) щом са големи. Тези дребните яйчица от сега пронесли кокошки са ми ...много симпатични и винаги си ги отделям, за да ползвам, когато ми трябват цели да сложа някъде. И :) не ми се смей де :))

    Хубава неделна вечер и успешна нова седмица ви желая, дами!

    ОтговорИзтриване
  12. Обичам яйца още от малка и все още имам забрана за броя на изядените, но тези така ми се усладиха, че няма да мога да се спра. Прегръдки, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Евка, разсмя ме с това ограничение :))
    Прегръдка и лека нощ и на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, привет. Каня те на рожден ден в кулата.
    Имам награда за теб. Надявам се да те зарадвам. Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...